APFS v macOS High Sierra obsahuje chybu, pri ktorej hrozí strata dát

APFS súborový systém od Apple, ktorý je zahrnutý v macOS High Sierra trpí chybou diskového obrazu, ktorý môže za určitých okolností viesť k strate dát. Túto informáciu zdieľal tvorca aplikácie Carbon Copy Cloner.

V príspevku z minulého štvrtku vysvetlil softvérový developer Mike Bombich, ako objavil chybu pri zapisovaní dát v APFS pri práci so “sparse” obrazmi disku. Pre tých, ktorí nie sú oboznámení s pojmom, “sparse disk image” sú vo svojej podstate súbory, ktoré macOS pripojí na plochu a správa sa ku nim, ako keby bol fyzicky pripojený disk s klasickou diskovou štruktúrou. Výhodou je flexibilita “sparse disku”, ktorá znamená, že sú najčastejšie používané v prípade potreby zálohovania a klonovania disku.

https://www.youtube.com/watch?v=k60NvrJnNOY

Dva problémy teda identifikoval Bombich. Prvým je, že voľné miesto na disku na APFS naformátovanom sparse diskovom obraze sa neaktualizuje tak ako by sa malo, keď sa zmení veľkosť súborov na disku. Druhým problémom je, že správa o chybe sa nezobrazí, keď sa zápisu nepodarí dynamicky zväčšiť diskový obraz. To v preklade znamená, že dáta sú zapisované do prázdna. Bombich túto chybu sledoval až k zdroju, v tomto prípade k službe “diskimages-helper” bežiacej na pozadí. Samozrejme túto chybu okamžite hlásil Apple.

Musíme preto upozorniť našich čitateľov, že pokiaľ aktualizujete váš počítač na macOS High Sierra, všetok obsah flash úložiská bude prekonvertovaný do APFS, ktorý je optimalizovaný pre moderné úložné systémy. Bombich podotkol, že štandardné APFS úložisko, ako je SSD štartovací disk nie je postihnutý problémom. To znamená, že väčšina bežných užívateľov sa s touto chybou nestretne. Na druhú stranu sa s touto chybou zoznámite, keď si budete chcieť spraviť zálohu na sieťové disky. Ako sa dalo očakávať, Bombich oznámil, že Carbon Copy Cloner nebude podporovať “sparse” disky formátované na APFS, až dokým Apple nevyrieši tento problém.

Bohužiaľ sa nejedná o ojedinelú chybu macOS High Sierra za poslednú dobu. Pred nedávnom totiž získal macOS veľkú záplatu, nakoľko predošlá verzia obsahovala chybu so špecifickým znakom v jazyku Telugu, ktorý spôsoboval reštartovanie Apple Watch, pád niektorých aplikácií na iPhone, iPad, Macu či ich kompletné zamrznutie. O tejto chybe sa dozviete tu.

komentáre
  1. No netvrdil by som ze sa to nedotkne dat na ssd … ale mam zaujimavu skusenost z prace, pred par dnami som 4 koleginiam updatoval mac os x na macbookoch a tie kore mali sierru prezili update na hsierru bez ujmy ale tie z elcapitanom mi reportovali stratu dost velkeho mnozstva suborov z pocitaca , tak netusim ci to s tym suvisi ale pre nich to velka sranda nebola :) este ze sme mali timemachine zalohy tych notebookov :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.