Ako presne funguje Face ID?

iPhone X už je nejaký ten piatok vonku a všetci sa tešia z odomykania tváre iba pomocou pohľadu na telefón. Veď čo nám iné zostáva, keď na zariadení nenájdeme tlačidlo Domov? Ak čítate ďalej s určitosťou ste zistili, že reč je o Face ID. 

Face ID bol predstavený spolu s iPhonom X na evente minulý september a vďaka použitým technológiám dáva slovu bezpečnosť nový rozmer. Ale ako funguje? Aké technológie a skenery využíva? Dá sa oklamať? V našom článku sa dozviete všetko, čo o Face ID chcete a potrebujete vedieť.

Na začiatku poznamenáme, že pred Face ID bolo odomykanie tvárou na rôznych smartfónoch relatívne nebezpečné. Výrobcovia smartfónov pre odomykanie tváre využili už existujúcu prednú kameru zariadenia, ktorá zosnímala tvár v 2D. No tu prichádza na scénu Apple, ktorý predstavil TrueDepth senor (v preklade natlačil tony hardvéru do relatívne malého priestoru).

Senzor sa nachádza, ako ste uhádli, v čiernom výreze na vrchnej strane iPhonu X. Do tohto priestoru okrem štandardnej prednej (selfie) kamery, mikrofónu, reproduktoru, senzoru okolitého osvetlenia a snímaču priblíženia “natlačil” aj novú infračervenú kameru, projektor bodiek (dot projector) a širokouhlý osvetľovač. V skratke? TrueDepth senzor dokáže “vidieť” v 3D.

iPhone X Face ID

Aj nám sa lámal jazyk pri preklade horibilných názvov týchto senzorov. No i keď názvy senzorov sú relatívne komplikované, proces rozpoznania tváre sa zdá byť naopak, vcelku jednoduchý. Zariadenie vám osvieti tvár, vystrelí na vás armádu 30,000 neviditeľných infračervených bodiek, ktoré zvýraznia vaše špecifické rysy tváre a vytvoria tak hrubý náčrt, pričom následne infračervená kamera zosníma bodky a rozhodne, či je odfotená tvár vaša.

Apple tvrdí, že šanca na oklamanie Face ID je doslovne, 1 ku miliónu. Veľký skok oproti 1 ku 50,000 pri Touch ID. Ak vám znie táto technológia a postup snímania povedomý, vôbec sa nemýlite. Podobný, resp. obdobný postup bol využitý pri zariadení Kinect pre Xbox 360 od Microsoftu, ktorý umožňoval ovládanie herného avatara pomocou snímania pohybu hráča. Kinect tiež premietal do priestoru infračervené bodky a sledoval kde a ako sa hráč v priestore nachádza.

Face ID iPhone X setup

Samozrejme nechceme šíriť domnienku, že Apple je prvý, kto túto technológiu využíva. Hello od Microsoft Windows vám odomkne počítač s Windows 10, pokiaľ je zariadenie vybavené hĺbkovým infračerveným snímačom. Dokonca vie rozlíšiť aj dvojičky, čo je dosť cool.

Na druhej strane zase Apple prekonal isté hranice tým, že zároveň “natrepal” toľko technológií do tak malého priestoru na tak tenkom telefóne a  dovolil bankám využívať túto technológiu pre platby, atď.

Apple tvrdí, že Face ID je dokonca tak bezpečné, že je s ním možné platiť aj vo všetkých kamenných obchodoch, ktoré vám napadnú, bez potreby dodatočného zabezpečenia. Napríklad Samsung pre overenie platby požaduje okrem Face Unlock aj odtlačok prsta alebo sken očnej dúhovky. Face ID dokonca bez problémov spolupracuje aj s aplikáciami, ktoré podporujú funkciu Touch ID.

Face ID je bezpečné, no zároveň rýchle. Apple dokonca oznámil, že namiesto toho, aby iPhone X tvárové skeny odosielal niekam do cloudu kde ich porovnáva, ukladá ich na zašifrovanú časť zariadenia. Presnejšie, každý sken tváre je odoslaný do dedikovaného koprocesoru s vlastnou šifrovanou pamäťou, bezpečným bootvacím procesom a generátorom náhodných čísiel.

Apple sa dokonca vyjadril k otázke internetového portálu TechCrunch , že by sa k dátam tvárových skenov nedostal ani keby chcel (keď nemôže Apple, tak vývojári aplikácií už vonkoncom nie). Face ID pustí vás a iba vás do zariadenia v prípade, ak máte obidve oči otvorené a pozeráte sa priamo naň.

Z iného súdku, áno, niekto vás môže donútiť (nebudeme menovať, napríklad autority), aby ste sa na zariadenie pozreli a tak ho odomkli. Pre takéto prípady existuje ďalšia vrstva rýchlej ochrany. Pokiaľ budete niekoľko sekúnd držať tlačidlo Zobudiť/Zamknúť a tlačidlá na ovládanie hlasitosti, deaktivujete Face ID a zariadenie po vás bude požadovať kód.

Veľkým pozitívom Face ID je aj machine learning (teda strojové učenie). Face ID bude rásť s vami. Bezpečnosť? Strojové učenie taktiež beží na zašifrovanom koprocesore. Technológia sa bude prispôsobovať vašim zmenám vzhľadu, ako napríklad zmene vlasov, fúzov, slnečným okuliarom či čiapkam. Vonku v zime sa teda nemusíme vyzliekať, aby sme odomkli iPhone.

V závere? Možno je ešte skoro tvrdiť, či je Face ID tak bezpečné, ako nám bolo prednesené a či je lepšie ako Touch ID. V praxi je to o niečom inom. Apple ani nikdy netvrdil, že Face ID je neprelomiteľné. No na druhej strane je naše zariadenie aj s pomocou technológie aj s pomocou spôsobu, ako ukladá dáta o niečo bezpečnejšie. Čo je ale isté, je fakt, že Apple pomocou Face ID opäť posunul hranice a snaží sa nám uľahčiť každodenný život. Budeme sledovať, ako sa bude technológia Face ID v budúcnosti vyvíjať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť