WWDC 19: nástroje na portovanie iOS apiek na Mac, možno aj nový Mac Pro

Mark Gurman z Bloombergu zverejnil aktuálne plány Applu na júnovú vývojársku konferenciu WWDC.

Okrem každoročnej tradície v podobe nových verzií iOS, macOS, tvOS a watchOS nás podľa všetkého čaká aj prvá verzia nového frameworku, interne nazývaného Marzipan. Ukázať by sa mohol aj redizajnovaný Mac Pro.

Univerzálne apky

Čo je projekt Marzipan? Sada vývojárskych nástrojov, ktoré Apple demonštroval ešte minulý rok s predstavením macOS Mojave. Umožňujú jednoduché portovanie iOS aplikácií na Mac vďaka unifikovaným prvkom používateľského rozhrania. 

Prvé takéto lastovičky pochádzajú z dielne Applu, napríklad apky Diktafón, Akcie či Domácnosť, ktoré prišli spolu s Mojave. V júni chce spoločnosť túto možnosť odomknúť aj vývojárom, prvé na rade by pritom malo byť portovanie softvéru pre iPad.

V roku 2020 by sa mal pridať iPhone – kvôli malej uhlopriečke displeja to totiž pre Apple predstavuje väčší problém – a do roku 2021 by mali mať vývojári možnosť skompilovať rovnakú aplikáciu pre iPhone, iPad a Mac do jediného binárneho súboru. Plány však nie sú definitívne a môžu sa ešte zmeniť.

Vývojári budú musieť aj naďalej apku zavesiť osobitne na iOS aj na Mac App Store, značne im to však uľahčí vývoj pre macOS. Na Macu sa dokonca môže objaviť softvér od tvorcov, ktorí by platfomu normálne ignorovali.

Druhým dôležitým dôvodom môže byť snaha samotného Applu prejsť na vlastné ARM čipy a znížiť tak svoju závislosť na procesoroch od Intelu. Stať by sa tak mohlo už budúci rok. Nič však nenaznačuje tomu, že by si sme sa mali v dohľadnej dobe pripraviť na zlúčenie iOS a macOS.

Mac Pro a novinky pre iPad

Mark Gurman vo svojom článku okrajovo spomína aj hardvér, konkrétne očakávaný redizajn pre Mac Pro, ktorý Apple načrtol už pred dvoma rokmi. Phil Schiller vtedy poznamenal, že ide o produkt, ktorý uzrie svetlo sveta najskôr v roku 2019. 

Spoločnosť teraz zrejme finalizuje svoj nový modulárny Mac a podľa Gurmana dokonca zvažuje, že ho zákazníkom ukáže už na júnovej WWDC, podobne ako pred šiestimi rokmi s vtedajším smetným košom Macom Pro. K zákazníkom sa vtedy dostal koncom roka.

Koncept nového Macu Pro. Zdroj Benjamin Monnoyeur

Ako spoločník k Macu Pro by mal vyjsť aj prvý Apple monitor od čias Thunderbolt displeja. Podľa najnovších správ bude mať cez 31 palcov a rozlíšenie 6K.

Nakoniec Gurman spomenul aj tmavý mód pre iOS, či nové nástroje na produktivity pre iPad. WWDC 2019 sa bude konať v San Jose od 3. do 7. júna.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.