App Store trápia podvodníci s predplatným

ios-11-app-store

App Store už vývojárom zarobil viac ako 10 miliárd dolárov. Nie všetky z týchto peňazí však musia byť zarobené poctivo, pretože v App Store sa rozmohol nový problém: podvody s predplatným.

Viacerí vývojári sa totiž pýšia tým, že ich aplikácie s pomerne základnou funkcionalitou zarábajú obrovské peniaze. Napríklad aplikácia Scanner App, ktorá umožňuje skenovať dokumenty, vygenerovala za jediný rok 14,3 milióna dolárov. Aplikácia je na rozdiel od niektorých konkurenčných dostupná bezplatne. Problém však nastane v momente, keď ju začnete používať. Bezplatne ju totiž môžete používať len tri dni, po ktorých prejde na systém predplatného. Vývojári na to idú navyše veľmi rafinovane: zmienky o tom, že za službu platíte, sú ukryté v podmienkach používania a tie málokto číta. Nie je prekvapením, že mnohí užívatelia dali aplikácii negatívne hodnotenia.

Ďalšou aplikáciou, ktorá okráda užívateľov, je QR Code Reader. Ten zarába 5,3 milióna dolárov a od užívateľov pýta za primitívnu funkciu 156 dolárov ročne. Aplikácia sa taktiež po troch dňoch “trialu” zmení na spoplatnenú aplikáciu. Samotnú funkciu skenovania QR kódov pritom zvláda už systémová aplikácia Fotoaparát a to celkom bezplatne.

Treťou podvodnou aplikáciou je Weather Alarms, ktorú Apple dokonca prezentoval na WWDC. Samotná appka stojí 20 dolárov mesačne a využíva na to rafinované rozhranie. Po otvorení sa spustí reklama, ktorá umožňuje si aplikáciu vyskúšať alebo predplatiť. Po kliknutí na vyskúšať sa však automaticky zaviažete platiť vývojárom 20 dolárov každý mesiac. Jediný spôsob, ako za aplikáciu neplatiť, je (X), ktorý sa objaví až po chvíli. Apple už na podnet TechCrunchu aplikáciu odstránil.

Ten istý vývojár stojí aj za aplikáciou Translate Assistant, ktorá ponúka tri možnosti predplatného vrátane možnosti 3-dňovej skúšobnej doby s automatickým predlžovaním. Iba málokto si však všimne šedý text na šedom pozadí: “Pokračujte s obmedzenými funkciami”. Aplikácia už vygenerovala 1,3 milióna dolárov.

Problémom je navyše aj to, ako zložito sa dá dopracovať k nastaveniam predplatného cez iPhone. Na rozdiel od Google Play na Androide, kde stačí vysunúť bočné menu a kliknúť na Predplatné, na iPhone musíte otvoriť Nastavenia, v sekcii Apple ID zvoliť iTunes a App Store, kliknúť na svoju e-mailovú adresu vo vrchnej časti obrazovky a zvoliť funkciu View Apple ID a prescrollovať sa až nadol k možnosti Predplatné.

komentáre
  1. Myslel som, ze appka Peak (kratke logicke hry) uzivatela celkom agresivne nuti zaplatit predplatne (takmer pri kazdom kliknuti po splneni denneho lilmitu tusim 5 hier vyskakuje na uzivatela request na upgrade) ale po precitani tohto som vo vacsom soku a zacinam sa bat o mojich rodicov co stahuju vsetko co sa “blisti” a po anglicky nevedia. Poznate taketo nebezpecne appky na CR a SR appstore?

    0
    0
  2. Preto do Apple ID nezadávam svoju kartu a prostriedky tam nadhadzujem iba ak tak cez “darčekové karty” tým pádom mám € stále pod kontrolou. A aj keby nejaká appka automaticky začala mesačne sťahovať nejaké poplatky nikdy to nezájde do extrému lebo do mínusu pokial viem app store nepustí.(alebo sa mýlim?)
    Inak mohli by ste v článku k tým názvom appiek pridať aj ich ikony nech vieme o aké presne ide.

    0
    0
  3. Preto som deťom nastavil ich vlastné AppleID a označil ich ako deti v rámci rodiny. Takže každý ich nákup (včítane free) musím najskôr schváliť ja. Funguje to dobre.

    Ten článok je zmätočný (a príspevok od Mat tomu nasvedčuje). Žiadna aplikácia predsa nezačne sama sťahovať peniaze. Užívateľ predsa úplne jasne musí potvrdiť, že chce predplatné, aké bude, musí to potvrdiť appleId a heslom. A keď vymaže aplikáciu, tak sa predplatné zruší.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

iStores prináša prémiový zážitok z Apple produktov do novootvorenej predajne v bratislavskom Avione

iStores, najväčší predajca produktov Apple na Slovensku, otvára 22. marca 2024 v bratislavskom Avione prvú predajňu Apple Premium Partner (APP), ktorá je svojím konceptom, úrovňou služieb a zákazníckym zážitkom doposiaľ najbližšie k predajniam Apple Store. Jediný priestor svojho druhu na Slovensku ponúkne na ploche 250 m2 nielen širokú škálu produktov Apple, ale aj kompletný servis, poradenstvo a unikátnu zákaznícku skúsenosť prostredníctvom školení a workshopov v jedinečnom interiéri s prémiovým vybavením.