Recenzia: Eve Light Strip

Spoločnosť Eve (predtým známa ako Elgato) bola jedna z prvých spoločností s inteligentným príslušenstvom, ktorá podporovala funkciu HomeKit už od jej predstavenia v roku 2014.

Úvod

Počas svojej existencie vydala spoločnosť Eve niekoľko skvelých “gadgetov” do domácnosti. V dnešnej recenzii sa pozrieme na inteligentné osvetlenie Eve Light Strip, ktoré sa začalo predávať vo februári 2019.

Na trhu je dostupných hneď niekoľko inteligentných LED svetelných pásov, ktoré podporujú HomeKit. Eve Light Strip ale disponuje niekoľkými zaujímavými funkciami, ktoré ho odlišujú od konkurencie.

Dizajn

Na prvý pohľad sa Eve Light Strip nijakým spôsobom neodlišuje od ostatných inteligentných LED svetelných pásov. Najbližším konkurentom tohto “gadgetu” je azda Philips Hue, ktorý sa svojim dizajnom veľmi podobá. Základný Eve Light Strip má dĺžku 2 metre. Niekomu táto dĺžka sadne a niekto iný by potreboval kratšiu verziu. Výhodou ale je možnosť predĺženia LED pásu. Na jednom konci pásu sa nachádza napájací konektor a na druhej strane ďalší konektor, ktorý slúži na predĺženie LED pásu až do dĺžky 10 metrov. Aj keď sú na zariadení označené body, kde môžeme pás odstrihnúť, nie sme si istý, či je to práve dobrý nápad.

Samostatný LED pás je veľmi tenký, ohybný a pri bližšom pohľade obsahuje prekladané LED diódy v rôznych farbách po celej dĺžke pásu. Dôvodom takého rozmiestnenia je, aby Eve Light Strip pri zapnutí dokázal vytvoriť rôzne farebné odtiene podľa želania užívateľa.

Čo sa týka farebnej presnosti, môžeme tvrdiť, že Eve Light Strip dokáže veľmi dobre reprodukovať ružovú, žltú, zelenú, červenú, oranžovú a modrú, spolu s rôznymi kombináciami farieb medzi tým. Avšak fialová nám skôr pripomína ružovú, čo ale nie je pri LED osvetlení žiadna novinka. Eve Light Strip dokáže v jednom čase svietiť iba jednou farbou alebo farebným odtieňom, pričom konkurencia ako je LIFX dokáže používať niekoľko farieb súčasne.

Aby sme mohli Eve Light Strip umiestniť v podstate kamkoľvek (za pracovný stôl, za televíziu a pod.), má LED pás z druhej strany lepidlo prekryté ochrannou fóliou. Pokiaľ ale neplánujete LED pás lepiť, musíme podotknúť, že má Eve Light Strip relatívne ťažký zdrojový adaptér, čo v konečnom dôsledku znamená, že zo svojho umiestnenia môže veľmi ľahko skĺznuť.

Taktiež je treba myslieť aj na umiestnenie LED pásu (aj keď plánujete LED pás nalepiť alebo jednoducho niekde umiestniť) vzhľadom na veľkosť zdrojového adaptéru. Okrem tohto faktoru môžeme tvrdiť, že Eve Light Strip je možné umiestniť takmer všade. Eve Light Strip je navrhnutý tak, aby bol ovládaný iba smartfónom a teda nedisponuje žiadnymi fyzickými tlačidlami. Pri umiestňovaní preto nemusíme rozmýšľať nad prístupnosťou.

Jas a svietivosť

Spoločnosť Eve uvádza, že jas produktu Light Strip je 1800 lumenov. Jedná sa teda o najjasnejší HomeKit LED pás na trhu (aj tak je to však iba číslo na papieri). Eve Light Strip svieti veľmi dobre, no určite by sme ho nepoužívali ako náhradu štandardnej lampy. Okrem toho je tento, ako aj iné LED pásy navrhnutý iba ako doplnkové osvetlenie.

Nastavovanie Eve Light Strip

Tak ako pri každom HomeKit produkte, aj tu je nastavovanie veľmi jednoduché. Stačí vybrať zariadenie, pripojiť ho do siete, otvoriť aplikáciu Eve (je možné použiť aj apku Domácnosť) a prejsť do sekcie “Add accessory”. Aplikácia nájde zariadenie a prevedie vás konfiguračným postupom. Jediné čo je nutné spraviť, je nájsť na zariadení štítok s QR HomeKit kódom a umiestniť ho pred smartfón. Potom sa zariadenie pripojí k Wi-Fi a zaradí do požadovanej miestnosti. Aplikácia nás vyzvala aktualizovať firmvér zariadenia, avšak ten sme v tejto recenzii preskočili.

Upozornenie: Zistili sme, že Eve Light Strip sa nepripojí k 5 GHz Wi-Fi (vyskočí chyba), iba k 2,4 GHz. Preto je treba sa uistiť, že je smartfón počas nastavovania Light Strip pripojený k 2,4 GHz Wi-Fi.

Aplikácia Eve

Aplikácia je, ako sme už písali v predchádzajúcej recenzii veľmi decentná. Síce sme trocha tápali pri nastavovaní farby, no je to otázka zvyku. Hneď na začiatku máme k dispozícií farebné spektrum, pod ním odtieň farby (tmavší alebo svetlejší) a paletu obľúbených farieb. Na začiatku máme prednastavených niekoľko farieb. Tie sa postupne menia podľa toho, ktoré si zvolíme ako obľúbené.

Eve Light Strip a aplikácia Domácnosť

Nakoľko Eve Light Strip podporuje HomeKit, je možné toto zariadenie ovládať aj pomocou aplikácie Domácnosť, ktorá je predinštalovaná v každom iOS. Síce je mierne “okresaná”, resp. ju môžeme označiť ako “light verziu”, ale na rýchle príkazy ako zmenu farby podsvietenia, zníženie/zvýšenie jasu a vypnutie/zapnutie zariadenia to bohato stačí.

HomeKit integrácia so sebou prináša aj podporu Siri. Tá vie tak isto ako aplikácia zmeniť farbu, znížiť/zvýšiť jas a vypnúť alebo zapnúť zariadenie. Popravde, viac než aplikáciu Domácnosť sme na tieto úkony využívali práve Siri. Okrem toho dokázala Siri zmeniť farbu na nami požadovanú bez akýchkoľvek problémov.

Záver

S produktom sme boli veľmi spokojní. Počas testovania sme nemali s Eve Light Strip žiadny problém, okrem občasného výpadku spojenia. To sme ale napravili priblížením routeru k zariadeniu. Zariadenie následne veľmi rýchlo komunikovalo či už s aplikáciou Domácnosť, Eve alebo hlasovou asistentkou Siri.

Nikdy sa nám tak nestalo, že by sme na vypnutie, zapnutie alebo zmenu farby dlho čakali. Eve Light Strip odporúčame každému, kto si chce spríjemniť domáce prostredie a mať k dispozícií spoľahlivé doplnkové osvetlenie s podporou HomeKit, ktoré sa veľmi ľahko nastaví a ešte ľahšie ovláda.

Eve Energy Strip si môžete kúpiť napríklad u našich partnerov SWPiStores.

V predošlej recenzii produktov Eve sme sa zamerali na inteligentnú predlžovačku Energy Strip.

Recenzia: Eve Energy Strip

komentáre
  1. Obdivujem vás, že ste boli schopní napísať tak veľa textu o obyčajnej žiarovke ???? Tieto PR recenzie niekedy vedia dať poriadne zabrať.

    Ale keď už vám za to platia a vy to píšete v takom neosobnom duchu množného čísla prvej osoby, tak sa aspoň naučte gramatiku:
    “S produktom sme boli veľmi spokojný.” – aké i/y by malo byť v slove “spokojný/í”???

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?