Čo si zahrať na Macu v roku 2018? (časť 7- RPG)

Siedma časť našej série Čo si zahrať na Macu v roku 2018 je vonku. Šesť predchádzajúcich častí nás presvedčilo, že na Macu sa dá okrem práce aj veľmi dobre zabaviť.

Určite sa nedá porovnávať s počtom hier na Windows, ale na druhej strane je hier požehnane a určite si každý vyberie. V dnešnom článku sa pozrieme na RPG (role-playing game) hry, ktoré si na Macu môžete zahrať. Nebudú chýbať tituly ako Diablo III, The Witcher 2 a ďalšie.

Pillars of Eternity

Pillars of Eternity skladá hlbokú poctu old-school RPG hrám ako Bladur’s Gate, Icewind Dale a Planetscape: Torment.

Očakávania boli vysoké a Obsidian ich splnil. S podporou viac ako 70 000 Kickstarter používateľov sa na svet dostala jedna z najlepších hier dostupných na Macu. Hra obsahuje real-time herný zážitok, pohľad z výšky (tak ako si pri starých RPG pamätáme), detailne nastaviteľnú skupinu a tony dialógov.

Táto hra má všetky potrebné ingrediencie, aby nám namiešala poriadnu RPG zábavu zo starej školy. Pillars of Eternity sa síce môže zdať ako ďalšia otrepaná RPG hra, ktorá už nemá čo ponúknuť, ale nenechajte sa jej výzorom oklamať. Hra disponuje skvelým príbehom, ktorý chytí za srdce nejedného milovníka RPG a ponúkne mu skvelý zážitok.

Obsidian si dal prácu aj s portom hry na Mac. Port je bez akýchkoľvek chýb a zároveň nenáročný na systémový hardvér.

Systémové požiadavky: OS X 10.6.6, 2,53GHz Intel Core i5, 4GB RAM, 14GB HDD, ATI Radeon HD 6750M/nVidia GeForce GT 330M s 512MB video pamäťou.

Divinity: Original Sin Remastered

Označované ako jedno z najlepších RPG, ktoré sú do dnešného dňa dostupné.

Divnity je tradičné RPG. Všetko čo hráčovi predvedie, predvedie to skvele. Hra obsahuje turn-based súboje, kooperatívny multiplayer, interaktívny svet a dokonca aj modovací nástroj. A ponúka toho omnoho viac – voľnosť a hĺbku. Rozhodnutia majú svoju váhu a vďaka nim sa veci stanú omnoho zaujímavejšie. Pôvodný Sin bol po svojom vydaní veľkým úspechom a remastered edícia zážitok ešte vylepšila. Opravila “šialené” menu hry a všetko zjednodušila. Okrem iného ponúka Remastered verzia nový obsah ako je rozšírený príbeh a nové herné módy.

V zmysle požiadaviek na systém nemá Divinity: Original Sin Remastered vysoké nároky.

Systémové požiadavky: OS X 10.9.5, Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, 10GB HDD, Intel HD 4000 alebo lepšie.

The Witcher 2

V skratke? Keď vynecháme príbeh, jedná sa o akčnú RPG hru so známym Geraltom z Rívie.

Pôvodný The Witcher 2 (u nás známy ako Zaklínač) bol skvelou hrou. Druhé pokračovanie je ešte lepšie. Svet hry je väčší, grafika lepšia a súboje rýchlejšie. Áno priznávame, Windows užívatelia si už nejakú dobu užívajú tretie pokračovanie, ktoré sa dúfajme na macOS dostane ešte tento rok. Aj tak, The Witcher 2, aj keď je už starší, je stále skvelou hrou, ktorú sa oplatí zahrať.

Hra má ale “ževraj” jeden kaz. Mnohí hráči tvrdili, resp. tvrdia, že hra je plná chýb. MacGamerHQ hru odskúšal a pri jej hraní na žiadne nenarazil. Či už teda v hre sú alebo nie sú a či sa s nimi aj stretnete, je otázne. No aj tak sa jedná o hru, ktorú sa oplatí spomenúť.

Systémové požiadavky: OS X 10.7.5, 2,4 GHz Intel Core 2 Duo, 4GB RAM, 25GB HDD, nVidia GeForce GT 650M 512MB/ATI Radeon HD 5770 1GB.

Diablo 3: Reaper of Souls

Mnohí považujú Diablo 3 za kráľa akčných RPG. A asi sa nedá nič iné, než súhlasiť.

V Diablo 3 si vytvoríte postavu a vašou úlohou je poraziť samotného kráľa teroru (Lord of Terror). Diablo 3 je vo všetkých smeroch skvelou RPG hrou. Vyniká ale v tom, že je rýchla a disponuje skvelou akciou. Diablo 3 je o zabíjaní vĺn nepriateľov a získavaní tony odmien. Príbeh je dobrý, no odmeny sú to, čo vás ťahá Diablo 3 zase hrať. Reaper of Souls je najnovším rozšírením, ktoré hru vylepšuje a prináša mnoho nových vecí.

Grafika nie je práve najúžasnejšia. No s tou akciou, ktorá sa v hre deje, bude potrebný silnejší Mac, aby bol herný zážitok z Diablo 3 taký, aký má byť. Ako je pri Blizzarde zvykom, port hry na Mac je úplne bez chýb.

Systémové požiadavky: OS X 10.8.5, 2,4 GHz Intel Core 2 Duo, 4GB RAM, 25GB HDD, nVidia GeForce 8600M GT/ATI Radeon HD 2600 Pro.

Undertale

Undertale je RPG hra, ktorá nie je podobná ničomu, čo ste kedy hrali.

Ako idete svojím dobrodružstvom, hra vám dá na výber, či si nepriateľov spriatelíte, alebo ich jednoducho odstránite. Je vcelku zložité opísať Undertale, pretože čím menej o nej hráč vie, tým väčšiu zábavu si užije. Môžeme ale prezradiť, že príbeh sa odvíja od faktu, či sa rozhodnete si nepriateľov spriateliť, alebo len zvýšite počet mŕtvych tiel po vašej návšteve. Hra vás dokonca dokáže aj veľmi dobre pobaviť a rozosmiať. Nenechajte sa však oklamať slabšou grafikou. Existuje mnoho dôvodov, prečo bola hra vybraná v druhej divízií ako jedna z najlepších hier na svete.

Čo odporučiť? Vyskúšajte Undertale! Oplatí sa. Nakoľko sa jedná o nenáročnú hru, systémové požiadavky sú takmer nulové.

Systémové požiadavky: 2GB RAM, 200MB HDD.

Hyper Light Drifter

Vyzerá to ako ďalšia obyčajná indie RPG. Retro grafika, pohľad z vrchu, všetko staré. Ale pri hlbšom pohľade sa objaví niečo omnoho lepšie.

Hyper Light Drifter je jedna z tých hier, pri ktorých sme vyrastali. Niektorí ju považujú za kombináciu The Legend of Zelda a Diablo. S tým sa proste nedá nesúhlasiť. Hra síce nevytvorila nový herný žáner, ale všetko v nej do seba tak nejak zapadá. Súboje sú zábava, hudba v hre je intenzívna a kreslený štýl vyzerá skvele. Všetky tieto faktory dokopy vytvárajú atmosféru, ktorú ju ťažko opísať.

Retro štýl hry opäť nedá hardvéru nijakým extrémnym spôsobom zabrať, čo znamená, že je možné si Hyper Light Defender zahrať na takmer všetkých počítačoch Mac.

Systémové požiadavky: OS X 10.7, 1,2 GHz Intel Core 2 Duo, 4GB RAM, 2GB HDD, 512 MB video pamäť.

Torchlight 2

Torchlight 2 si dal načas, kým sa dostal na Mac. Ale úprimne sme všetci radi, že sa mu to podarilo.

Jedna z najlepších RPG hier, ktoré sú dostupné. Tak ako pôvodný Torchlight, tak aj jeho pokračovanie je o náhodne generovaných dungeonoch, vlnách nepriateľov, ktoré zabíjate pre skúsenosti a odmeny. Ak si myslíte, že to pripomína Diablo 3, máte pravdu. Torchlight nie je síce príliš originálnou záležitosťou, no vydarila sa.

V porovnaní s Diablo 3 ponúka Torchlight 2 úpravu postavy, väčšiu flexibilitu, žiadne obmedzovanie internetového prístupu ostatných užívateľov na WiFi a pomocníkov! Pre indie hru, ktorá bola vyvíjaná s obmedzenými zdrojmi je pôsobivé, ako dokázala vyzvať na súboj velikána ako je Blizzard.

Mac verzia Torchlight 2 nie je náročná na systém. Bez problémov ju dokáže “rozbehať” aj MacBook Air.

Systémové požiadavky: OS X 10.8, 2,0 GHz Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, 1,7GB HDD, OpenGL 2.0 kompatibilná grafická karta s 256 MB video pamäťou.

Transistor

Transistor je akčné RPG od vývojára Bastion. Asi hlavný dôvod prečo je hra na tomto zozname.

Tak ako pri Bastione, tak aj pri hre Transistor budete mať pomocníka vo forme rozprávača. Síce veľmi divný spoločník, ale prekvapivo je to zábava. Transistor obsahuje mnoho RPG elementov, no hlavným je súboj. Môžete bojovať v reálnom čase alebo si hru pozastaviť a svoje útoky si naplánovať. Získavaním skúseností budú súboje zložitejšie a preto si budete musieť svoje útoky čoraz starostlivejšie plánovať.

Mac verzia hry Transistor je ako väčšina hier na tomto zozname nenáročná na hardvér. Ak hľadáte hru, ktorá nepotrebuje silné parametre, Transistor je dobrým kandidátom.

Systémové požiadavky: OS X 10.7.5, 2,6 GHz Intel Core 2 Duo, 4GB RAM, 3GB HDD, OpenGL 3.0+ (prípadne 2.1 s ARB rozšíreniami) a 1GB video pamäťou.

Star Wars: Knights Of The Old Republic 2

Knights Of The Old Republic séria je jedna z asi najznámejších PRG hier všetkých čias.

KOTOR 2 je veľmi podobný svojmu predchodcovi. V pokračovaní cítite, že developeri hrali na istotu a nesnažili sa nejakým spôsobom extrémne prerobiť hru. KOTOR 2 sa odohráva približne 5 rokov po udalostiach pôvodnej hry a prináša komplexnejší morálny systém, nový systém vplyvu, lepšie súboje a skvelý príbeh. KOTOR 2 je už starší. Dobre, dosť starý, prvý bol vydaný v roku 2005. Aspyr ale vytvoril Remastered verziu, ktorú minulý rok vydal pre Mac.

Nová verzia obsahuje Steam Workshop, úspechy, podporu ovládača a podporu natívneho širokouhlého zobrazenia. Nikdy nebolo lepšie vyskúšať si KOTOR 2 ako teraz.

Systémové požiadavky: OS X 10.9.5, 2,2 GHz Intel Core i3, 4GB RAM, 10GB HDD, nVidia GeForce 330M/ATI Radeon HD 3780/Intel HD 3000 s 256 MB video pamäťou.

Wasteland 2: Director’s Cut

Post-apokalyptické RPG, ktoré je pokračovaním kultovej klasiky Wasteland z roku 1988.

Hardcore RPG hra, ktorá je zároveň zložitá a temná. Ponúka taktické súboje a tony RPG elementov. Môžete vytvoriť skupinu až zo siedmych postáv. Štyri z nich sú vždy plne prispôsobivé. Od schopností, štatistík až po výzor. Zvyšní traja sú NPCčkami s vlastnými agendami a motiváciami.

Zabralo to 26 rokov a tri milióny dolárov na Kickstarter kampani, aby bolo vytvorené dôstojné pokračovanie. Ale Wasteland 2 ťaží zo svojho dedičstva. Síce je náročná, ale akonáhle sa do hry dostanete, bude vás mnoho hodín zabávať.

Systémové požiadavky: OS X 10.5, 2,4 GHz Intel Core i5, 4GB RAM, 30GB HDD, nVidia GeForce 300/ ATI Radeon s 512 MB video pamäťou.

The Banner Saga

RPG s vikingskou tematikou od bývalých developerov z BioWare. Už iba tento fakt si zaslúži venovať tejto hre pozornosť.

Hra vás zasadí do čela karavany, ktorú musíte viesť a strážiť. Počas dobrodružstva vás hra postaví pred morálne dilemy a dostane vás na kolená, keď nebudete ostražitý. Svet je bezútešný a prežitie v ňom nie je jednoduché. Namiesto hlavného hrdinu po vás bude hra požadovať zameriavať sa na celú karavanu ako celok. Počas hry budete hrať za rôzne postavy a každá postava bude mať silu zmeniť príbeh.

Grafika tejto hry síce neohromí ale na druhej strane to znamená, že nemá ani vysoké nároky na hardvér.

Systémové požiadavky: OS X 10.7.5, 2,0 GHz Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, 6GB HDD, 256 MB video pamäte.

https://www.youtube.com/watch?v=dJJQgma4OLs

Bastion

Akčné RPG vložené do nádherného, ručne maľovaného sveta.

Bastion sa odohráva na plávajúcom svete, ktorý sa neustále mení. Čo ale vyzdvihuje túto hru je rozprávač. Počas kampane hlas komentuje každý pohyb hráča. Práve táto funkcia zlepšuje aj ten najnudnejší súboj v hre. Bastion je vlastne všetko v jednom. Ponúka zábavný súboj, dobrý príbeh a krásny, farebný svet. Rozprávač tento pocit ešte vylepšuje v zmysle, ktorý sa dá len ťažko opísať.

Nároky, ako aj pri ostatných hrách, nie sú vysoké. Jedná sa o klasiku, ktorá i keď vyzerá slabo, dokáže svojou hrateľnosťou a ručne maľovaným prostredím vyraziť dych a pripomenúť hráčom staré RPG časy.

Systémové požiadavky: OS X 10.5.8, 1,8 GHz Intel Core 2 Duo, 2GB RAM, 1GB HDD, ATI Radeon 2600/nVidia GeForce 8600 GT/Intel HD 4000 s 256 MB video pamäťou.

V našej sérií budeme pokračovať nabudúce. Pre lepšiu kategorizáciu uverejňujeme aj link na pôvodný článok, kde sú hry presne rozdelené, získate subjektívny pocit autora a môžete si ich tiež odfiltrovať podľa vlastného želania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.