Ming-Chi Kuo: Apple chystá lacnejší 13″ MacBook Air

Analytik KGI Ming-Chi Kuo zverejnil nový príspevok zameraný na súčasné aj budúce produkty Applu.

Podľa zverejnenej správy má Apple tento rok uviesť do predaja nový, lacnejší 13″ MacBook Air. Počítač by mal byť predávaný za nižšiu cenu, než za akú sa predáva teraz – $999, respektíve 1099€ alebo 30 990,- Kč v najlacnejšej verzii. Zariadenie by malo byť uvedené do predaja v druhom štvrťroku 2018. Nemožno teda vylúčiť jeho uvedenie na WWDC. Očakáva sa, že vďaka nižšej cenovke by mal nový počítač zvýšiť predaje MacBookov o 10 až 15%.

[poll id=”13″]

Analytik ďalej uviedol, že predaje AirPods slúchadiel sú veľmi dobré a očakáva sa, že v druhej polovici roka bude na trh uvedená nová verzia. Tá by mala podľa doterajších informácií známeho Apple-publicistu Marka Gurmana disponovať podporou Hey Siri. Súčasne tvrdí, že Apple plánuje obohatiť tretiu generáciu slúchadiel o vodeodolnosť, zrejme na úrovni certifikátu IPX7. Analytik ďalej vraví, že čínskych dodávateľov Pegatron, Wistron a Unimicron čaká silný rok vďaka 6.1-palcovému iPhonu, ktorý môžeme označiť ako “9”. Pôjde totiž o základný model s cenovkou na úrovni zrejme okolo 700€.

Kuo ďalej vraví, že dopyt po reproduktoroch HomePod bol doposiaľ len priemerný. Konkrétne čísla neuviedol, ale jeho výrok môže mať niečo do seba, vzhľadom k veľmi obmedzenej dostupnosti reproduktoru a omeškanému launchu.

 

HomePod white shelf

komentárov
  1. MacBook Air považujem v dnešnej dobe za nepoužiteľný, a to nielen na tvorbu obsahu, ale aj na jeho konzumáciu. Je to síce skvelé zariadenie, ale zub času ho už nahlodal. Čas, ktorý uplynul od jeho posledného upgradu je u technológie jednoducho neodpustiteľný. Výkon by sa ešte nenáročným používateľom “prekúsnuť” dal a svojím spôsobom ho kompenzuje aj systém, avšak absencia IPS (Retina) displeja už žiaľ ani náhodou. A práve displej je u zariadenia tohto druhu veľmi dôležitým činiteľom.
    Ak by predstavili MacBook Air s novým displejom, USB-C a aktuálnym chipsetom (v TouchBar ani nedúfam), myslím si, že by to bola pre mnoho ľudí jasná voľba.

    0
    0
  2. Nesúhlasím Andrej M. Si rozmaznaný Retina displayom. Ja mám MBA kôli MacOS a som spokojný. Používam ho donne denne na všetko: práce, email, dokumenty, video, progravanie, úprava fotiek. Výkon v pohode. Cenovka je vyssie, ale moj game notebook ASUS G550JK sa vykonov nechyta. System MacOS je tak skvele funkcny, a rychli, ze sa oplati aj MBA.

    0
    0
  3. To: himak
    Co sa tyka displayu, tak ten je na macbook air naozaj slaby. Staci prezentovat fotky skupine ludi (napr. 5-6), ktori stoja v polkruhu za macbookom air, tak kazdy s nich vidi fotku uplne inak.

    Vseobecne:
    Aby macbook air bol konkurencie schopny k dnesnym macbookom, tak by potreboval:
    1, sucastnu generaciu CPU
    2, kvalitnejsi display a zmensit ram okolo displayu
    3, podsvietenie klavesnice riesene ako na sucasnych macbookoch, lebo aktualne podsvietenie na macbook air presvita pomedzi klavesy

    0
    0
  4. Andrej M.: Dovolím si nesúhlasiť. Jediné, čo tu chýba, je podľa mňa len ten Retina displej. Inak na prácu s internetom, na sledovanie videí a Photoshop na redakčné použitie je to môj verný spoločník. ????

    0
    0
  5. Retinu do MB Air a je to perfektna masina. A samozrejme poriadne vrece emoji, aby bol aj duhovy CEO spokojny :-)

    0
    0
  6. Himak: Nie je to rozmaznanosť, skôr vyžadujem, aby som za svoje peniaze dostal vec v rovnakej hodnote. Akýkoľvek Windows ultrabook v podobnej a dokonca aj nižšej cene má dnes lepší displej ako MacBook Air a rýchlosť je tiež rovnaká alebo dokonca vyššia. Problémom je samozrejme len “neohrabanosť” systému Windows. Jediný problém, ktorý nastáva u notebooku, ktorý ste u viedli, je ten, že zrejme neobsahuje SSD disk zapojený do M.2 slotu. A práve ten je základným kameňom rýchlosti systému a jeho reakcií. Ak by ho obsahoval, určite by bol rýchlejší v každom ohľade.
    Edi: A práve tu sa dostávame k tomu, že MacBook Air už vlastne existuje, iba ho Apple nenazval Air. Je to totiž MacBook Pro bez TouchBaru, ktorý sa vo všetkom zvnútra líši od jeho drahšieho “bračeka”. Je ľahší ako Air, výkonnejší, s aktuálnym chipsetom a Retina displejom. Dokonca niektoré leaky naznačovali, že bol pôvodne plánovaný ako MacBook Air, avšak Apple chcelo zjednotiť kategórie (iMac – iMac Pro, iPad – iPad Pro, Macbook – MacBook Pro), a preto dostal názov, aký dostal. Kto neverí, pozrite si uloženie a stavbu komponentov vnútri. Nie je to Pro, je to úplne iný stroj.
    Aj preto mi predstavenie nového MacBooku Air nedáva zmysel. Ako by vlastne zapadol do súčasnej ponuky? A ako by obhájil svoj názov? Nemyslím si, že by bol tenší ako 12″ MacBook.
    Jaromír Miko: Verím, že je to stále skvelý stroj, o tom niet pochýb. Iba hovorím, že nemá cenu, za akú sa predáva. V prípade, že používate aj zariadenia od konkurencie, iste mi dáte za pravdu. Doba, kedy boli na trhu len hrubé, ťažké, plastové a pomalé notebooky s Windowsom je už totiž dávno preč. Aj napriek tomu by som ale pri špecifickej práci (napríklad tej Vašej) volil MacBook, avšak pri súčasnej ponuke 12″ alebo Pro.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.