Recenzia: Apple HomePod

HomePod je konečne tu, aj keď asi nie spôsobom, akým sme si predstavovali. Smart reproduktor od Applu prichádza na trh pomerne neskoro, chýbajú mu funkcie a obmedzená je aj jeho dostupnosť.

Napriek tomu však stále ide o zaujímavý produkt. My sme si ho na MacBlogu vyskúšali ešte pred jeho miestnou premiérou a prinášame vám prvú recenziu na Slovensku a v Čechách. Oplatí sa naň čakať, alebo si ho doviezť zo zahraničia? Aká je Siri a pre koho je vlastne určený tento kompaktný domáci reproduktor?

Čo je HomePod

HomePod je výsledkom niekoľkoročného úsilia novej audio divízie v Apple, ktorá má na starosti okrem iného aj slúchadla AirPods, či reproduktory v nových iOS zariadeniach. Spoločnosť ho oznámila pred vyše polrokom na konferencii WWDC, vyjsť mal ešte pred Vianocami.

Nakoniec sa dostal na trh až o dva mesiace neskôr a aj to len v troch krajinách – USA, UK a Austrálii. Do ostatných európskych krajín sa dostane na jar, o Slovensku a Čechách však zatiaľ ani slovo. A ako čerešničku na torte ešte nepodporuje sľubované funkcie ako stereo párovanie, či prehrávanie hudby vo viacerých izbách. Tie prídu až v nasledujúcich softvérových updatoch.

Oproti konkurencii v podobe Amazon Echo a Google Home sa Apple nesnaží reprák propagovať ako predovšetkým hlasového asistenta. Dôraz je kladený na prehrávanie hudby a kvalitu zvuku, podobne ako pri produktoch ako Sonos. Siri je tu skôr ako doplnok. Bude to však stačiť? Dokáže kvalita zvuku prekonať funkčné nedostatky a iné obmedzenia?

Balenie a dizajn

HomePod dostanete v malej obĺžnikovej krabici, v ktorej okrem reproduktoru a troch letákov s tradičnou jablkovou nálepkou nenájdete nič iné. Naživo je oveľa drobnejší ako na propagačných materiáloch, no na svoju veľkosť aj pomerne ťažký. To je ale pri reproduktoroch skôr pozitívnou známkou. Váži presne 2,5 kg a bez väčších problémov sa dá prenášať a dokonca aj uchopiť do jednej ruky.

Veľmi applovský je okrem balenia aj vzhľad samotného reproduktoru. Jeho povrch tvorí mäkká sieťkovaná látka dostupná v dvoch farebných prevedeniach – čiernej a svetlošedej. Tá obklopuje celé jeho telo, s výnimkou gumeného podstavca s Apple logom a skleneného dotykového panelu navrchu. Reprák pôsobí napriek jemnejšiemu povrchu veľmi solídne a pevne.

V podobnej veľmi príjemnej textilnej látke je vyhotovený aj sieťový adaptér, ktorý je napevno pripojený k zariadeniu a nedá sa oddeliť. Minimalistický a neutrálny dizajn evokuje skôr severské Hi-Fi značky ako Bang & Olufsen, vďaka čomu dobre zapadne do akéhokoľvek prostredia.

Na HomePode totiž okrem napájania nenájdete jediné tlačidlo, či vstup/výstup. Ak ho strčíte do zásuvky, zapne sa, ak ho vyberiete, vypne sa. To je všetko. Jedinou vstupnou interakciou je okrem Siri dotykový panel, pomocou ktorého môžete ovládať hlasitosť, aktivovať Siri, či prepínať skladby.

Nejde o displej v tradičnom slova zmysle, skôr o sériu LED svetiel. Tie pri prehrávaní hudby zobrazujú symboly na regulovanie hlasitosti a pri interakcii so Siri zas tradičné pulzujúce farby. Táto plocha funguje podobne ako ovládač na slúchadlách EarPods. Jedným dotykom pozastavíte/prehráte skladbu, “dvojklikom” prepnete na ďalšiu, “trojklikom” sa vrátite na predchádzajúcu a podržaním zas aktivujete Siri.

Inštalácia

Prvotná inštalácia HomePodu je veľmi jednoduchá. Je tu ale jedno ale. Musíte vlastniť iPhone alebo iPad s najnovšou verziou iOS (v čase písania článku iOS 11.2.5).

Avšak nutnosť vlastniť iOS zariadenie je tu opodstatnená veľmi dobrou integráciou. Ak používate slúchadla AirPods, presne viete o čom hovorím. HomePod si dokonale rozumie s iPhonom a automaticky si z neho vezme všetky potrebné informácie, vrátane iCloud účtu a predplatného na Apple Music. Stačí, ak ho zapojíte do zásuvky a priblížite sa k nemu s odomknutým telefónom. Vyskočí vám okno, ktoré vás prevedie prvotnými nastaveniami.

Dialóg sa vás opýta, v ktorej izbe domácnosti sa tento HomePod nachádza a umožní vám preniesť nastavenia a údaje z vášho iCloud účtu. To je všetko. Žiadne manuálne párovanie, ani nič podobné. Reproduktor môžete následne umiestniť na miesto a nechať ho zapadnúť. O kalibráciu zvuku v priestore sa taktiež postará automaticky.

Napriek tomu by sme si však priali, aby boli podporované aj iné zariadenia. Aktiváciu nedokončíte ani pomocou Macu a ak máte náhodou telefón inej značky, na reproduktore neprehráte ani hudbu cez Bluetooth. Také AirPody naproti tomu podporujú akékoľvek Bluetooth zariadenie, aj keď bez pohodlia instantného spárovania.

Ďalšou nevýhodou je taktiež viazanosť na jediný iCloud účet. Pri aktivácii použije Apple ID, s ktorým ste prihlásený v telefóne, to sa však dá neskôr zmeniť cez apku Domácnosť. V nej ostatne nájdete všetky potrebné nastavenia reproduktoru, vrátane aktualizácie softvéru.

HomePod je však stále napevno spojený s účtom, s ktorým ste ho nastavili. To znamená, že pokiaľ ste doma (máte iPhone pripojený na domácu Wi-Fi), ktokoľvek dokáže získať prístup k vašim správam, pripomienkam a ďalším potenciálne citlivým údajom. Úvodná aktivácia vás na to upozorní, a pokiaľ zdieľate domácnosť s inými ľuďmi, odporúčame funkciu deaktivovať.

Siri a ovládanie

Hlavným vstupným zdrojom HomePodu je – so všetkými svojimi kladmi aj zápormi – známa asistentka od Applu. Siri dokáže väčšinu vecí, čo na iOS, no nič navyše neponúkne. Naopak, niektoré funkcie ako vytáčanie hovorov, či integrácia s apkami tretích strán sú opomenuté.

Čo teda so Siri môžete robiť? Napríklad ovládať prehrávanie hudby, vrátane komplexnejších príkazov. Ak máte predplatné na Apple Music, okrem jednoduchých povelov, akými sú prehratie konkrétneho songu, albumu, či interpreta, si môžete vyžiadať prispôsobené playlisty, rádio stanice, pridávať hudbu do knižnice, označiť skladbu ako obľúbenú, pridávať hlasitosť a ďalšie.

Fungujú aj akcie ako “prehraj mi najnovší album od…” a príjemne prekvapia aj detaily o prehrávanej hudbe. Siri vám napríklad prezradí, kto hrá v skladbe na gitaru, z akého roku je, či dokonca nájde jej live verziu (ak je v službe dostupná). Možností je pomerne dosť a môžete sa s nimi celkom vyhrať.

Napriek pohodlnosti hlasového ovládania však nie je vždy ideálne a danú akciu vykonáte pohodlnejšie zopár klikmi. Hudbu môžete našťastie ovládať manuálne z akéhokoľvek iOS zariadenia v dome (platí len pri Apple Music). Stačí sa na konkrétny HomePod prepnúť priamo v aplikácii Hudba, alebo v jednom z widgetov v Ovládacom centre. Následne je ovládanie rovnaké, ako pri prehrávaní na iPhone, vrátane regulácie hlasitosti, či radenia skladieb.

Okrem hudby je to však so Siri už trochu obmedzené. Ovládať môžete ešte HomeKit zariadenia v smart domácnosti, čítať a odosielať správy, pridávať poznámky a pripomienky, sledovať počasie, nastaviť časovač (avšak len jeden simultánne), či v neposlednom rade získavať z internetu odpovede na náhodné otázky. Samozrejme, niektoré funkcie ako mapy, či podcasty s novinkami u nás ešte stále nevyužijeme.

Prehľadný zoznam príkladov na frázy, ktoré môžete so Siri použiť, nájdete napríklad na oficiálnom webe.

Ďalšia bariéra je samozrejme tá jazyková. Musíte mať dobrú anglickú výslovnosť (HomePod zatiaľ podporuje len angličtinu) a pred každým príkazom reprák osloviť frázou “Hey Siri”. Pre našinca to môže predstavovať problém – rozprávať sa totiž so svojim hudobným prehrávačom v angličtine nepatrí medzi najprirodzenejšie činnosti. Dá sa však na to zvyknúť.

“Hey Siri, play Cat People by David Bowie.”

“OK, playing Good People by Jack Johnson.”

Siri má taktiež niekedy problém zachytiť niektoré slová a kontext, je však otázne, nakoľko ide o chybu na strane používateľa. Dlhodobým problémom asistentky je totiž závislosť na preddefinovaných frázach a neschopnosť orientovať sa v kontexte slovnej výmeny. Spolu s obmedzenou funkcionalitou kvôli tomu zaostáva za ostatnými smart reproduktormi na trhu, či už je to Amazon Echo, alebo Google Home.

Siri je tak vo svojom aktuálnom stave naďalej skôr doplnkom, než kľúčovou funkciou akéhokoľvek Apple produktu. A bohužiaľ to platí aj pri zariadení, ktoré sa na ňu vo veľkej miere spolieha.

Zvuk

Odhliadnúc od smart funkcií, Apple s dôrazom na zvuk zariadenia nepreháňal. Je celkom zarážajúce, ako dobre znie HomePod s prihliadnutím na svoju veľkosť. Práve tu spoločnosť naplno využíva svoje technické zručnosti.

Čaro tohto repráku spočíva v tom, že ho môžete umiestniť kdekoľvek a bude znieť rovnako dobre. Pokým klasické poličkové reproduktory vyžadujú pre optimálny zvuk dobré nasmerovanie na poslucháča a taktiež dostatočnú vzdialenosť od steny, HomePod využíva jeden veľký basový reproduktor (woofer), sériu siedmych výškových reproduktorov (tzv. tweeterov) a šesticu citlivých mikrofónov na detekciu okolitého prostredia.

Tie riadi A8 čip, ktorý poznáme ešte z iPhonu 6 a stará sa o to, aby sa zvuk šíril rovnomerne po celej izbe a odrážal sa od stien. Vďaka tomu má HomePod aj pri vysokých hlasitostiach pomerne vyvážený prejav a veľmi dobre dokáže vyplniť aj väčšiu miestnosť. Basy sú až prekvapivo silné a s ľahkosťou dokážu rozvibrovať stôl, či okolité steny. Napriek tomu sa nám nikdy nestalo, že by sa zvuk skresľoval, praskal či strácal detaily.

Aj keď zvuk je vyvážený, trochu sa prikláňa k spodnému basovému spektru a ocenili by sme možno viac detailov vo vyšších registroch. Dobrá je aj separácia jednotlivých nástrojov v skladbe. Napriek veľkému a objemnému zvuku však chýba pocit priestoru a hudba smeruje z jediného bodu. Práve to by mohlo vyriešiť pridanie ďalšieho reproduktoru – bude preto zaujímavé sledovať, ako bude znieť pár HomePodov zapojený v stereo konfigurácii. Na túto funkciu si budeme musieť počkať na jar, a samozrejme si za ňu priplatíme kúpou ďalšieho kusu.

HomePod zrejme nie je najdetailnejším, ani najlepším reproduktorom za 400 eur, nejde však ani o prehnanú cenu. A keď si vezmete do úvahy, že si kupujete bezdrôtové AirPlay zariadenie, cena je adekvátna. Podľa zahraničných médií inteligentný reprák od Applu kvalitou zvuku hravo prekonáva konkurenciu, vrátane dedikovaných hudobných riešení ako Sonos.

Napokon, zvukový prejav je subjektívna záležitosť a najlepšie bude, ak si ho vyskúšate na vlastnej koži. Po zvukovej stránke však z HomePodu určite sklamaní nebudete. Možno dokonca aj prekvapí zarytých audiofilov medzi vami.

Čo HomePod (ne)dokáže

Siri je OK a neprekvapuje, kvalita zvuku je skvelá, no čo všetko vlastne môžete s týmto reproduktorom robiť? Ak ho chcete na streamovanie Apple Music, máte vyhrané. Popri tom môžete cez neho prehrávať všetku vami zakúpenú hudbu z iTunes Store, či cloudovú knižnicu zo služby iTunes Match. Bezplatný je živý prenos rádia Beats 1 a prehrávať môžete aj podcasty od Applu.

No čo ak používate iné hudobné služby, alebo chcete prehrať vlastnú hudbu zakúpenú mimo iTunes? Využiť sa našťastie dá AirPlay streaming z ostatných Apple zariadení, cez ktorý prehráte akúkoľvek zvukovú stopu – vrátane Spotify, či YouTubu.

HomePod tak ale stráca kontrolu nad prehrávanou hudbou a s ňou aj svoju smart funkcionalitu. Siri v tomto prípade využijete len na pretáčanie/pozastavenie skladieb a hlasitosť. Apple (aspoň zatiaľ) natívne nepodporuje služby tretích strán, ako to robí napríklad Sonos, čo je veľká škoda.

So zvesenou hlavou odídu aj používatelia Androidu. HomePod síce po hardvérovej stránke obsahuje Bluetooth 5.0, no nevyužijete ho. Reproduktor je schopný komunikovať len cez AirPlay protokol.

Chýba taktiež akýkoľvek fyzický vstup. Zabudnúť môžete na univerzálny audio jack, takže reproduktor si nepripojíte k počítaču, ani televízii – použiteľný je len bezdrôtovo s Macom a Apple TV. Kvôli niekoľko sekundovej odozve však nejde o ideálne riešenie, najmä pri sledovaní video obsahu.

V súvislosti s AirPlayom absentuje aj ďalšia dôležitá funkcia. Podpora pre prehrávanie hudby v rôznych miestnostiach príde až s aktualizáciou na iOS 11.3, ktorý prinesie verziu AirPlay 2.0. Rovnako chýba aj párovanie dvoch HomePodov do stereo konfigurácie. Obe funkcie by mali prísť až niekedy na jar.

Ak chcete HomePod využiť na telefonovanie, ako externý reproduktor poslúži pre akýkoľvek iPhone v dosahu. Opäť je tu ale limitácia. Hovor musíte vytočiť najprv na iPhone, Siri to pre vás spraviť nevie.

V súvislosti s ňou zamrzí aj podpora pre viacerých používateľov. HomePod dokáže pracovať len s jediným iCloud účtom a nevie rozpoznávať jednotlivé hlasy. To je veľmi prekvapivým nedostatkom, nakoľko iPhone túto funkciu ponúka už roky. Nielenže tak previazanie s iCloud službami nevyužijú ostatní členovia domácnosti, oni dokonca získajú prístup k vašim správam a poznámkam.

Funkcia osobných žiadostí sa síce deaktivuje pri neprítomnosti vášho iPhonu a Apple vás na ňu upozorňuje pri inštalácii, no využijú ju tak prevažne len používatelia žijúci osamote. A Siri opäť stráca funkcionalitu.

Zdieľané je okrem iného aj vaše Apple Music predplatné, čo znamená, že všetci členovia domácnosti opäť môžu pridávať hudbu do vašej knižnice, alebo ovplyvňovať odporúčacie algoritmy. Príjemným prekvapením však je, že HomePod sa neráta do limitu zariadení s Apple Music. Môžete tak na ňom prehrávať hudbu simultánne s vašimi ostatnými zariadeniami.

Pre koho je HomePod

Kľúčovou otázkou je, pre koho je vlastne reproduktor od Applu určený. Vďaka hardvérovým a softvérovým obmedzeniam stráca potenciál univerzálneho, viacúčelového zariadenia a limitovaný je silne na Apple ekosystém.

Ak ste hudobný nadšenec a používate Apple Music, jeho kúpu rozhodne neoľutujete. Treba si však byť vedomý jeho viacerých nedostatkov. Rovnako ak máte záujem vyplniť domácnosť hudbou a ešte ste neinvestovali do systémov ako Sonos, môže byť pre vás ideálny. Uplatnenie si nájde aj pri domácnostiach plných smart zariadení, ktoré sú kompatibilné s HomeKitom a ďalších ľudí môže zaujať vďaka dôrazu spoločnosti na súkromie.

Pre koho naopak reproduktor neodporúčame? Ak využívate inú službu ako Apple Music, nevyužijete polovicu jeho funkcií. Ak máte záujem primárne o inteligentný reproduktor s hlasovou asistentkou, siahnite radšej po konkurencii. A ak nepoužívate iPhone alebo iPad, na HomePod rovno zabudnite.

Resumé

Apple už dlhšiu dobu nepredstavil produkt, ktorý by bol po mnohých stránkach takto nedotiahnutý. Spoločnosť vytvorila skvelý reproduktor, ktorý následne obmedzuje dizajnovými a filozofickými rozhodnutiami. Odkladaná funkcionalita je len jednou z nich. Apple akoby nemal celkom jasno, pre koho je produkt určený a aký je jeho účel.

Sľubovaný potenciál chytrého asistenta a hudobného guru, ktorý zapadne do každej domácnosti je obrovský, v prvej iterácii ho však HomePod bohužiaľ nenapĺňa. Napriek tomu si určite nájde svojich priaznivcov a rozhodne nejde o zlý produkt. Jeho cieľová kategória je však vďaka obmedzeným možnostiam príliš úzka.

Pozitívom však je, že vďaka potenciálnym aktualizáciám sa môže mnohé z toho zmeniť. Hardvér samotný je ako zvyčajne excelentný. Stačí pritom, aby ho Apple vyšperkoval aj po softvérovej stránke.

UložiťUložiťUložiťUložiť

UložiťUložiť

komentáre
  1. Zopar dizajnovych chyb(vidno spoj vonkajsieho obalu, pevne napojenie kabla, a este zopar chyb), Siri nevie odpovedat na jednoduche otazky ohladom produktov od Apple… No, velmi nedotiahnuty produkt.
    Ale viem ze dalsie verzie to napravia.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?