Samsung Galaxy S9: Všetko, čo vieme o rivalovi iPhonu X

Svet uvidel Samsung Galaxy S9 oficiálne minulú nedeľu a podobne ako pri prezentáciách Applu, aj tu vlastne firma iba potvrdila predošlé domnienky a úniky.

Aj to je dôvod, prečo pôsobila konferencia Samsungu na veľtrhu MWC nemastno-neslano. Dokonca by sa dalo povedať, že miestami až trápne, pretože dav tlieskal v momentoch, s ktorými Samsung nepočítal, a v čase, kedy to Samsung očakával, sa konferenčnou halou vo Fira de Barcelona ozývalo ohlušujúce trápne ticho.

| DESIGN

Po dizajnovej stránke je na tom dvojica Samsung Galaxy S9 a S9+ veľmi podobne, ako predošlá generácia. Predná strana ostala totožná s predošlou, no pribudol jeden neduh – zakrivený displej už nepôsobí tak zakrivené ako pri S8 a vyzerá to, že má hrubé rámiky. Za tento viditeľný rozdiel môžu odlišné rozmery. Klasická S9 meria 147,7 x 68,7  x 8,5mm, čo znamená, že oproti S8 sa znížil o 1,2mm, no zároveň je širší o 0,6mm a pribral o 0,5mm. Podobné rozdiely v rozmeroch nastali aj pri S9+, ktorá má teraz 158,1 x 73,8 x 8,5mm. Zatiaľ čo hrúbka ostala totožná s predchodcom, na šírku vzrástol o 0,4mm a znížil sa o 1,4mm.

Samsung Galaxy S9

K najviditeľnejším zmenám došlo ale na boku a vzadu. Kým predchodca mal lesklé kovové boky, S9 sa vrátila k tradičnému matnému hliníku, aký bol na Samsung telefónoch prítomný od S6. Zadná strana sa dočkala zmien k lepšiemu. Tu Samsung vypočul spätnú väzbu užívateľov a len na jej základe sa rozhodol zmeniť pozíciu snímača odtlačkov prstov. U predchodcu sa nachádzal veľmi vysoko, vedľa fotoaparátu. Hlavne pri S8+ bol snímač vďaka umiestneniu nedosiahnuteľný. To sa zmenilo, snímač odtlačkov prstov sa nachádza tam, kde ho dali aj ostatní výrobcovia – pod fotoaparát. A v prípade S9+ pod duálny fotoaparát. Zmeny sa dotkli aj dostupných farieb – telefón je dostupný v čiernej, šedej, modrej a poprvýkrát vo fialovej.

Na spodku sa opäť nachádza USB-C konektor, 3.5mm jack a mono reproduktor na pravej strane. K reproduktorom sa o chvíľu vrátime.

Samsung Galaxy S9+ Black Purple

| DISPLEJ

Tu nedošlo k absolútne žiadnym zmenám. Dvojica vlajkových lodí od Samsungu disponuje opäť tým istým Infinity displejom so zaoblenými krajmi. Na rozdiel od displeja na iPhone X je však displej S9 symetrický a nezasahuje tam, kde by začal pôsobiť abnormálne. Na skutočnosť, ktorú sa mnoho čínskych výrobcov rozhodlo od iPhonu X okopírovať, upozornil Samsung na svojej konferencii. Bohužiaľ to spravil ako snahu o vtip, ktorý publiku neprišiel vtipný. Samsung Galaxy S9 má teda opäť zakrivený 5.8″ Super AMOLED displej s pomerom strán 18,5:9 pri 570ppi, zatiaľ čo Galaxy S9+ ho má 6.2″ pri 529ppi. Rozlíšenie je na oboch modeloch totožné – 2960 x 1440. Tiež disponuje podporou HDR10 a 3D Touch, ktorý slúži iba ako Home Button.

| HARDVÉR

K väčším zmenám došlo pod kapotou. Generáciu S9 v závislosti od regiónu poháňa buď Snapdragon 845 alebo Exynos 9810 s ôsmimi jadrami. Tie sú rozdelené do výkonného a šetrného zhluku. Ten výkonný pozostáva zo štyroch jadier s taktom 2,7GHz pri Snapdragon čipe alebo 2,8GHz pri Exynose. Práve druhá varianta bude dostupná pre európsky trh. Snapdragon čipy budú dostupné len vo verziách pre USA a Čínu. Dôvodom je sústava satelitných čipov, ako je baseband, ktoré boli prispôsobené pre dané trhy, ktoré sa líšia komunikačnými pásmami a vlastnosťami. Kvôli tomu bude zároveň dostupná Dual SIM verzia, no iba vo vybraných regiónoch. Tých regionálnych rozdielov bude viac, no najprv sa pozrieme na iné veci:

Samsung Galaxy S9 disponuje 4GB RAM, zatiaľ čo jeho väčší súrodenec S9+ disponuje 6GB RAM. Toto je odôvodnené zrejme duálnym fotoaparátom, ktorý musí pracovať rovnako plynulo ako u menšieho modelu. Na trhu bude dostupná základná 64GB verzia s možnosťou rozšírenia úložiska s microSD kartou s kapacitou až 400GB. Čo sa batérie týka, S9 má 3 000 mAh, zatiaľ čo S9+ má 3 500 mAh. Teda ide o kapacity totožné s predchodcom.

Samsung Galaxy S9 Black

Patrí k hardvéru zvuk? Patrí. Séria Galaxy S má poprvýkrát k dispozícii stereo reproduktory, o ktorých optimalizáciu sa postaralo AKG, divízia Harmanu, ktorý patrí Samsungu. Rozloženie funguje rovnako ako na iPhone – jeden reproduktor je umiestnený vedľa napájacieho konektoru, druhý reproduktor je nad displejom a posledných 35 rokov slúžil ako slúchadlo.

Galaxy S9 tiež podporuje Dolby Atmos pre 360° zvuk. Technológia už nefunguje na klasickom priraďovaní zvukov ku kanálom, ale k daným objektom a na základe umiestnenia na scéne vie s vysokou presnosťou simulovať smer, z ktorého konkrétny zvuk prichádza. Technológia začína byť využívaná u 4K Blu-Ray filmov, na Netflixe a tiež v hrách na Xbox One.

| INÝ KRAJ, INÝ DRUH

Ako som avizoval, tak na rozdiel od iPhonu Samsung nevyrobí len jednu variantu S9 a S9+ pre celý svet. V závislosti od toho, kde si telefón kúpite, môžete dostať inú výbavu. V prvom rade je rozdiel v procesore. Ako som vravel skôr, tak EMEA región dostane “domáci” procesor od Samsungu, Exynos 9810 vyrobený s pomocou 10nm procesu. No ak si telefón náhodou kúpite v Číne alebo USA, potom dostanete americký Qualcomm Snapdragon 845.

Takisto majú byť vo vybraných regiónoch dostupné 128GB a 256GB kapacitné verzie a tiež verzia s Dual SIM hybridným slotom. Ten slúži na umiestnenie druhej SIM karty, ale môžete ho využiť aj na rozšírenie úložiska s microSD kartou. Na rozdiel od CPU, rozdiely v úložisku a počte SIM kariet sa nelíšia už iba kontinentálne – napríklad 128GB verzia je dostupná vo Veľkej Británii, ale na Slovensku nie. U nás však možno naraziť práve na 256GB model. Dual SIM verzia bude dostupná aj na Slovensku.

 

Samsung Galaxy S9 Gray

| FOTOAPARÁT

Jednou z najväčších zmien, ak nie najväčšou, prešiel fotoaparát. Uňho sa Samsung inšpiroval fungovaním ľudského oka a tak má fotoaparát po novom dve clony, ktoré sa používajú v závislosti od svetelných podmienok. Rozdelenie funkčnosti medzi dve časti by podľa Samsungu malo prispieť k ďalšiemu zlepšeniu fotografií odfotených v tme, pričom ide o ďalšiu evolúciu toho, čo nastolila S7. Takmer dva roky starý model dokázal vo svojej dobe neuveriteľné: Odfotiť nočnú oblohu aj s hviezdami.

Vďaka technológii Dual Aperture sa na jednom 12-megapixelovom objektíve nachádzajú dve clony – f/2.4 pre denné svetlo a f/1.5 do tmy. Ide zároveň o prvý prípad, kedy sa clona s takto vysokou priepustnosťou svetla dostala do mobilného telefónu pre globálny trh. Debutovala však už skôr vo vyklapačke Samsung W2018 pre Čínu. U modelu S9+ sa navyše stretneme s druhým objektívom. Jedná sa o Telephoto objektív (2x), podobný tomu na “Pluskách” od Applu, s clonou f/2.4. Primárny objektív je širokouhlý a oba majú rozlíšenie 12 megapixelov. Predný fotoaparát je 8-megapixelový s clonou f/1.7, presne ako na S8.

Samsung ISOCELL Fast 2L3 3-Stack CMOS Sensor

Nie je prekvapením, že práve tento druhý fotoaparát poháňa funkciu Live Focus, u iPhonistov známu ako Portrét, ktorá robí fotografie s bokeh efektom. Ďalšou zaujímavosťou v konštrukcii fotoaparátu je nový 3-vrstvový ISOCELL Fast 2L3 CMOS senzor s integrovanou 2Gb LPDDR4 pamäťou. Práve vďaka operačnej pamäti dokáže telefón nahrávať Super Slow-Motion zábery pri 960fps. Dokonca ich môže začať nahrávať automaticky po zaznamenaní pohybu.

Takisto dokáže senzor vytvoriť plnohodnotnú fotografiu za 1/120 sekundy, aplikuje HDR v reálnom čase a tiež podporuje 3-rozmerné odstraňovanie šumu v zlých svetelných podmienkach. Jednou zo zaujímavostí je možnosť nahrávania videí s HEVC (H.265) kodekom, ktorý môže zredukovať veľkosť videa až o polovicu. Pri 4K videách je to prakticky nevyhnutné. iPhone 7 a novšie modely podporujú HEVC vďaka updatu iOS 11. Zaujímavosťou tiež je, že užívatelia môžu mať na zamknutej obrazovke 15-sekundový klip.

Galaxy S9 Video Wallpaper

| SOFTVÉR

Po stránke softvéru sa toho až tak veľa nezmenilo. Telefón bude mať Android 8.0 Oreo s nadstavbou Samsung Experience 9.0, ktorej korene siahajú ku Galaxy S7 a S7 edge. Práve pri nich došlo k dramatickej optimalizácii rozhrania, za ktorú sa nezaslúžil Samsung ale Google. Nové rozhranie vyzerá podobne ako na S8. Telefón však dostal vylepšené zdravotnícke funkcie, akými sa snaží ponúknuť zdravotníctvu podobnú pomocnú ruku, akú podal Apple pred pár rokmi s HealthKit a CareKit. Samsung kvôli iniciatíve osadil S9 novým snímačom krvného tepu, ktorý dokáže merať krvný tlak a stres.

V spolupráci s UCSF, Kalifornskou univerzitou v San Franciscu, vyvinuli novú My BP Lab aplikáciu, ktorá vie poskytnúť v kombinácii s pokročilým senzorom presnejšie a detailnejšie informácie. Užívatelia zároveň po prvom zapnutí aplikácie dostanú možnosť podieľať sa na výskume UCSF po dobu troch týždňov. Účastníci následne budú poskytovať údaje o spánku, cvičeniach, strave a merať tlak v priebehu dňa. Výskum však prebieha len v USA a účastníci musia mať aspoň 18 rokov.

Väčšou novinkou je ale skutočnosť, že Samsung Galaxy S9 a S9+ sú zapojené do Project Treble. Táto iniciatíva Googlu rieši starý známy problém s dlhotrvajúcim príchodom updatov na Android v rôznych kútoch sveta. Vo výsledku Google oddelí svoje jadro Androidu od softvérovej nadstavby výrobcu smartfónu, čím podstatne urýchli vydávanie aktualizácií. Firemní zákazníci môžu navyše očakávať predĺženú softvérovú podporu 5 rokov.

Medzi ďalšími novinkami je Intelligent Scan, teda systém zabezpečenia, ktorý kombinuje technológiu rozpoznávania tváre a snímač rohovky, vďaka čomu dôjde k rýchlejšiemu odomknutiu telefónu, ako aj overovaniu totožnosti napríklad pri platbe so Samsung Pay. Ten umožňuje platiť buď s pomocou NFC alebo MST, ktoré emuluje klasický magnetický prúžok z platobných kariet. Ďalšou novinkou je Dedicated Fingerprint, ktorý umožní priradiť zabezpečenému priečinku iný odtlačok prsta. Pokiaľ ide o inteligentného asistenta Bixbyho, Bixby bude podporovať živý preklad nápisov cez fotoaparát a ďalšie AR funkcie. Nimi vie asistent napríklad ukázať lokality alebo identifikovať parametre jedla, ktoré práve máte pred sebou.

| AR EMOJI: Keď sa Animoji podarí

Prvý dojem je, že nebyť iPhonu X, tak by Samsung ani len nepomyslel na vlastnú verziu. Vec sa má však o niečo zložitejšie. Tieto firmy iba zdokonaľujú existujúce technológie. Samotné začiatky výskumu podľa riaditeľa mobilnej divízie Samsungu, DJ Koha, siahajú do roku 2001 k vyklapacím telefónom, kedy sa Koh na výskume priamo podieľal. Neskôr však 3D avatary prišli na PC vďaka webkamerám Logitech v roku 2008 a medzi pubertiakmi je už niekoľko rokov obľúbená služba Bitmoji.

AR Emoji však odviedlo prácu tak, ako sme si ju predstavovali, že by ju mohol odviesť Apple. Totiž, zatiaľ čo na iPhone môžete svojim priateľom cez iMessage posielať animované hovná, AR Emoji od Samsungu je dospelejšie. Naskenuje vašu tvár a zo získaných dát vytvorí vašu AR podobizeň. Dokonca mu môžete zmeniť oblečenie alebo pridať doplnky ako sú okuliare – tie Samsung odporúča pred skenovaním vlastnej tváre schovať, aby nedošlo ku skresleniu údajov.

Samsung Galaxy S9 AR Emoji

Následne sa vaše AR Emoji priradí k 20 animovaným reakciám, ktoré vyjadrujú emócie ako je úsmev, smiech, hnev alebo iné. Užívateľ, ktorý nechce používať svoju AR podobizeň, no chce využívať funkciu, má k dispozícii Disney Emoji. Ohlásenie tejto spolupráce predstavovalo pre technologickú verejnosť veľmi veľké prekvapenie. Je to totiž práve Apple, kto udržuje veľmi dobrý vzťah s Disney a veľakrát ho pozýva na svoje konferencie. Veď napríklad Apple Watch majú ciferníky s Mickey Mousom. Je teda veľké prekvapenie, že do sveta AR Emoji vtiahol Disney práve Samsung a nie Apple. Medzi postavičkami, ktoré obživnú v Emoji podobe, nájdeme Mickeyho, Minnie, Goofyho alebo Rodinku Úžasných.

Za zmienku tiež stojí dosť podstatný fakt – AR Emoji využíva otvorený štandard .GIF a je kompatibilný s aplikáciami ako je Messenger, WhatsApp a ďalšie.

Samsung AR Emoji

| PRÍSLUŠENSTVO

Ako to už s výrobcami mobilov býva, k novému telefónu nesmie chýbať nové príslušenstvo. Galaxy S9 dostane oficiálne šesť typov ochranných puzdier – Clear View Standing Cover, LED View Cover, Protective Standing Case, Silicone Case, Alcantara Case a Hyperknit Case. Skutočným prekvapením je Protective Standing Case. Vyzerá byť priamo inšpirovaný puzdrami od Spigenu a hoci sa dizajnom odlišuje, zachováva si robustnosť a vyklopiteľný stojanček na zadnej strane.

Dôvodom na radosť je, že Galaxy S9 a S9+ sú kompatibilné s terajšími Gear VR headsetmi. Doteraz Samsung ku každej generácii vytvoril nový model. Dôvodom boli meniace sa rozmery mobilov, potreba odľahčiť headset a tiež prechod na USB-C konektor. Zvláštnym rozhodnutím je ale rozhodnutie Samsungu predstaviť staronovú bezdrôtovú nabíjačku pre Galaxy S9. Minuloročný model inovoval – užívatelia sami si mohli zvoliť, či chcú aby nabíjačka slúžila ako stojan alebo ako podložka. Z nejakého neznámeho dôvodu však Samsung od tohto praktického modelu upustil a nahradil ho fixným stojanom.

Samsung Wireless Charger S9

Veľkou zmenou prešiel systém Samsung DeX. Pôvodne debutoval s Galaxy S8 a S8+ ako doplnok, ktorý umožnil pripojiť mobil k monitoru a bluetooth perifériám a premeniť tak svoj mobil na počítač.  Systém je postavený na Continuum od Microsoftu, s rozdielom, že po aktivácii sa na počítači objaví upravený Android miesto Windows 10. Ako sa už ale zistilo, po pripojení Lumie 950 alebo 950XL vie bez problémov spustiť Windows.

Teraz ale Samsung predstavil aktualizovaný model s názvom DeX Pad. Po pripojení mobilu k podložke sa dá displej telefónu používať ako trackpad a dokonca aj ako klávesnica. Odteraz podporuje aj displeje s rozlíšením 2560 x 1440 bodov a na boku sa nachádza dvojica USB portov, USB-C port a HDMI. Ethernet port bol pre zmenu odstránený. Samsung tiež spustil iniciatívu Linux on Galaxy, ktorá umožní vývojárom nainštalovať a používať rôzne distribúcie Linuxu s pomocou DeX.

| DOSTUPNOSŤ A CENA

Samsung Galaxy S9 a Galaxy S9+ budú dostupné už 16. marca/března vo vybraných kútoch sveta a podľa oficiálnych informácií bude v prvej vlne krajín aj Slovensko. U niektorých predajcov tiež prebieha predobjednávková akcia, v rámci ktorej môžu získať ľudia mobil o týždeň skôr, 9. marca/března. Čo sa dostupných verzií týka, na rozdiel od Applu je to celkom chaotické.

Základný Galaxy S9 s jednou SIM kartou bude dostupný ako 64GB model v čiernej a fialovej farbe. Dual SIM model bude dostupný ako 64GB v čiernej, fialovej a modrej farbe alebo ako 256GB model v čiernej farbe. Cena začína na 849€.

Galaxy S9+ ako model s jednou SIM kartou bude dostupný so 64GB úložiskom v čiernej farbe, ako Dual SIM bude dostupný v čiernej, fialovej a modrej farbe so 64GB úložiskom alebo tiež s 256GB úložiskom v čiernej farbe. Cena začína na 949€.

Samsung Galaxy S9+

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.