Intel ukončil vývoj 5G modemov po tom, ako ich Apple odmietol použiť v novom iPhone

Hoci je Intel stále populárny výrobca procesorov a iných čipov, vďaka prešľapom tu nemusí byť navždy. Apple ako jeden z jeho najvýznamejších zákazníkov chce údajne prejsť na ARM, konzolám kraľuje konkurenčné AMD a smartfóny s Intel procesormi v podstate vymizli.

Ďalšia vec, v ktorej sa Intelu už nedarí podľa očakávaní, je výroba mobilných 5G modemov pre smartfóny. Malo ísť prítom o kombinovaný čip pre mobilnú anténu, WiFi a Bluetooth. Jeho najväčším odberateľom mal byť Apple, ktorý ho chcel použiť v iPhone v roku 2020. To sa ale nestane: Apple v ostatných dňoch informoval Intel, že o čipy nemá ďalej záujem. Spoločnosť preto ukončila všetky práce na projekte Sunny Peak, rozpustila tím a inžinierov preradila na vývoj iných projektov.

Samotný 5G modem nemal byť exkluzívny pre iPhone, mal to byť ale najrozšírenejší produkt, v ktorom by sa objavil. Ostatní zákazníci neboli pre Intel dostatočne lukratívni na to, aby preň malo cenu pokračovať v ďalším vývoji produktu. Zdroje pre izraelský server CTech by Calcalist povedali, že aj keď mal Apple o 5G modem veľký záujem, na trhu sa objavil nový WiGig štandard, známy tiež ako 802.11ad. Tento priniesol nové a neočakávané výzvy v projekte. K tomu sa minulý týždeň objavila správa, že Apple môže nakoniec o výrobu čipov požiadať MediaTek miesto Intelu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.