Ako spustiť EKG na Apple Watch aj na Slovensku? Existuje len jediný spôsob

Začiatkom decembra na svojich hodinkách Apple aktivoval podporu merania EKG. Funkcia je zatiaľ dostupná len v Spojených štátoch, viaže sa však na hardvér.

To bohužiaľ (alebo našťastie?) znamená, že jediným spôsobom, ako funkciu spojazdniť aj na Slovensku a v Čechách, je importovať Apple Watch priamo z Ameriky. Napriek prvotným odhadom sa EKG nedá obísť jednoduchým prestavením regiónu zariadenia, tak ako v prípade ostatných služieb, napríklad Apple News. 

Funkcia je viazaná priamo na IMEI číslo hodiniek, dôvodom sú najskôr regulácie miestnych úradov. Zariadenia na meranie EKG boli doteraz dostupné len na lekársky predpis a Apple Watch sú prvým takýmto voľne dostupným nástrojom. Kedy sa funkcia rozšíri aj na iné trhy, bude záležať ako od iniciatívy Applu, tak aj miestnych úradov. Na Slovensku a v Čechách ju preto len tak skoro neočakávame.

To však neznamená, že vylepšené senzory v štvrtej generácii hodiniek nemôžete využiť aj vy. Keď priložíte prst na digitálnu korunku a zmeráte si srdcový tep, vďaka zabudovaným elektródam bude výsledok presnejší – miesto každých piatich sekúnd totiž hodinky zaznamenajú tep každú sekundu. A nemusíte ich ani kupovať spoza oceánu.

komentárov
  1. Nie, u nás si možeš kúpit EKG prístroj takmer akýkoľvek,žiaden predpis nepotrebuješ, ale ani v USA nejde o žiadny predpis, ide (“technické schválenie”). A to musí biť aj u nás. Proste certifikácia zariadenia, že robí to čo má robiť.
    Článok je o ničom.

    0
    0
  2. Dobrá správa aj pre tých, čo majú bližšie Maďarsko ako Rakúsko.
    Odbehol som dnes z KE asi 30km – totiž táto okrajová časť Maďarska je viac vidiecka a neviem, kde by som hľadal free wifi. Našiel som na webe nejakú reštauráciu/ múzeum asi 30km od košíc.
    1. AW4 kupované v istores. sk
    2. pripojil som sa na wifi v Maďarsku
    3. dokonca tá wifi mi vypísala Žiadne pripojenie na internet
    4. vôbec nič špeciálne som nenastavoval – žiadna zmena jazyka, regiónu nič
    5. proste som len otvoril Zdravie – Zdravotné dáta – Srdce – Elektrokardiogram
    6. pozrel som na hodinky a v nich som už mal aplikáciu :)

    Funguje to.
    Robil som aj takú skúšku, keď som sa vrátil – reštartoval som telefón, reštartoval som hodinky, na telefóne režim lietadlo (aby som vyskúšal, či to robia hodinky aj bez neho) a zároveň, či to bude bežať ozaj aj v krajine, kde to Apple oficiálne nepovolil. A všetko funguje.

    0
    0
  3. Cize ide to alebo nie alebo podla stastia?
    Ja sa skusam prepnut na at operatora, cize mal by som byt akoze v at, stale na aw nic, hoci na fone to uz v zdravie je
    Dik

    0
    0
  4. Uz to tu bolo preberane. Pokial sa vam po update na watch os 5.2 a ios 12.2 objavi appka EKG v “zdravi” (ide to na niekorych seriovych cislach hodiniek) , tak to ide aktivovat cez zahranicneho mobilneho operatora v roamingu, v Rakusku, Nemecku, Madarsku .. Pokial sa ta apka neobjavi, mate model so seriovym cislom pre nas trh, napr.kupene v Nay a iStores, kde je to este zablokovane a teraz to nepojde.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.