Adobe ohlásilo plnohodnotný Photoshop CC pre iPad

Deň, na ktorý Apple a mnohí grafici čakali, je konečne tu. Adobe na svojej každoročnej konferencii totiž oznámilo príchod plnohodnotného programu Photoshop CC pre iPad.

K vydaniu programu dôjde v roku 2019 a užívatelia môžu očakávať rovnakú funkcionalitu ako na desktope. Znamená to, že Photoshop CC pre iPad bude mať natívnu podporu .PSD formátu, podporuje prácu s vrstvami a detailné možnosti úpravy. Program si dokonca zachová UI z desktopovej verzie. Vo výsledku to znamená, že skúsení užívatelia sa nebudú musieť učiť nič nové, pretože program bude vyzerať a fungovať navlas rovnako, ako, povedzme, na MacBooku.

Photoshop na iPade bude plne kompatibilný s desktopovou verziou a tak si aj rozrobené projekty budete môcť synchronizovať naprieč zariadeniami. Adobe tiež na konferencii ohlásilo Project Gemini, ďalší nový cross-platform program na tvorbu. Tentoraz sa jedná o maliarsky program, ktorý bol navrhnutý tak, aby užívatelia mohli čo najjednoduchšie kresliť a maľovať na obrazovkách rôznych zariadení. Obsah vytvorený v tejto aplikácii bude možné synchronizovať s Photoshopom.

komentárov
  1. Dúfam, že bude podporovať aj klávesové skratky ako desktopová verzia. Potom už len podporu kurzora ovládaného myšou a externých obrazoviek s rozšírenou plochou pre iPad a MacBook môže zostať doma.

    0
    0
  2. 3nterprise – ak by si robil pravidelne s Photoshopom, tak by si vedel, že na niektoré úkony myš potrebuješ a dotykovo sa nedajú spraviť vôbec alebo zďaleka nie tak pohodlne. Kolobežka so zabudovaným elektrickým motorom nie je auto.
    Takže magor si tu maximálne ty.

    0
    0
  3. Mirec a 3nterprise – možno to nebude dnes ani zajtra, ale iPad nakoniec úplne nahradí MacBook v portfóliu Apple aj rukách užívateľov. Treba sa s tým len zmieriť chalani.

    0
    0
  4. A. asi si ešte neskúšal Affinity Photo, že? Tak by si mal, aby si pochopil, že tak ako si myslíš, že klávesnica je nevyhnutná a nahradí MacBook, tak gestá nahradia klávesnicu. Stačí sa pozrieť na kvalitnú prácu za Serifom a Photoshop na iPad pokojne nemusí ani výjsť…

    0
    0
  5. majdy – kvôli Affinity som kedysi kupoval iPad. Dočkal som sa však len nestability, lagov a častého padania aplikácie. Po tom, ako oficiálne vyšlo, im trvalo asi rok, kým to opravili do podoby, v ktorej je to aspoň trochu použiteľné a zároveň to bol jediný nástroj svojho druhu.

    0
    0
  6. A.: iPad mozno niekedy nahradi macbook, ale macbook pro asi tazko. Chcel by som vidiet, ako by iPad dokazal zobrazovat na dalsie dva 5K displaye a este zvladal bezdrotovo pristupovat k diskovemu polu s rychlostou 40Gb/s. A samozrejme obsluhovat klavesnicu, touchpad alebo mys, ethernet, … . iPad za 330 eur je samozrejme dobre zariadenie vo svojej kategorii ale samozrejme nenahradi 15″ macbook pro za 2500 eur. Ani iPad Pro za 1200 eur nenahradi 15″ macbook pro.

    Ja si skor myslim, ze Adobe chce umoznit predplatitelom Photoshopu aby mohli pracovat aj doma alebo na ceste do/z prace na iPade, ale kazdy profesional bude primarne pracovat na vykonnom desktope s kalibrovanym monitorom.

    0
    0
  7. dfx ma pravdu. Notebooky a pocitace tu budu este velmi dlho. Boom tabletov upadava. Ale urcite budu mat zmysel a prednost zariadenia, ktore su vlastne tablet, no pripoja sa k docku ku klavesnici a budu mat vysoky vykon. Ale tam stale chyba SW podpora – operacne systemy, desktopove aplikacie.
    Podpora mysi podla mna nie je potrebna, pretoze na to je na tablete pero.

    Aj ked som velky fanusik apple a pri microsofte ma az mrazi, no toto zariadenie mi pride ako nieco, ako by mal a podla mna aj bude vyzerat o par rokov desktop:
    microsoft surface studio

    0
    0
  8. crw: surface studio sa mne paci, ale ako desktop to je nepouzitelne. Na editovanie obrazkov alebo videa je to dobre, ale neviem si predstavit robit na tom kancelarsku pracu, napriklad pisat vo Worde alebo Exceli. Alebo surfovat s tym po internete. Na kancelarsku pracu ostane normalny desktop s klavesnicou a mysou. A ak by to zakaznici chceli od Applu, tak urobia obrovsky iPad pro 27″ alebo pridaju dotykovu vrstvu na iMac.

    0
    0
  9. dfx: Surface studio ma samozrjeme aj klavesnicu a mys. Na beznu pracu urcite. Klavesnica ostane dlho no.1, az do doby ked bude mozne (naozaj pouzitelne) hlasove pisanie.

    0
    0
  10. crw: Viem, ze ma. Ale naco je ta dotykova plocha pri praci vo Worde alebo Exceli? Alebo v nejakom uctovnictve? Vtedy treba klavesnicu a mys.

    0
    0
  11. Piseme o tom istom :)
    Klavesnica je na word a excel.
    Dotyk je na grafiku.

    Ale jasne ze uz teraz existuju notebooky a tablety, ktore sa tak daju pouzivat. No stale to nie je dost user friendly. Surface studio podla mna dizajnovo ano. Ale je to desktop. Treba take nieco vymysliet aj pre notebooky/tablety. Notebook ma blby naklon. Alebo sa da cely preklopit ale potom nemam dostupnu klavesnicu. Tablet to iste.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.