Apple aktualizoval MacBook Air s Retina displejom a Touch ID

MacBook Air

Apple sa prakticky hneď po odštartovaní konferencie pustil do predstavovania nových produktov a jedným z nich je aj nový MacBook Air s Retina displejom.

Najpopulárnejší počítač z dielne Applu je teraz ešte lepší vďaka množstvu noviniek, ktoré sa dotýkajú každého aspektu počítača – vrátane toho ekologického.

| DIZAJN

Nový MacBook Air si totiž zachováva hliníkové telo, avšak teraz je zo 100% recyklovaného hlíníka, vďaka čomu je doposiaľ ekologicky najšetrnejším zariadením, ktoré Apple kedy uviedol na trh. Recyklované materiály sa využívajú aj vovnútri počítača, kde je všetok cín recyklovaný, zatiaľ čo z plastov je recyklovaných 35%. Oproti predošlej generácii je počítač o 17% menší16% tenší, vďaka čomu je teraz vo svojom najhrubšom bode široký len 1,56 cm. Zariadenie tiež poriadne schudlo. Váhu má len 1,25 kg.

MacBook Air

Súčasťou redesignu je aj použitie novej Butterfly 3.0 klávesnice, ktorá je oproti predošlej generácii až štvornásobne stabilnejšia a obsahuje aj Touch ID. Na rozdiel od drahších verzií MacBooku Pro však neponúka Touch Bar a ten tak ostáva aj naďalej exkluzívny pre drahšiu sériu notebookov od Applu. Používatelia Airu sa tiež dočkajú o 20% väčšieho trackpadu s podporou Force Touch. Po bokoch klávesnice tiež nájdeme otvory pre reproduktory. Tie sú o 25% hlasnejšie a ponúkajú hlbšie basy. MacBook Air tiež ponúka tri mikrofóny.

Pribúdajú tiež nové farby – nový MacBook Air už nie je dostupný len v striebornej verzii, ale aj v prevedeniach Space GreyRose Gold.

MacBook Air

| DISPLEJ

Najviditeľnejšou novinkou je nepochybne nový 13.3″ Retina displej s rozlíšením 2560 x 1600 bodov, teda rozlíšením dvojnásobným oproti terajšku. Nový displej sa aj vďaka technologickému progresu dočkal o 48% viac farieb a má o 15% užšie sklenené rámy. Súčasťou redesignu je totiž aj odstránenie hliníkového rámu z predošlých verzií. Nahradil ho tradičný tmavý sklenený rám, ktorý poznáme z MacBooku Pro a 12″ MacBooku s Retina displejom. Nad displejom nájdeme aj teraz FaceTime HD kameru so 720p rozlíšením.

| HARDVÉR

Aktualizácia sa dotkla aj hardvéru ako takého. V počítači nájdeme najnovšie dvojjadrové procesory Intel Core i5 ôsmej generácie s integrovanou grafickou kartou, pričom vstupná konfigurácia má frekvenciu 1,6 GHz. Doplní to 8GB RAM, pričom Apple bude ponúkať aj 16GB konfiguráciu. Vylepšené bolo aj úložisko. Základná verzia obsahuje 128GB SSD, ktoré je oproti predošlej generácii až o 60% rýchlejšie. K dispozícii tiež má byť konfigurácia s až 1,5TB SSD. Aj napriek výkonnostnému nárastu si zariadenie zachová 12-hodinovú výdrž batérie pri browsovaní alebo až 13-hodinovú výdrž batérie pri sledovaní filmov z iTunes Store.

MacBook Air

Kľúčovou novinkou je nový T2 koprocesor, ktorý zjednocuje všetky senzory a menšie čipy do jedného celku. Okrem Touch ID tak má na starosti aj správu SMC, Ambient Light procesoru, displeja, disponuje AES-256 krypto-enginom a dodatočnými bezpečnostnými funkciami. Procesor tiež zabezpečuje podporu pre funkciu Hey Siri a umožňuje využívať Apple Pay.

MacBook Air

Nový MacBook Air ponúkne aj dvojicu Thunderbolt 3.0 portov, ktoré nielen umožňujú nabíjať zariadenie, ale tiež umožňujú pripojiť externé 5K displeje či eGPU. Porty Thunderbolt sa nachádzajú na ľavom boku, zatiaľ čo na pravom nájdeme 3,5mm jack.

MacBook Air

| DOSTUPNOSŤ A CENA

Nový MacBook Air bude dostupný už 7. novembra/listopadu s cenou začínajúcou na 1 199 dolároch. Ide tak o doposiaľ najlacnejšie zariadenie s Retina displejom. Pôjde pritom o konfiguráciu s 1.6GHz Intel Core i5, 8GB RAM (2133 MHz) a 128GB SSD. Apple začína prijímať predobjednávky na počítač už dnes.

MacBook Air

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.