Apple Pay na Slovensku a v Čechách už v marci

Apple Pay by sme sa v našich končinách konečne mohli dočkať, a to ešte tento rok. Informujú o tom serveri Živé a Seznam.

O spustení Apple Pay na Slovensku informuje zive.sk, ktoré sa tejto téme minulý rok venovalo už viackrát. Podľa najnovšieho článku z decembra je štart služby na spadnutie a očakávať ho môžeme už v marci. Citujú pritom vlastné zdroje z bankového sektora.

Prebiehajú rokovania

V predošlých správach z jesene sa pritom hovorilo o prebiehajúcich rokovaniach medzi Applom a miestnymi bankami, dôvodom na naťahovačky sú údajne vysoké poplatky Applu. V porovnaní s konkurenčným Google Pay (ktorý už u nás dávnejšie funguje) sú totiž niekoľkonásobne vyššie. 

Banky o Apple Pay mlčia, čo sme si potvrdili aj my, keď sme ich minulý rok oslovili. Môžu za to prísne dohody o mlčanlivosti, za ktoré hrozia vysoké sankcie. Napriek tomu zopár drobností uniklo – k spusteniu platieb iPhonom sa tajomne vyjadroval šéf banky 365 a taktiež VÚB, ktorá chce službu údajne spustiť už čoskoro. 

A najnovšie sa pridáva aj mBank, ktorá je na Apple Pay pripravená a poukazuje na svoju materskú pobočku v Poľsku, u ktorej už služba dlhšie funguje.

Aj u susedov

Približne v rovnakom čase by mala Apple Pay zavítať aj do Čiech. Hovorí o tom server Seznam Zprávy. Konkrétne má isť o prelom februára a marca (února a března) a medzi podporované banky by mali patriť Česká spořitelna, mBank, Komerční banka, Moneta a AirBank. 

Službu chce čo najskôr podporovať aj Fio banka a taktiež nebankovky ako spoločnosť Twisto. V druhej polovici roka by sa na zoznam mali pridať Equabank a Creditas. Raiffeisenbank a ČSOB majú o službu záujem, v dátume spustenia však ešte jasno nemajú.

Hovorí sa, že kde je dym, tam aj horí. A dymu máme za posledné mesiace teda poriadne. Tak len dúfame, že termín sa viac neposunie a už za necelé dva mesiace budeme môcť nechať platobnú kartu doma na stole.

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.