Zhrnutie: všetko čo vieme o dnešnom iPhone evente

Udalosť roka v Apple blogosfére sa rýchlo blíži a už dnes večer sa môžeme tešiť na predstavenie trojice iPhonov a ďalších noviniek. Čo teda od keynote očakávame?

Tento rok je výnimočný aj kvôli masívnym softvérovým únikom priamo zo strany Applu, vďaka čomu už vieme o nových produktoch takmer všetko. Finálna verzia iOS 11 odhalila nielen názvy iPhonov, ale aj ich výbavu a taktiež potvrdila existenciu LTE verzie Apple Watch a novej generácie Apple TV.

iPhone X event

Výnimočné je aj miesto konania eventu. Po prvýkrát sa totiž média presunú do čerstvo dokončeného Apple Parku. Odohrávať sa bude v Steve Jobs Theater, auditóriu, ktorého konštrukcia skončila pár dní dozadu. Povolenie na event dostal Apple od miestnych úradov len nedávno, krátko po tom, ako rozposlal pozvánky novinárom.

iPhone 8 a iPhone 8 Plus

Aj tento rok očakávame klasickú dvojicu iPhonov v dvoch rozličných veľkostiach. Apple tentoraz zrejme preskočí S-kovú verziu a nové telefóny pomenuje jednoducho iPhone 8.

iPhone 8 A11

Priniesť by mali nový dizajn s oceľovým rámikom a skleneným zadkom, no uhlopriečky displejov a celkové rozmery by mali ostať nezmenené. Menšia verzia ponúkne opäť 4,7“ displej a väčšia Plus verzia 5,5” displej. Telefóny dostanú nový A11 (Fusion?) čip, ktorý by mal tentoraz ponúknuť až 6 jadier – štyri hlavné a dve záložné, ktoré budú zvládať jednoduché úkony na pozadí.

Okrem toho sa môžeme tešiť na nový 12-megapixelový fotoaparát (duálny pri Plus verzii), rýchlejšie pamäte (2 GB pre 4,7“ a 3 GB pre 5,5”) a taktiež bezdrôtové indukčné nabíjanie.

iPhone X

Hlavné eso večera si však Apple necháva pre svoj špeciálny výročný model. Ten sa bude volať iPhone X a bude najradikálnejšou zmenou telefónu od jeho vydania. Nadobro sa zbaví Home buttonu a miesto neho ponúkne obrovský 5,8″ OLED displej, ktorý pokryje celú prednú časť zariadenia.

iPhone 8: Home button nahradia nové gestá, dock a softvérové vychytávky

Touch ID nahradí Face ID – nový systém rozpoznávania tváre, pomocou ktorého sa budú autentifikovať platby a odomykať zariadenie. Potrebné senzory, spolu s reproduktorom a prednou kamerou, budú umiestnené v malom výreze v hornej časti displeja. Okolo neho bude redukovaná vrchná lišta s ikonkami signálu a batérie.

Ako sa bude telefón bez Home buttonu ovládať, zatiaľ presne nevieme. Jeho funkcionalitu by mali nahradiť gestá v spodnej časti displeja a čiastočne aj bočné zamykacie tlačidlo.

Face ID nahradí v iPhone X odtlačky prsta, takto by sa mala funkcia nastavovať

Bonusovou funkciou bude podpora pre nové Animoji, teda emoji animované podľa výrazu a pohybov vašej vlastnej tváre. Zaujímavý spôsob, ako predať pokročilé 3D senzory masám. Rovnako ako iPhone 8 Plus, aj Xko dostane 3 GB RAM, duálny fotoaparát a bezdrôtové nabíjanie.

Za to všetko si však zaplatíme. Podľa dostupných informácií bude základný iPhone X stáť aspoň 1 000 dolárov.

Apple Watch Series 3

iOS 11 odhalil aj tretiu generáciu Apple Watch, ktorá by mala konečne priniesť väčšiu nezávislosť od iPhonu. Disponovať by totiž mala samostatným LTE čipom, vďaka čomu budete môcť svoj smartfón nechať doma a telefonovať, posielať správy a streamovať hudbu priamo cez hodinky.

Watch budú pravdepodobne využívať formát eSIM, ktorý bude viazaný na vaše doterajšie číslo a paušál v spárovanom iPhone. Aká však bude podpora a cena u nás, je otázne.

Series 3 by okrem toho mali priniesť ešte nové športové režimy a na uniknutom renderi sme si mohli všimnúť aj zvláštnu červenú digitálnu korunku. Dizajn by sa však nemal viditeľne zmeniť a očakávame rovnaký zovňajšok ako pri doterajších dvoch modeloch.

4K Apple TV

Predstavená bude aj piata generácia set-top boxu Apple TV, ktorá prinesie veľký skok v podobe podpory 4K obrazu. Tú zabezpečí výkonný A10X Fusion čip a 3 GB RAM, na 4K streamovanie však budete potrebovať rýchlý 15 Mbps internet.

Nová Apple TV bude podporovať aj obrazové formáty HDR10 a Dolby Vision a hovorí sa aj o novom Siri Remote ovládači, ktorý by mohol podporovať vibračnú odozvu, podobne ako na iPhone a Apple Watch.

Byl objeven název a detaily o nové 4K Apple TV, která by mohla přijít s upraveným ovladačem

Nové AirPody?

V neposlednom rade sa v únikoch našli aj zmienky o aktualizovanej verzii slúchadiel AirPods. Revízia s číslovkou 1.2 by mohla priniesť interné zmeny a možno aj prechod na štandard Bluetooth 5.0.

To sú však zatiaľ len špekulácie. Podľa renderov z iOS 11 sa však minimálne dočkáme presunutia LED ukazateľa batérie z vnútornej časti púzdra na vonkajšiu.

Softvér a iOS 11

Krátkej rekapitulácie sa dočká aj nový systém iOS 11, ktorý by mal pre vývojárov a verejných beta testerov vyjsť vo finálnej GM verzii – tentoraz už oficiálne ;).

Verzia pre verejnosť sa objaví najskôr koncom týždňa, možno až začiatkom toho ďalšiho. Okrem toho by sa mal von dostať aj watchOS 4 a tvOS 11. Či bude oznámené aj vydanie macOS High Sierra, alebo bude odložené na október, je zatiaľ otázne.

Živý prenos a liveblog

Prezentáciu z eventu si budete môcť ako vždy streamovať naživo cez apple.com a Apple TV. Návod ako na to, nájdete v tomto článku.

Tento rok sme si pre vás na MacBlogu pripravili aj liveblog, ktorý budeme v priebehu keynote aktualizovať. Samozrejme, po jej skončení sa môžete tešiť na podrobný sumár všetkého, čo dnes Apple predstaví.

Sledujte náš web pre viac info.

UložiťUložiťUložiťUložiťUložiťUložiťUložiťUložiť

UložiťUložiť

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.