Apple má 44 rokov: Aký je príbeh kultovej značky a čo ju čaká?

Presne 1. apríla v roku 1976 založili Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne Apple Computer Company.

Od dvoch k Steveov k Timovi

Pár dní po podpise zakladacích dokumentov sa Wayne rozhodol mladú spoločnosť opustiť a dostal kompenzáciu vo výške 800 dolárov.

Obaja Stevovia potom predstavili Apple 1, ktorý rozvíril vody vo svete osobných počítačov. Z tohto segmentu postupne Apple expandoval aj na ďalšie trhy a stal sa jednou z najúspešnejších značiek, aké dnes poznáme.

Deväť rokov po založení Apple odišiel zo spoločnosti aj Wozniak. Po peripetiách okolo Jobsovho odchodu a návratu, pod jeho vedením kalifornská značka predstavila viacero kultových produktov. Spomenúť môžeme napríkald iMac G3, MacBook, iPod, pôvodný iPhone alebo iPad. Netreba zabudnúť ani na softvérové služby ako App Store či iTunes.

Steve Wozniak a Steve Jobs v roku 1976 s Apple 1 doskou / zdroj: Apple Computer, Inc.

Po Jobsovej smrti v roku 2011 prevzal riadenie Apple Tim Cook. Dočkali sme sa nových zariadení ako AirPods, HomePod či Apple Watch. Pokračovalo aj smerovanie značky do vôd ďalších služieb ako Apple Music, Apple News+, Apple TV+ či Apple Arcade.

Čo ďalej

Aktuálne značka, podobne ako zvyšok sveta, bojuje s následkami svetovej pandémie a nejaký čas potrvá, aby sa z nej spamätala. Podľa priebežne sa vynárajúcich informácií však môžeme očakávať viacero zaujímavých noviniek. Či už je reč o vlastných ARM procesoroch pre Mac, okuliaroch s rozšírenou realitou, futuristickom CarKey či očakávanom 5G iPhone, Apple má s budúcnosťou veľké plány.

Ako šiel čas – logo Apple

zdroj: MacRumors, Apple

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.