Predaje PC klesajú. S nimi v poslednom štvrťroku klesol aj Mac

Mac mini

Predaje PC klesajú zhruba od momentu, kedy sa spopularizovali tablety a rozšírili smartfóny. Tentoraz však kesli aj predaje Macu.

Uviedla to popredná agentúra Gartner, ktorej dáta využívajú aj mnohé veľké firmy, vrátane Applu. V poslednom štvrťroku 2018 mali predaje počítačov ako takých klesnúť o 4.3%, teda z predošlých 71,7 miliónov na 68,6 milióna predaných kusov.

Najväčší pokles zažil Acer, ktorého predaje medziročne klesli o 18.3%, za ním nasleduje Asus s 10.7% medziročným poklesom. Pokles zažil aj Mac – jeho predaje klesli o 3.8% medziročne, teda z 5,1 milióna na 4,9 milióna kusov. Jediný nárast predajov zaznamenali firmy Dell a Lenovo, o 1.4% a 5.9% oproti poslednému štvrťroku 2017. Predaje sa tak zvýšili u oboch na 15,9 a 24,2 miliónov kusov.

Klesajúce predaje počítačov majú na svedomí podľa agentúry viaceré dôvody, vrátane politických, ekonomických a tiež nedostatok komponentov. “Politické a ekonomické neistoty v niektorých krajinách znížili dopyt po PC. Neistoty sú aj v USA – kde je ekonomika celkovo silná – medzi zraniteľnými skupinami ako sú malé alebo stredne veľké podniky. Spotrebiteľský dopyt ostal počas vianoc slabý. Vianočné predaje už nie sú hlavným ťahúňom predajov PC,” uviedla agentúra.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj firma IDC. Obe sa zhodujú, že Apple v roku 2018 predal 18 miliónov Macov, kým v roku 2017 ich predal o milión viac. Nutno tiež dodať, že oficiálne informácie sa už nedozvieme, keďže Apple už po novom nebude oznamovať predaje jednotlivých produktov a zameria sa výhradne na tržby, zisk a hrubú maržu jednotlivých produktových kategórií.

Gartner 4Q18 Mac Sales

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.