Život Jonathana Ivea, šéfdizajnéra Apple (2. časť)

epa03400977 British designer and the senior vice president of industrial design at Apple Jonathan Ive arrives for the Burberry Prorsum show during the London Fashion Week, in London, Britain, 17 September 2012. Spring/Summer 2013 collections are presented at the fashion week from 14 to 18 September. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

V prvej časti našej série sme sa zamerali na začiatky Jonathana Ivea. Prešli sme si jeho detstvom, školou a začiatkami v spoločnosti Apple. V dnešnej časti si priblížime Jonathanovo pôsobenie v Apple až po súčasnosť.

Jonathan Ive dnes žije v San Franciscu. V roku 2014 si kúpil 4-izbový dom v Pacific Heights za 17 miliónov dolárov. Lokalita, v ktorej si Ive kúpil dom sa nazýva aj “Miliardárska rada” a to z dobrého dôvodu. Dom bol navrhnutý Willisom Polkom, renovovaným San Francicským architektom, ktorý navrhol aj mestský “Palace of Fine Arts”. Aby toho ale nebolo málo, Ive vlastní aj plážový dom na ostrove Kauai na Hawaii.

Keďže je Jonathan milovník dizajnu, je takmer jasné, že ho zaujímajú aj automobilové kúsky. Sám vlastní slušnú kolekciu áut. Ive sa vozil na Aston Martine DB8, no mal dopravnú nehodu v San Bruno v Kalifornii. No šťastie na tieto autá nemal. Po istom čase si kúpil ďalšiu DB9, no to začalo horieť. Sťažoval sa teda vo firme Aston Martin a dostal dobrú ponuku na model Vanquish. Okrem iného vlastí aj Bentley v bielej farbe. Jeho dizajn pre cit a úchvatnosť Bentley ho donútila kúpiť si aj čiernu variantu.

V máji 2012 bol Ive pasovaný v Buckinghamskom paláci princeznou Annou (jedinou dcérou kráľovny Elizabeth II). Stretol sa aj s vojvodkyňou z Cambridge v roku 2012 na recepcii Kráľovskej akadémie umení. Medzi jeho blízkych priateľov patrí aj zakladateľka a generálna riaditeľka Yahoo, Marissa Mayer.

Jeho “dizajnová” sláva ho priviedla aj k charitatívnej práci. Navrhol Leica fotoaparát, ktorý nastavil cenový nový rekord pre kameru predávanú v aukcii.

 

Navrhol aj Jaeger-LeCoultre hodiny pre AIDS charitatívnu aukciu.

V máji 2015 bol Ive povýšený na šéfdizajnéra Apple. Spolu so svojou novou funkciou strávil Jonathan Ive 2 roky (2015-2017) navrhovaním nového riaditeľstva Apple. Mnohé detaily tohto architektonického skvostu nesú práve jeho podpis. V roku 2017 opäť získal priamu kontrolu nad dizajnovým tímom Apple.

 

V júni 2019 oznámil Apple, že Jonathan Ive opúšťa po 27 rokoch spoločnosť. Začne svoju vlastn’, nezávislú dizajnovú spoločnosť LoveFrom a Apple bude slúžiť ako jeden z jeho klientov.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.