iPhone 8: Home button nahradia nové gestá, dock a softvérové vychytávky

Nový iPhone 8, ktorý uvidíme už takto o týždeň, sa po rokoch zbaví ikonického Home buttonu. Ako chce Apple nahradiť jeho početné funkcie, však zatiaľ až tak jasné nie je.

S blížiacim sa dátumom predstavenia však postupne dostávame pomerne presnú reprezentáciu toho, ako sa bude nové zariadenie ovládať aj bez fyzického tlačidla pod displejom. Spočiatku sa hovorilo o virtuálnom Home buttone s vibračnou odozvou, podobnom ako na aktuálnom Galaxy S8.

Podľa najnovších informácií, ktoré pre Bloomberg poskytol spoľahlivý Mark Gurman, však pôjde skôr o akýsi multifunkčný panel umiestnený v spodnej časti displeja, ktorý bude zaberať takmer celú prednú stranu iPhonu.

Nové gestá

Po zobudení telefónu (buď zodvihnutím, alebo stlačením bočného tlačidla, hovorí sa aj o poklepaní displeja) ho miesto stlačenia Home buttonu údajne odomkneme potiahnutím tohto tenkého softvérového panelu smerom hore.

Rovnaké gesto bude slúžiť aj na vyvolanie multitaskingu, ktorý by mal imitovať kartové rozhranie z iPadovej verzie iOS 11. Ak budete prstom zo spodu obrazovky ťahať ďalej, aplikácia sa zavrie a vráti vás späť na domovskú obrazovku. Tá bude opäť zobrazovať mriežku 24 aplikácií v šiestich radoch, ktorú doplní nový “vznášajúci sa” dock, veľmi podobný tomu na iPadoch s iOS 11.

Ako sa bude s novými gestami pracovať v praxi, sa dozvieme až sa telefón dostane do rúk zahraničným novinárom. Každopádne sa zdá, že Apple po prvýkrát kompletne zmení spôsob, akým sa iPhone ovláda. Bude zaujímavé sledovať, ako to dopadne.

OLED displej s výrezom

Kontroverznejším prvkom však asi bude nový OLED displej, ktorý zaberie takmer celú prednú stranu zariadenia. Podľa Bloombergu bude mať mierne zahnuté rohy a naozaj minimálne okraje. Zaujímavejší je však horný výrez na Facetime kameru, reproduktor a nové senzory na rozpoznávanie tváre, ktoré by mali úplne nahradiť Touch ID.

Tie zasahujú priamo do displeja, čím po bokoch vznikajú pomerne zvláštne vyzerajúce výrastky (interne nazývané aj “uši”). Vďaka OLED displeju a jeho vernej reprezentácii čiernej by výrez pri čiernom pozadí nemalo byť normálne vidieť, problém však nastáva pri ostatných aplikáciách a zamknutej obrazovke.

Výrez rozdeľuje horný panel do dvoch častí. Podľa obrázkov telefónu, ktoré Gurman videl, by mal byť v ľavej časti zobrazený aktuálny čas a v tej pravej zas ikony signálu, internetové pripojenia a batérie.

iphone 8 dock mockup
Takto by mohla vyzerať domovská obrazovka na iPhone 8. Zdroj: Benjamin Geskin

Na prvý pohľad ide o pre Apple kuriózne riešenie problému, ktoré na papieri nevyzerá esteticky, ani príliš funkčne. História však ukázala, že netreba hodnotiť nové produkty z renderov a uniknutých záberov. Počkáme si na oficiálne predstavenie a závery budeme vyvodzovať neskôr.

Zamykacie tlačidlo

Podľa ďalších informácií by hneď niekoľko funkcií Home buttonu na seba prevzalo bočné zamykacie tlačidlo. To by malo byť okrem iného fyzicky širšie a ľahšie dostupné pri ovládaní jednou rukou. Popri príkazu ‘Hey Siri’ by taktiež dlhšie podržanie tlačidla mohlo slúžiť na vyvolanie osobnej asistentky. Dôkaz našiel v kóde iOS 11 vývojár Guilherme Rambo.

Brazílsky blog iHelp BR zas objavil kód, ktorý odkazuje na kontextuálne využitie tlačidla podľa práve používanej aplikácie. Konkrétne kód “lockButtonAppropriateForShutter naznačuje na využitie napríklad v aplikácií fotoaparátu. Ako však chce Apple rozlíšiť nové funkcie od súčasného podržania tlačidla pre vypnutie zariadenia, je taktiež otázne. Možným riešením by mohla byť implementácia dvoch samostatných prepínačov na oboch stranách, čo by taktiež vysvetľovalo predĺženie bočného tlačidla.

Už čoskoro

Do vydania radikálneho iPhonu 8 už zostáva len niekoľko dní. Na special evente v čerstvo otvorenom Apple Parku ho Tim Cook predstaví už budúci utorok, 12. septembra. Čakajte však vysokú cenovku začínajúcu okolo tisíc eur.

Prémiový model by mali dopĺňať dva “dostupnejšie” varianty v podobe iPhonu 7s a 7s Plus, ktoré taktiež dostanú najnovšie procesory, sklenené telo s bezdrôtovým nabíjaním a ďalšie vychytávky ako lepšie fotoaparáty. Ich displeje však naďalej ostanú na doterajších 4,7“ a 5,5” uhlopriečkach.

Event budete môcť naživo sledovať cez apple.com a aktuálne správy samozrejme môžete nájsť aj na MacBlog.sk.

UložiťUložiť

UložiťUložiť

komentár
  1. nech je akykolvek, ale velmi by ma potesil dualsim, nech uz akokolvek implementovany, napr. esim+nano sim, lebo naozaj nechcem nosit dva fony jeden sukr. a jeden firemny pri sebe a mne iOS max vyhovuje aj pracovne aj sukromne, aj ked teraz to riesim bluetooth adapterom na druhu sim, nativne riesenie by bolo lepsie, za toto by mal u mna Apple velke plus a nech by stal aj majland, urcite by som ho kupil, lebo pre mna je to investicia do buducna, ktora by mi priniesla komfort, aj osoh..

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť