Apple prestal podpisovať iOS 11.2.5

S vydaním iOS 11.2.6 sa dalo očakávať, že Apple prestane podpisovať iOS 11.2.5. A tak sa aj stalo. Je to ale podstatné? Čo to znamená pre nás užívateľov? Malo by nás to trápiť?

Keď sa na to bližšie pozrieme, iOS 11.2.6 sa od predchádzajúcej verzie líši iba v oprave chýb, záplatách ktoré opravujú pád celého zariadenia pri obdŕžaní znaku v telugčine. Čiže sa v podstate jedná o to isté, preto netreba dlho rozmýšľať či aktualizovať, alebo nie. Predsa len je to iba malá aktualizácia a žiadne nové funkcie či veľké zmeny neobsahuje. Pri týchto “malých” aktualizáciách (iOS 11.2.x) sa Apple sústredí na opravy chýb a bezpečnostné aktualizácie.

Pokiaľ rozmýšľate nad jailbreakom, máte totálnu smolu. Či už 11.2.5 alebo 11.2.6, ani jeden z týchto systémov sa nedá jailbreakovať. Takže v downgrade pomocou jailbreaku na ľubovoľný iOS nedúfajte. Ono v podstate všetko nižšie od iOS 11 je Applom “zakázane” a tak získať “root” prístup neprichádza do úvahy. Teraz sme vlastne vyriešili otázku, či aktualizovať alebo nie. Je asi zbytočné ostávať na tom istom operačnom systéme a čakať na zázrak.

Apple nie je jediný, kto odporúča aktualizácie. Je všeobecne známe, že aktualizovať je vo väčšine dobré. Má to nejaký zmysel a úlohou aktualizácie je opraviť, vylepšiť a zlepšiť operačný systém aby bol užívateľ čo najspokojnejší a jeho zariadenie bolo čo najviac chránené. Áno, je síce pravda, že Apple svoje aktualizácie aj tak trocha núti užívateľom a po čase a množstve vyskakovacích oknách s upozornením na aktualizáciu je človek otrávený, no nerobia to kvôli tomu aby z vás spravili majstra v zatváraní vyskakovacích okienok. Ako sme uviedli vyššie, je to vylepšenie vášho pohodlia a bezpečnosti zariadenia.

Ak ste sa hore začítali do odseku s Jailbreakom a začali prehľadávať výsledky Google s kľúčovým slovom JailBreak, urýchlime vaše hľadanie. Každé iOS zariadenie až po 11.1.2 si môžete jailbreakovať pomocou Electra alebo LiberiOS. Pokiaľ máte ešte iOS 10.3.3, na internete sa objavil jailbreakový softvér H3lix.

Avšak nie sme zástancami jailbreaku a pridávame sa k oficiálnym stranám, ktoré ho neodporúčajú, nakoľko sa jedná o hlboký zásah do operačného systému (a ešte k tomu aj neautorizovanú úpravu). Nielen, že tým porušujete autorské práva a zmluvné podmienky medzi vami a spoločnosťou Apple (ktorá zakazuje akúkoľvek úpravu na autorsky chránenom operačnom systéme iOS), ale čo je ale horšie, vystavujete sa riziku kompromitovania bezpečnosti vašich dát. JailBreak iOS zariadenia v žiadnom prípade neodporúčame.

V závere teda môžeme aktualizáciu na iOS 11.2.6 odporučiť, nakoľko sa nejedná o veľkú aktualizáciu systému s pridaním a odstránením funkcií či zmenou užívateľského rozhrania ale jedná sa o malú aktualizáciu, ktorá opravuje chyby a zvyšuje bezpečnosť vášho zariadenia.

Vysvetlenie:

Aktualizácia iOS X = Veľká aktualizácia, ktorá väčšinou mení podstatnú časť užívateľského rozhrania a prináša nový “user experience”.

Aktualizácia iOS X.X = Väčšia aktualizácia, ktorá prináša nové funkcie a možnosti, opravy z predchádzajúcej verzie systému a zvýšenie bezpečnosti.

Aktualizácia iOS X.X.X = Menšia aktualizácia, ktorá opravuje chyby objavené v predchádzajúcej verzii systému a zvyšuje bezpečnosť zariadenia.

UložiťUložiť

komentár
  1. Zdravim opytam sa mal vobec autor clanku vobec niekedy JB na telefone alebo si len pocucal z inych clankov tieto “vedomosti” bol som do nedavna aktivnym uzivatelom JB iosu 9.3.3 cca 3 roky a viem co to cele obnasa a ake mam vyhody voci ovciam s uzavretym systemom tak nepiste hluposti lebo len dalej tie jabkove ovce zavadzate.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.