iPhone XS má problémy s nabíjaním a prednou kamerou, o čo ide?

Ďalší rok, ďalší iPhone, ďalší problém. Tohtoročný „gate“ sa týka chyby s nabíjaním a agresívneho algoritmu prednej selfie kamery.

Ide opäť o médiami nafúknutú bublinu? Možno. Za uplynulé dni sa však začali množiť správy o neschopnosti niektorých iPhone XS a XS Max modelov rozpoznať pripojený Lightning kábel.

Chargegate?

Problému sa chytil YouTuber Unbox Therapy (ktorý sa pár rokov naspäť preslávil medializáciou bendgate aféry) a v „dramatickom“ videu ukázal, že niektoré modely sa skutočne nezačnú po vložení kábla nabíjať. Zdá sa, že chyba sa môže prejavovať na zamknutých telefónoch, ktoré kábel rozoznajú až po manuálnom prebudení. Niektoré z nich sa však nenabíjajú ani po zapnutí displeja a kábel treba vložiť znova.

Aký je problém rozšírený? To bude vedieť jedine Apple, ktorý zatiaľ tradične mlčí. Ak bude scenár postupovať ako každý rok, problém buď čoskoro zanikne po tom, ako o ňom stíchnu médiá, alebo naopak vyeskaluje a Apple chybu opraví, prípadne inak ošetrí.

Každopádne všetko nasvedčuje tomu, že ide o softvérový problém a v najbližšej aktualizácii iOS bude opravený. Ak máte podobný problém, Apple podpora momentálne odporúča dočasné riešenie – jednoducho zariadenie pri pripojení do zásuvky zobudiť.

Prikrášlené selfíčka

Druhým medializovaným problémom je kvalita prednej FaceTime kamery a ak nejde o bug, ale o funkciu, rozhodne nepoteší nikoho, komu záleží na kvalite svojich selfie. 

iPhone XS totiž na zábery z prednej kamery aplikuje agresívny postprocessing, ktorý uhladzuje pokožku tváre a ovplyvňuje tak váš výsledný výzor a farby. Efekt až nápadne pripomína tzv. „beauty mód“, ktorý sa začal objavovať v smartfónoch ostatných výrobcov a obzvlášť populárny je na ázijskom trhu.

Agresívna retuš sa však v nastaveniach fotoaparátu nedá vypnúť a Apple o nej nikde neinformuje, čo naznačuje, že môže ísť len o potenciálny problém s algoritmom v novom A12 Bionic čipe. Aj napriek tomu, že Apple sa vždy chválil realistickým podaním farieb a vyvaroval sa prehnanému digitálnemu ostreniu/vyhladzovaniu, každým novým iPhonom sa posúva ďalej do tejto sféry.

Výsledné selfie z iPhonu XS však vyzerajú skutočne prehnane. Presvedčte sa sami. V porovnaní s iPhonom X (a dokonca aj s omnoho staršími modelmi) je strata detailov priam očividná. 

iPhone XS is applying skin smoothing/beauty filter on the front facing camera without telling you and no way to disable it. This is not acceptable. from iphone

Pravdepodobne bug

Apple sa v čase písania článku k problému opäť nevyjadril a tak nevieme s určitosťou povedať, či ide o bug alebo „funkciu“. Niektorí používatelia však tvrdia, že Apple ich už kontaktoval a pracuje na softvérovej oprave.

Že ide o chybu potvrdil aj server Apple Insider a vývojár fotografickej apky Halide pre iOS, podľa ktorého je „beautygate“ výsledkom agresívneho potláčania šumu a kombinovania viacerých HDR záberov do jedného.

komentár
  1. nejedna sa o bug, ale o vlastnost, jedna sa o funkciu multiexposure, ktora spaja viac foto dokopy a spriemeruje, co ma za nasledok eliminaciu sumu a tiez akoby hdr, kedze kazda expozicia ma ine EV, Apple moze zmenit rozostup medzi expoziciami alebo zmenit pocet fotiek, z kolkych to sklada, pripadne tuto vlastnost pridat ako volitelnu a defaultne ju vypnut.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

iStores prináša prémiový zážitok z Apple produktov do novootvorenej predajne v bratislavskom Avione

iStores, najväčší predajca produktov Apple na Slovensku, otvára 22. marca 2024 v bratislavskom Avione prvú predajňu Apple Premium Partner (APP), ktorá je svojím konceptom, úrovňou služieb a zákazníckym zážitkom doposiaľ najbližšie k predajniam Apple Store. Jediný priestor svojho druhu na Slovensku ponúkne na ploche 250 m2 nielen širokú škálu produktov Apple, ale aj kompletný servis, poradenstvo a unikátnu zákaznícku skúsenosť prostredníctvom školení a workshopov v jedinečnom interiéri s prémiovým vybavením.