Spotify hrozí pokuta vo výške 1,6 miliardy dolárov

Mnohým sa rok 2018 začal dobre, u Spotify však platí pravý opak. Hrozí mu pokuta vo výške 1,6 miliardy dolárov.

Žalobu na streamovaciu službu podalo vydavateľstvo Wixen Music Publishing, ktoré zastrešuje známych rockových umelcov a kapely ako Missy Elliott, The Doors či Rage Against The Machine. Skladby týchto a mnohých ďalších sú samozrejme dostupné cez Spotify, avšak bez povolenia.

Podľa vydavateľstva si totiž Spotify nezabezpečilo potrebné práva na to, aby mohlo distribuovať skladby umelcov, ktorí svoju hudbu vydávajú/vydávali cez Wixen. “Chceme, aby sa s nami jednalo správne. Nehľadáme šialene veľký trest. Odhadujeme ale, že naši klienti tvoria 1 až 5% všetkého obsahu dostupného na tejto službe,” tvrdí CEO vydavateľstva, Randall Wixen. Ide teda o akési vyústenie dlhoročného sporu medzi Spotify a vydavateľstvom Wixen.

To žalovalo Spotify za nevyplatené tantiemy a licencie viackrát. Spory sa nakoniec pokúsilo Spotify urovnať mimosúdne a ponúklo vydavateľstvu 43 miliónov dolárov. Wixen však ponuku streamovacej služby odmietol. Namiesto toho reaguje žalobou, v rámci ktorej obhajoby šéf vydavateľstva poukazuje aj na to, ako sa majú v tom Spotify dobre: “Spotify má ročné tržby viac ako 3 miliardy dolárov, platí šialene vysoké mzdy svojim manažérom a míňa milióny dolárov každý mesiac na ultra-luxusné kancelárie v rôznych mestách.”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.