Apple v roku 2020 prejde na ARM, ráta s tým aj Intel

O čoskorom prechode Macov na vlastné procesory Applu sa hovorí už dlhšie, teraz sa dohady začínajú množiť.

Najnovšie správy od Bloombergu potvrdzuje server Axios. Apple začne s prechodom na vlastnú ARM architektúru už budúci rok, udávajú to viaceré zdroje, vrátane vývojárov a samotného Intelu.

Bude to tak presne 15 rokov po tom, ako Steve Jobs svetu oznámil, že Mac prejde z architektúry PowerPC na Intel. Vývojári a používatelia museli vtedy prejsť dočasnou prechodnou fázou trvajúcou niekoľko rokov a inak to nebude asi ani teraz.

Apple má však lepšiu a rozsiahlejšiu podporu tvorcov softvéru ako kedykoľvek predtým a tieto plány už dal do pohybu. Ako sme písali v stredu, spoločnosť chce už v lete predstaviť nástroje na prenos iPadových aplikácií na macOS. Do roku 2021 chce mať funkčný ekosystém iPhone, iPad a Mac aplikácií na rovnakej softvérovej báze.

WWDC 19: nástroje na portovanie iOS apiek na Mac, možno aj nový Mac Pro

Otázkou ostáva, či Apple začne zľahka, napríklad malým 12“ MacBookom, alebo sa vrhne priamo na svoje Pro laptopy a desktopy. Takisto bude zaujímavé sledovať výkonnostné rozdiely medzi čipmi od Intelu a novou architektúrou. Ak sa pozrieme na najnovší iPad Pro, budúcnosť vyzerá celkom sľubne. 

Najhoršou správou je to pre samotný Intel, ktorého by Apple touto migráciou pripravil o zhruba 5 % celkových ziskov.

komentárov
  1. Prechod z PowerPC na Intel byla nutnost dana okolnostmi. Prechod z Intelu na ARM by pak byla jen samoucelna hloupost.

    lvquo: Asi je to predcasna otazka, pokud ale dojde ke kompletnimu prechodu, nemyslim si, ze to nejak ovlivni dobu podpory jednotlivych stroju ze strany Applu. Proste posledni Intel Mac + 5-7 let novych systemu. Otazkou spise je, jak to bude s podporou abandoned platformy ze strany vyvojaru, velka snaha uz zde asi cekat nelze. A ARM Mac pak bude definitivni konec profi segmentu na Macu a postupne i Macu jako takoveho, protoze tem co na tom zustanou, budou vyhledove stacit iPady. Apple to tak konecne dopracuje tam, kam s Macem leta miri…

    0
    0
  2. No, ono to s tim prechodem od PPC zase az takova nutnost nebyla. Stýv se vymlouval na IBM, ze vazne vyvoj G procesoru. Ale pravda byla nekde mezi zejo. Dalsi procesory “G6” by strcili do kapsy i dnesni intel x. I dneska lidi pracujou na G5 strojich bez zadrhelu. To je realita, ale ne ta ktera by se eplu libila a Styvovi uz vubec.

    Nicmene prechod na vlastni arm bude uplne jinej level. Uzavrenost PPC stroju nakombinovana s dnesni politikou… Hmmmm.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?