Prvé recenzie na HomePod: úžasný zvuk, Siri však zaostáva

HomePod sa od piatka predáva na vybraných trhoch a na internete sú už aj prvé plnohodnotné recenzie. Reproduktor po zvukovej stránke exceluje, no nebude pre každého.

V priebehu minulého týždňa sa na internete objavili ako prvé dojmy majiteľov, tak aj recenzie od snáď každej veľkej zahraničnej publikácie. Konsenzus je podobný. HomePod ponúka neskutočne dobrý zvuk, ktorý sa vyrovná omnoho drahším Hi-Fi reproduktorom. Zdá sa, že Apple s dôrazom na kvalitu zvuku nepreháňal a HomePod na svoju cenu a veľkosť zrejme nemá konkurenciu. A to nielen medzi smart reproduktormi.

Vhodný aj pre audiofilov

Nilay Patel v podrobnej recenzii pre The Verge išiel aj do technických detailov, vďaka ktorým malý reprák znie tak dobre. Apple používa pokročilé algoritmy a sadu citlivých mikrofónov na rýchle odmeranie okolitého priestoru – HomePod tak nie je závislý na tom, kam ho v izbe umiestníte. A audio by sa malo ešte ďalej zlepšiť pri zapojení dvoch reproduktorov, podpora pre stereo a viaceré izby príde v najbližších mesiacoch.

Ak chcete ísť na vec ešte technickejšie, HomePod už profesionálne zmerali aj zvukoví fanatici z Redditu. Používateľ WinterCharm z audiofilného subredditu r/audiophile si pripravil [skutočne podrobný test](KEF X300A) a rovnako bol prekvapený jeho kvalitou. HomePod po zvukovej stránke prekonal uznávané reproduktory KEF X300A a označil ho za jeden z najlepších reproduktorov pod 1 000 dolárov.

Siri je stále Siri

Mimo zvuku však HomePod nemá práve na ružiach ustlané. Okrem zatiaľ chýbajúcej podpory pre stereo a viaceré izby obsahuje pre bežného používateľa niekoľko zádrheľov. Reprák dokážete spustiť a ovládať výhradne cez iOS zariadenie (nefunguje ani Mac), nepodporuje Bluetooth a natívne ponúka len streamovanie hudby cez Apple Music.

Spotify a iné služby prehráte len cez AirPlay z vášho telefónu, prídete tak však o “smart” možnosti a ovládanie pomocou Siri. Apropo, Siri je ďalším veľkým problémom HomePodu. Hlasová asistentka od Applu naďalej zaostáva za Alexou a Googlom a ponúka len to, čo už dokáže Siri na vašom iPhone. Mínusom je taktiež viazanosť na jediné Apple ID a nemožnosť rozpoznať rôzne hlasy v rodine. Ak teda chcete, aby vám Siri prečítala správy, či pripomienky, prístup k nim získa celá domácnosť.

HomePod white shelf

Rozpoznávanie hlasu je však spoľahlivé a funguje aj pri hlasnej hudbe z väčšej vzdialenosti. V meraniach pre web Loup Ventures Siri rozpoznala vyše 99 % príkazov, no správne odpovedala len na niečo vyše polovicu. Na porovnanie, Alexa zvládla 64 % a Google Home až 82 %.

HomePod je teda stále limitovaný Siri a jej schopnosťami, no okrem toho aj samotným Applom a jeho softvérovými a hardvérovými obmedzeniami. Ak žijete kompletne v jablčnom ekosystéme, reproduktor môže byť pre vás. Napriek tomu však existuje niekoľko dôvodov, prečo s kúpou počkať.

Nehovoriac o tom, že Siri zďaleka nie je tak užitočná na Slovensku a v Čechách a samotný HomePod si musíte doviezť zo zahraničia.

Vybrané recenzie si môžete prečítať na odkazoch nižšie.

Na internete sa objavujú prvé unboxing videá HomePodu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.