Top 20 zaujímavostí o Apple, ktoré ste možno nevedeli

Človek sa vždy rád dozvie niečo zaujímavé. Výnimkou nie je spoločnosť Apple či ich produkty. Sú veci, ktoré sa radi dozvieme, no existujú aj fakty, o ktorých by sme radšej nechceli ani počuť.

V dnešnom článku sa pozrieme na 20 zaujímavostí o spoločnosti Apple. Niektoré možno poznáte a niektoré vás zase prekvapia.

1. Cigarety

Vedeli ste, že pri počítačoch Mac by sa nemalo fajčiť? To by bolo ešte pochopiteľné. Zaujímavosťou ale je, že fajčenie pri počítačoch Mac je dôvod, pri ktorom vám nemusí byť uznaná záruka dokonca aj keď máte AppleCare. Mnohí zákazníci (fajčiari) hlásili, že servisný technici odmietli opraviť ich zariadenia kvôli nebezpečiu vdýchnutia druhotného dymu, ktorý sa nachádza v zariadení.

Zhodou okolností sa jedna z týchto sťažností dostala až do rúk Steva Jobsa, ktorý na danú sťažnosť odpovedal takto: “Nikotín patrí na OSHA zoznam nebezpečných substancií a Apple v žiadnom prípade nebude požadovať po svojich zamestnancoch aby opravovali čokoľvek, čo môže byť pre ich zdravie nebezpečné.”

2. Jablčná armáda

Pre Tima Cooka v súčasnosti pracuje približne 92 600 zamestnancov. Číslo ale rapídne stúpa. Zaujímavé je, že Apple za posledné štyri roky zdvojnásobil počet zamestnancov, čo pri danom počte nie je málo. Keď si to porovnáme s faktom, že Apple mal pred zahájením predaja iPhonu iba 14,000 zamestnancov, musíme konštatovať, že náborári v Apple sa do toho poriadne opreli.

3. Tlačiareň na peniaze

Apple má na svojich kontách dvakrát viac disponibilného zostatku ako americká pokladnica. Aby sme ale boli féroví, Microsoft má na kontách tiež približne rovnako. (Forbes nám ale vysvetlil, že sa vôbec o nič nejedná, pretože vláda si vytlačí toľko peňazí, koľko potrebuje.) Tak či onak, jedná sa o zaujímavý fakt,

4. 9:41

Keď si prezriete všetky reklamné fotky od Apple, na ktorých je vyobrazený iPhone, všetky zdieľajú rovnaký detail. Na všetkých fotkách je vyobrazený čas 9:41. Vyvedieme vás z omylu, nejedná sa o náhodu. Presne v 9:41 predstavil Steve Jobs revolučné zariadenie, vôbec prvý iPhone.

5. MP3 prehrávač

iPod nebol nápad Apple. Popravde, tvorca iPodu, Tony Fadell najprv ponúkol zariadenie spoločnosti Philips a Real Networks. Obdive firmy ho odbili s tým, že v jeho zariadení nevidia žiadnu budúcnosť. Ako sa musia tváriť teraz keď vedia, že iPod je jeden z najobľúbenejších produktov na svete.

6. Budúcnosť už dnes

Myslíte si, že 1 400€ je za iPhone X veľa? Predstavte si (čisto hypoteticky), že by ste sa vrátili naspäť v čase do roku 1991 a chceli si zaobstarať súčiastky na výrobu iPhonu. Tieto súčiastky by vás vtedy vyšli na gigantické 3 milióny dolárov. Len samotná operačná pamäť RAM by vás vyšla na 1,44 miliónov dolárov. Musíme podotknúť, že cestu, ktorou už technológia prešla, si vieme len ťažko predstaviť, a taktiež aký kus urazila za tak krátke obdobie v porovnaní s históriou.

Preto nie je na škodu spomenúť, že čo dnes berie vláda ako vrcholnú technológiu, ktorá stojí miliardy dolárov, sa za päť rokov môže stať bežne prístupnou vecou každodenného života.

7. Jablko

Byť, či nebyť? Alebo prečo sa Apple volá Apple? Filozofickú zložitosť za názvom jednej z najväčších technologických spoločností nehľadajte. V čase, keď sa zakladal Apple, bol Steve Jobs frutarián (jedol iba ovocie) a jablko mal zdá sa, veľmi rád. Okrem toho, Sillicon Valley, kde Jobs vyrastal, bolo známe ovocnými sadmi. A nie, Apple nijako nesúvisí s Apple Records alebo Beatles.

8. A znova jablko

Konšpiračné teórie o Apple tvrdia, že nakusnutá časť v jablkovom logu Apple má reprezentovať strom múdrosti. Tvorca loga, Rob Janoff, predstavil Jobsovi dve varianty. V jednej bolo jablko celistvé a v  druhej bolo vyobrazené s nakusnotou časťou. Jobsovi sa proste viac páčilo to nakusnuté.

9. M68

iPhone mal aj svoje kódové označenie. Od roku 2004, kedy sa začal jeho vývoj a výskum, až do dňa kedy bol predstavený, niesol iPhone označenie M68. Jednalo sa o najtajnejší projekt spoločnosti. Veľmi, veľmi tajný. Softvéroví dizajnéri nevedeli, na čom pracujú hardvéroví dizajnéri a opačne. Nikto netušil, čo robí ten druhý.

V čase, keď Jobs vyšiel na pódium s iPhonom v ruke, iba zopár ľudí vedelo, ako vyzerá iPhone, finálny produkt tajného projektu M68. Mnoho zamestnancov, ktorí prišli na zasadnutia, sa pýtali čo je to M68. Nikdy ale nedostali odpoveď.

10. Tajnostkári

Zamestnanci Apple okamžite vedia, keď vývojový tím začne pracovať na niečom novom a tajnom. Vedia – to nie je správne zvolené slovo. Skôr to okamžite zistia, nakoľko v tej chvíli nakráčajú do kancelárií údržbári a okolo stolov tímu vybudujú akési provizórne steny.

11. Radšej zakopať

Po neúspechu počítača Apple Lisa bolo približne 2 700 jednotiek tohto produktu zakopaných v zemi v Utahu v USA.

12. Hore nohami

Mnoho rokov bolo svietiace logo Apple pri používaní počítača hore nohami. V 90. rokoch bolo logo otočené opačne, aby lepšie vyzeralo v hollywoodskych filmoch. (Niektorí režiséri dokonca lepili na počítače Mac logo naopak, aby nebolo pri natáčaní hore nohami.)

Jeho orientácia bola zámerná. Apple pôvodne veril, že logo by malo byť nasmerované na používateľa, ktorý plánuje zdvihnúť monitor počítača, pretože inak by sa zákazníci pokúšali otvoriť počítač zo zlej strany.

13. Veľký náskok

V prvom finančnom kvartáli roku 2014 zarobil Apple viac ako Google, Facebook a Amazon. Dohromady. Apple tak predbehol tri veľmi populárne spoločnosti a svojim výnosom ich predčil ako keby boli jedna firma.

14. Akvizície

Apple má toľko peňazí na rozhadzovanie (presnejšie 150 miliárd dolárov), že by mohol kúpiť Facebook. Prípadne by mohol kúpiť Netflix, Teslu, Twitter, Dropbox, Pandoru a Spotify. A áno, všetky tieto spoločnosti by mohol Apple kúpiť naraz. Nebolo by super mať všetky tieto populárne služby pod jednou strechou? (Osobne nie, pokiaľ by bola podstata služby zachovaná).

15. Jednoduchá uniforma

Jonathan Ive, šéfdizajnér Apple, si v každom predstavovacom videu Apple produktu pravdepodobne oblieka rovnaké tričko. Už od roku 2000. Keď si podrobne pozriete video, kde Ive hovorí, resp. predstavuje nový Apple produkt, tak má na sebe vždy rovnaké tričko značky G-Star.

16. Diverzita

Generálny riaditeľ Apple, Tim Cook, je z Fortune 500 spoločností prvým a zatiaľ jediným gayom, ktorý sa otvorene priznal ku svojej sexuálnej orientácii. Zaujímavý fakt, že?

17. Pekné čísla

Počítač Apple I sa predával za 666,66$. Ale nie zo satanistických dôvodov. Spoluzakladateľ Apple, Steve Wozniak mal rád opakujúce sa číslice. Keď bola stanovená cena počítača na 667$, zmenil túto sumu na 666,66$, pretože “sa to ľahšie písalo”.

18. Pokus o konzolu

Všetci vieme, že produkty Apple sú určené predovšetkým na prácu a teda na produktivitu. Ale vedeli ste, že Apple sa snažil dostať aj do herného priemyslu a vytvoril hernú konzolu? Samozrejme nemala takmer žiadny úspech (preto o nej mnohí nevedia).

Volala sa Pippin a bola predstavená v roku 1995 s cenovkou 600$. No vyrobených bolo iba 100 000 kusov a podľa správ sa ich ani polovica nepredala. V skutočnosti bolo vyrobených viac ovládačov Pippin ako konzol, ku ktorým sa mal ovládač používať. Žeby v budúcnosti plánoval Apple návrat do herného priemyslu?

19. Nič neľutujem

Zakladateľov Apple poznáme dvoch. Samozrejme Steva Jobsa a Steva Wozniaka. Viete ale, že Apple pôvodne založili traja ľudia? Tým tretím bol Ronald Wayne. Mnohí ľudia ho poznajú a mnohí nie. Ronald v Apple nevydržal a odišiel po 12 dňoch, čo bola spoločnosť založená.

Svoj 10% podiel predal za 800$ a dodatočných 1,500$. Najzaujímavejšie na tom ale je, že tento podiel by mal dnes hodnotu 60 miliárd dolárov. Wayne ale tvrdí, že nič neľutuje.

20. Isaac Newton

Hviezdou prvého loga Apple bol Sir Isaac Newton. Jeho tvorcom bol pritom zakladajúci člen Apple, Ronald Wayne. Toto logo detailne vyobrazovalo Newtona sediaceho pod stromom s jablkom, ktoré mu onedlho spadne na hlavu. Logo bolo po chvíli zmenené, nakoľko si spoločnosť uvedomila, že je až príliš detailné a nedá sa tak vytlačiť na malé produkty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.