Týždenný súhrn špekulácií: Ticho pred WWDC

S blížiacim sa koncom týždňa prichádza opäť čas pozrieť sa na to, aké špekulácie zo sveta Applu kolovali internetom v priebehu posledných pár dní.

Magic Keyboard: Nový zlatý štandard iPadu?

Klávesnica s trackpadom pre iPad boli v minulosti nemysliteľným doplnkom, bariéry sa ale v posledných rokoch začali meniť. Začalo to puzdrom s klávesnicou a vyvrcholilo tento rok vydaním klávesnice Magic Keyboard pre 11″ a 12,9″ iPad Pro. A to nemá byť všetko. Leaker l0vetodream totiž naznačil, že Apple vraj plánuje uviesť Magic Keyboard aj pre ďalšie modely iPadu.

Teoreticky by mohlo ísť o podporu pre údajne chystaný 11″ iPad Air alebo 10.8-palcový iPad. Podľa viacerých špekulácií by nový iPad Air mohol byť nástupcom dnešného 11″ Pro modelu. Mal by tak obdržať novší displej a USB-C port, a ak je na špekuláciách niečo pravdy, prístroj môže byť uvedený už na jeseň. Špekuluje sa tiež o možnom ultrazvukovom Touch ID miesto Face ID.

Tohtoročný iPad Pro prekvapil podporou trackpadu

iPad očami DigiTimes

Server DigiTimes vo svojej správe na konci týždňa oznámil, že vyššie spomenutý 10.8-palcový iPad Air môžeme očakávať v druhej polovici roka. Výroba zariadenia by sa mala rozbehnúť v treťom štvrťroku. Jeho displeje majú vyrábať firmy LG Display, BOE Technology a Sharp, komponenty bude dodávať aj Radiant.

Podľa serveru DigiTimes môžeme v prvom polroku 2021 očakávať 8.x-palcový iPad mini a tiež nový iPad Pro s mini-LED displejom. Reč je v tomto prípade opäť len o 12,9-palcovej verzii. Je možné, že Apple naozaj chystá nahradiť 11″ iPad Pro novým, väčším (alebo menším, záleží od uhlu pohľadu) iPadom Air.

Dnešný 10.5-palcový iPad Air podporuje Smart Keyboard a Apple Pencil.

iMac: Najprv inšpiroval iPad, zajtra sa ním inšpiruje

Písal sa rok 2010, keď Apple uviedol na trh prvý iPad. Bol to tablet s 9.7″ displejom a hoci mal oproti dnešným modelom kopu nedostatkov, nedal sa mu uprieť ohromný cit pre dizajn. Po dizajnovej stránke totiž priamo vychádzal z vtedajšieho iMacu, ktorého dizajn bol tiež dlhé roky vzorom pre niekdajšie externé monitory ako Apple LED Cinema Display alebo Thunderbolt Display.

Na WWDC20 má Apple údajne predstaviť redesign iMacu. A kým pred desiatimi rokmi bol on vzorom, zajtra to bude iMac, ktorý sa inšpiruje dizajnom iPadu. Presnejšie, dizajnom iPadu Pro. Tvrdí to leaker Sonny Dickson, ktorého si môžete pamätať aj ako leakera, ktorý mal prístup ku všetkým farebným variáciám iPhonu 5c niekoľko mesiacov pred ohlásením. Dickson vraví, že iMac má ponúknuť telo iPadu Pro skombinované s tenkým rámom Pro Display XDR. Zariadenie má podľa neho ďalej ponúknuť čip T2, grafickú kartu AMD Navi a zbaví sa Fusion Drive, čo môže znamenať prechod na SSD.

Takto si fanúšikovia predstavujú nový iMac

Aby toho nebolo málo, Apple si registroval jeden nový Mac (A2330) s operačným systémom macOS 10.15 Catalina v databáze EEC (Eurázijskej ekonomickej komisie). Je tak pokojne možné, že sa jedná práve o spomínaný nový iMac. (MacRumors)

O novom iMacu s uhlopriečkou 23″ sa zmienil aj server DigiTimes. Ten vraví, že zariadenie bude uvedené už o 9 dní na WWDC20, na trh sa dostane až na jeseň.

Deväť iPhonov (a Mac) v databáze EEC

Znie to celkom šialene, najmä s tými deviatimi iPhonmi. Reč je však o modelových číslach, ktoré si Apple registroval u Eurázijskej ekonomickej komisie EEC. Spoločnosť si tu nechala registrovať celkom deväť modelových označení prináležiacich novým iPhonom. Neznamená to, že by Apple chystal uviesť na trh 9 rôznych telefónov, ale môže ísť o štyri prístroje v dvoch či troch verziách.

Nové modelové označenia sú A2176, A2172, A2341, A2342, A2399, A2403, A2407, A2408 a A2411. Všetky tieto zariadenia majú zatiaľ uvedené v popise, že využívajú operačný systém iOS 13.

iPhone 12 EEC

O výrobe iPhonu 12

Špekulácie týkajúce sa iPhonu 12 hovoria o tom, že Apple v snahe znížiť svoju závislosť na Samsungu hľadá dodávateľov ako LG Display a BOE, ktorí by mohli vyrábať OLED displeje pre iPhone 12 alebo iPhone 12 Max. Kórejský portál DDaily však vraví, že rozloženie sa môže zmeniť, keďže BOE údajne nedokázalo dodať Applu prvú dodávku displejov. Problém nastal pri kontrole kvality, kde displeje od BOE nesplnili požiadavky Applu.

Samotná firma je dnes najväčším výrobcom veľkých LCD na svete, spoločnosť však len nedávno začala expandovať do sféry OLED panelov. Dodávateľ displejov pre MacBooky a iPady tak mal našliapnuté na to stať sa jedným z troch dodávateľov pre iPhone, no posledná správa hrá skôr do karát LG a Samsungu.

A pri výrobe iPhonu 12 ešte chvíľu ostaneme. Apple podľa správy serveru DigiTimes plánuje zahájiť výrobu iPhonu 12 už budúci mesiac. Spoločnosť má údajne do konca tohto mesiaca dokončiť druhú fázu EVT testu, kde kontroluje a testuje finálne prototypy zariadení predtým, ako dá projektu zelenú a iPhone poputuje do masovej výroby. Podľa špekulácií má ísť o prvý iPhone s 5G podporou, dostupný má byť hneď v dvoch verziách: mmWave a sub-6GHz.

ARMac na WWDC20

Podľa leakera Fudge, vystupujúceho na Twitteri s prezývkou @choco_bit, môže Apple oznámiť plány s prechodom Macu na ARM už na WWDC20. Znamenalo by to drastickú zmenu, keďže Mac posledných 14 rokov poháňali procesory od Intelu. Hoci to z pohľadu kompatibility softvéru môže znamenať výrazné straty, Apple má niekoľko dôvodov, prečo prejsť na ARM.

V prvom rade, Apple má rád svoje veci pod svojou kontrolou. Pri procesoroch od Intelu však musí čakať na to, než táto firma uvedie svoje procesory na trh, a v posledných rokoch čelila problémom s výrobou nových procesorov, ako aj s prechodom na 7nm proces, ktorý sa AMD naopak podaril. Ďalej to sú ceny a napokon kompatibilita a fakt, že ARM dokáže ponúknuť slušný výkon aj bez aktívneho chladenia – čo znamená, že počítače môžu byť ešte tenšie.

Náznaky prechodu vidíme už pár rokov. V roku 2016 Apple uviedol MacBook Pro s Touch Barom, ktorý je poháňaný koprocesorom T1. Dnes už viaceré počítače od Applu obsahujú koprocesor T2. Ten zabezpečuje nielen podporu Touch Baru na MacBooku Pro, ale tiež Touch ID a spravuje kľúčové bezpečnostné funkcie počítačov. Zároveň slúži ako radič u viacerých hardvérových komponentov.

Kľúčovou zložkou je aj Mac Catalyst, projekt, ktorý má za účel zabezpečiť rýchle portovanie iOS aplikácií na Mac. Cieľom je nielen oživiť Mac App Store, ale vytvoriť systém, kde vývojárom stačí naprogramovať aplikáciu raz, a pobeží na mobiloch, tabletoch aj počítačoch – zatiaľ bez ohľadu na procesor.

Fudge tiež verí, že Apple neoznámi len plány, ale aj prvý počítač s ARM procesorom. Má ísť o oživený 12″ MacBook. Zariadenie bude zrejme navonok totožné s vyradeným modelom, ale bude obsahovať 8 až 12-jadrový procesor Apple A14X. Reč je aj o novej generácii Butterfly klávesnice, ktorú Apple prestal vyrábať kvôli vysokej kazovosti. Kvôli tomuto zariadeniu ju ale vraj chystá “opraviť”. Hovorí sa tiež o podpore 5G.

Podľa staršej správy serveru Bloomberg vraj Apple pracuje s tromi procesormi. Jeden vychádza z 5nm A14 procesoru, ktorý nájdeme v iPhone 12. Bude však mnohonásobne výkonnejší a bude mať 12 jadier, z čoho 8 bude vysokovýkonných a 4 budú úsporné. Druhá generácia Mac procesorov vychádza z 3nm procesoru Apple A15, detaily však nie sú známe. Server však vraví, že interné testy Applu odhalili, že tieto čipy sú z hľadiska grafiky a AI ďaleko pred procesormi od Intelu. (MacRumors)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

iStores prináša prémiový zážitok z Apple produktov do novootvorenej predajne v bratislavskom Avione

iStores, najväčší predajca produktov Apple na Slovensku, otvára 22. marca 2024 v bratislavskom Avione prvú predajňu Apple Premium Partner (APP), ktorá je svojím konceptom, úrovňou služieb a zákazníckym zážitkom doposiaľ najbližšie k predajniam Apple Store. Jediný priestor svojho druhu na Slovensku ponúkne na ploche 250 m2 nielen širokú škálu produktov Apple, ale aj kompletný servis, poradenstvo a unikátnu zákaznícku skúsenosť prostredníctvom školení a workshopov v jedinečnom interiéri s prémiovým vybavením.