Službám Applu sa darí, najbližších päť rokov budú hlavným motorom príjmov

Apple na internetové služby kladie stále väčší dôraz. Aj keď sa nepriblížia ziskom z hardvéru, budú čoraz dôležitejším faktorom v ďalšom raste spoločnosti.

Podľa Business Insider by príjmy zo služieb ako Apple Music, iTunes, iCloud, App Store a Apple Pay mohli v priebehu 5 rokov tvoriť vyše polovicu ekonomického rastu spoločnosti. iPhone by mal za rovnaké obdobie pozostávať len z 22 percent celkového rastu, aj keď bude naďalej tvoriť vyše 80 % konečných príjmov.

To neznamená, že sa z hardvérového giganta čoskoro stane softvérový. Apple potrebuje predať milióny zariadení, aby mal kde a komu svoje služby poskytovať. Stále rastúce predaje iPhonov však pre tieto služby priniesli obrovský trh. Len oproti minulému roku narástli príjmy z nich o 18 percent, na celkovo 8 a pol miliárd za prvý štvrťrok 2018.

Napriek tomu je tu veľký potenciál na ďalší rast. V súčasnosti len 18 percent všetkých aktívnych zariadení využíva platené služby Applu. Apple Music má momentálne cez 38 miliónov predplatiteľov, celkovo však službu využívajú len necelé 3 percentá z celkového počtu zákazníkov. Pomerne nízke je aj využitie Apple Pay, tam však služba naráža na nedostupnosť na väčšine trhov.

Aj keď veľká väčšina platené služby nevyužíva, ak si spriemerujeme celkové príjmy z nich, vychádzajú na približne 30 dolárov na zariadenie. Oproti rovnakému obdobiu spred dvoch rokov sa táto suma navýšila o celých 5 dolárov.

Apple za uplynulý štvrťrok zažil najvyššie zisky vo svojej histórii

UložiťUložiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.