MacBook Pro vs. MacBook Air

V predajniach Apple Premium Reseller a na fóre často rezonuje otázka: “MacBook Air alebo MacBook Pro?” Mnohí užívatelia, ktorí sa rozhodli prejsť na MacBook  s údivom porovnávajú, ktorý model je ideálny.

V prvom rade by sme radi podotkli, že výber MacBooku záleží od vašich potrieb a predstáv. Teda od toho čo užívateľ potrebuje a hlavne na aký druh práce MacBook využije. Cieľom tohto článku je predstaviť a priblížiť užívateľom zariadenia MacBook Pro a MacBook Air, vysvetliť si druh práce na ktorý sú určené a definovať výhody a nevýhody každého zo zariadení.

MacBook Pro

Musíme začať s MacBook Pro, nakoľko je o niečo starší a teda je tu s nami dlhšie. Táto rada MacBookov nemá označenie Pro len tak náhodou. Modely MacBooku Pro sa vždy vyznačovali vysokým výkonom a najnovšími technológiami, ktoré mohla daná doba ponúknuť. MacBook Pro sa vždy sústredil na to, aby ponúkol čo najsilnejší prenosný výkon a najnovšie techonlógie. MacBook Pro bol vždy uspôsobený ako prvé zariadenie po ktorom siahnete, keď potrebujete vykonávať náročné operácie a po ruke nie je žiadny výkonný stolový počítač ako Mac Pro alebo iMac (alebo možno iba máte radi prenosné počítače).

Nie len výkon ale aj technológie MacBooku Pro sú uspôsobené pre prácu (niekedy aj niekoľko hodín v kuse). Ako príklad uvedieme technológie týkajúce sa MacBooku Pro 15″ s Touch Barom. Toto zariadenie okrem veľmi ostrého Retina displeja ponúka (samozrejme) 15-palcovú verziu, veľmi kvalitný zvuk, veľký Force Touch trackpad pre lepšie ovládanie a Butterfly 3.0 klávesnicu pre príjemnejšie písanie. Priestor okolo trackpadu je navrhnutý tak, aby sa na neho dali príjemne položiť ruky, respektíve položiť časť dlane pre pohodlnejšie písanie.

A o funkcii Touch Baru či Touch ID asi ani písať nemusíme. V skratke, jedná sa o technológiu, ktorá vám ušetrí veľa času pri práci zobrazovaním rýchlych volieb na miniatúrnom displeji pod klávesnicou a rýchlemu prístupu k základnému ovládaniu MacBooku (ako je napríklad jas, podsvietenie, hlasitosť, Siri, atď.). Okrem iného sa ikonky týchto rýchlych nastavení dajú na Touch Bare upraviť. Teda napríklad namiesto Siri si môžete do rýchleho ovládania v Touch Bare dať napríklad okamžité uzamknutie počítača.

Heslom do vášho počítača už nie sú len alfa-numerické znaky ale tak ako pri iPhone (5s a vyššie) je váš odtlačok vaším heslom. Nie len iba na prihlásenie do počítača, ale aj na rôzne povolenia, či nákupy na internete. Počítač nezapínate bežným spôsobom. Na klávesnici nenájdete tlačidlo na zapnutie. Pokiaľ ste počítač vypli a následne dvihnete monitor, MacBook Pro sa automaticky zapne (funkcia on/off je skrytá pod tlačidlom – senzorom Touch ID), nakoľko ľudia z Apple predpokladajú, že ak dvihnete monitor, máte v úmysle na MacBooku Pro pracovať.

Všetko má ale dve strany. MacBook Pro nie je výnimkou. Začali by sme jeho najväčšou výhodou, ale zároveň aj nevýhodou. Tou je samozrejme výkon. Keďže je MacBook Pro výkonný, jeho výkonnosť sa prejaví na spotrebe energie. Áno uhádli ste, narážame na výdrž batérie, ktorá je v MacBookoch Pro o niečo nižšia než pri MacBooku Air. Vysoký výkon, retina displej, Touch Bar, atď. Všetko prispieva k vysokej spotrebe energie, čo má za následok pracovný čas zhruba tých 8 hodín. Samozrejme pracovný čas sa mení v závislosti na tom, čo na MacBooku robíte. Ďalším, pre niektorých možno negatívnym faktorom pri rozhodovaní je cena MacBooku Pro. Áno, za výkon a technológie sa platí.

Tam kde končí cena za najvyšší model MacBooku Air, začína cena za najzákladnejší model MacBooku Pro (1,349€). Za najvyššiu konfiguráciu MacBooku Pro 15″ s Touch Barom zaplatíte vyše 2,999€. V MacBookoch Pro je “natlačená” najnovšia a najlepšia technológia. To sa ale odrazilo aj na váhe. Či už 13″ alebo 15″ modelu. Oproti MacBooku Air je o niečo menej kompaktnejší, no vynahrádza to svojou hrúbkou, vďaka ktorej sa radí do kategórie najtenších výkonných notebookov.

Mnohí užívatelia, hlavne pri uvedení do predaja, si sťažovali na USB-C pripojenie, ktorým MacBooky Pro disponujú. Mnohí nemohli zapojiť do MacBooku svoje zariadenie bez toho, aby mali redukciu. Na druhej strane je USB-C multifunkčné a univerzálne v zmysle, že si napríklad nabíjačku môžete zapojiť aj z pravej aj z ľavej strany a napríklad redukciu HDMI na USB-C do ktoréhokoľvek iného voľného portu. Túto kategóriu nemôžeme hodnotiť ani ako negatívum ale ani ako pozitívum, nakoľko má USB-C svoje nevhýhody s kompatibilitou ale aj výhody vďaka svojej univerzálnosti.

Pozitíva:

  • vysoký výkon
  • najnovšie technológie
  • Retina displej, Force Touch trackpad, Butterfly klávesnica
  • Touch Bar, Touch ID

Negatíva:

  • Výdrž batérie
  • Vysoká cena
  • Nekompatibilita USB-C

Zhrnutie

MacBook Pro bol vždy “najvyšší level” prenosných počítačov od Apple. To znamená, že vždy bol svojimi komponentmi silnejší ako jeho bratia. MacBook Pro sa vyznačoval najvyšším výkonom aj v najlacnejšej verzii oproti ostatným a disponovaním najnovšou technológiou. No na druhej strane si to kompenzoval vyššiou cenou, slabšou výdržou batérie (silnejší = viac spotrebuje) + nekompatibilita USB-C.

MacBook Pro je ale počítač pre tých, čo radi tvoria a potrebujú na prácu silný výkon. MacBook Pro bol vždy určený na prácu, kde je potrebný vysoký “prenosný” výkon (napríklad grafické programy resp. programy náročné na HW). (Musíme ale aj podotknúť, že sa na Retine lepšie pozerajú filmy.)

MacBook Air

Na rad prichádza MacBook Air. Tento počítač bol a dokonca stále je často označovaný ako počítač pre študentov, prípadne na kancelársku prácu. Ale prečo pre študentov a kancelársku prácu? Správna otázka. MacBook Air sa radí medzi najľahšie a najtenšie počítače na trhu. Svojou hrúbkou sa zmestí všade a je dokonca omnoho tenší ako väčšina kníh či fasciklov. Vďaka váhe 1,35kg je veľmi kompaktný a môžeme si dovoliť tvrdiť, že až “extrémne” prenosný (výška je od 0,3cm v najtenšom bode, až po 1,7cm v najhrubšom bode). Druhou výhodou tohto zariadenia je jeho výdrž batérie.

V Apple mysleli aj na to, že napríklad taký študent nemá príliš veľa času loviť po miestnosti pred prednáškou elektrickú zásuvku. Ak ju nájde, nie vždy dosiahne nabíjačka od zásuvky k zariadeniu, že? To isté platí aj pri administratívnej práci, kde potrebujete odpovedať na maily, riešiť sociálne siete, konferečné hovory, dokumenty, PDFká, tabuľky, atď. (prípadne písať články). Hľadať nabíjačku, keď máte mať konferečný hovor so šéfom alebo musíte odpovedať na email od klienta alebo dodávateľského reťazca nie je zrovna ukľudňujúce.

Práve pre vyššie uvedené dôvody disponuje MacBook Air až 12 hodinami pracovného času (líši sa od záťaže). Až do 12 hodín surfovania na webe pri bezdrôtovom pripojení, až do 12 hodín prehrávania filmov z iTunes a výdrž v pohotovostnom režime je až 30 dní. Vstavaná 54-watthodinová lítiumpolymérová batéria zarčuí dostatok času na prácu.

Nechceme ale tvrdiť, že je MacBook Air oproti MacBooku Pro výkonovo neschopný a s ťažkosťami vám otvorí Safari. To určite nie. MacBook Air disponuje 1,8 GHz dvojjadrovým procesorom, ktorý zaručí plynulú prácu bez komplikácií. Áno, rendering v 4K je nad jeho sily (i keď sa bude snažiť) a mal by sa robiť na MacBooku Pro ale takmer vo všetkých kancelárskych, základných a niektorých náročnejších programoch vám MacBook Air určite poslúži.

Ako jedno z pozitív vidíme aj magnetickú nabíjačku MagSafe. Sem tam sa stane, že zavadíme o nabíjačku. Naštastie magnetická nabíjačka MagSafe sa iba odpojí od MacBooku Air bez toho, aby ho zobrala so sebou. Indikátor nabitia na nabíjačke je tiež esteické plus pre nás.

MacBook Air disponuje aj štandardným pripojením USB-A 3.0. Mnohí užívatelia dodnes vidia tento druh pripojenia ako veľké plus, keďže mnoštvo príslušenstva (od USB kľúčov cez externé HDD až po klávesnice, myši a chladiace podložky) používa na pripojenie rozhranie USB-A 3.0.

Okrem iného spomenieme aj Thunderbolt. Univerzálny ekvivalent USB-C. Pripojíte tam od redkucie na VGA, HDMI až po Ethernet. I keď má USB-C v MacBooku Pro vysokú prenosovú rýchlosť, s prihladnutím na okolnosti považujeme rozhranie konektivity MacBooku Air ako veľké plus.

Pozitíva:

  • Výdrž batérie
  • Prenosnosť
  • Cena
  • Konektivita s príslušenstvom

Negatíva:

  • Výkon
  • Chýba Retina displej

Zhrnutie

Je všeobecne známe, že pri MacBooku Air nešlo ani tak o výkon ako o ľahkosť, elegantnosť a výdrž batérie. Preto tento MacBook ponúka až 12 hodín pracovného času, čiže je skvelý na branie von, pobehovanie po kancelárií resp. vybavovanie rôznej administratívy a do školy.

Je ľahký (1,35kg), štýlový a veľa vydrží. Čiže ekvivalent outdoorového počítača. Pokiaľ potrebujete notebook na písanie poznámok alebo na bežnú kancelársku prácu a potrebujete mať počítač stále pri sebe a s dostatočnou výdržou batérie, je pre vás MacBook Air to pravé.

Záver

Pokiaľ hľadáte počítač, kde potrebujete výkon a najnovšie technológie pre svoju tvorivosť, je pre vás určený MacBook Pro. Pokiaľ potrebujete počítač do školy alebo do kancelárie, proste aby bol čo najprenosnejší a čo najdlhšie vydržal (a nestál 2,500€) je pre vás MacBook Air jasnou voľbou.

komentárov
  1. podľa mňa jednoznačne 12″ MacBook, nie je čo riešiť a komu treba, k nemu 27″ iMAC, ale ináč stačí k MacBook-u LMP dock a hotovo ;-)

    1
    0
  2. Zabudli ste na 12″ macbook. Cenovo sa síce približuje skôr k MBP, než k MBA, ale berie si to najlepšie z oboch – Retina displej, extrémna skladnosť a ľahkosť, vysoká výdrž batérie. Osobne by som Air ani neriešil, už kvôli veľkosti a displeju.

    1
    0
  3. Máte tam chybu. MacBook Air má USB-A 3.0
    A rozhodně bych aktuální MacBook Pro nepovažoval za tlusté a těžké zařízení. Vždyť je jen o 20 gramů těžší než Air a dokonce je v nejtlustčím bodě i tenčí než Air o 2,1 mm.
    Takže bych rozhodně netvrdil, že je tlustší a výrazně těžší.
    Řekl bych, že toto je důležitý fakt pro potencionálního kupce.

    A navíc Vám tam chybí 12” MacBook a 13” MacBook Pro bez TouchBaru

    1
    0
  4. Já moc nechápu, k čemu je dnes MBPro. Kdo ho máte – co na něm děláte?
    Pouštět si na laptopu LogicPro, FinalCut, Motion nebo Afinity – OK, ale není lepší to dělat na stolním počítači s velkým displejem nebo dvěma? Někdo dělá profi fotky-video-hudbu ve vlaku?
    Mám pocit, že Apple vypouští tyhle přenosný děla jen kvůli tomu, že nemá novej Mac Pro.

    0
    0
  5. MacBook Pro je ale počítač pre tých, čo radi tvoria a potrebujú na prácu silný výkon. MacBook Pro bol vždy určený na prácu, kde je potrebný vysoký “prenosný” výkon (napríklad grafické programy resp. programy náročné na HW). (Musíme ale aj podotknúť, že sa na Retine lepšie pozerajú filmy.)

    …toto celé zhrnutie sa dá vpísať do jednej vety…
    omáčky sa nám čítať nechce. :D :D :D

    1
    0
  6. Ja pouzivam Macbook pro na pracu developera aj na sukromne ucely. Netbeans, virtualizacia linux, windows, Lightroom, iMovie. 90% casu s pripojenim na ext. monitor. Ak chodim casto ku zakaznikovi, cestujem alebo pracujem v office a aj na home office mat iMac alebo Mac Pro by bolo cisty nezmysel. Mat Air pri spustenom Netbeans, Apache directory studio a dvoch, troch virtualoch naraz by bolo asi dost pomale…

    1
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.