Výrobná cena iPhonu X sa pohybuje okolo 307€

Podľa zisťovania TechInsights a Reuters je výrobná cena iPhonu X odhadovaná na približne 357,50$ (306,95€). Výrobnou cenou 357,50$ a predajnou cenou 999$ (857,74€) je na iPhone X nastavená obrovská marža, až 64%, čo je viac ako pri iPhone 8, ktorý má maržu 59%. 

Podľa TechInsights je možstvo komponentov iPhonu X omnoho drahších ako ich náprotivky v iPhone 8. Napríklad výroba a komponenty 5,8-palcového edge-to-edge displeja stoja približne 65,50$ (56,24€). Pri iPhone 8 a jeho 4,7-palcovom displeji je to 36$ (30,91€). Šasi iPhonu X z nerezovej oceli stoja približne 36$. Prémiová cena oproti telu iPhonu 8, ktoré stojí 21,50$ (18,46€).

Po predstavení iPhonu 8 stáli “surové materiály” približne 247,51$ (212,51€). Spolu s výrobným procesom to bolo dokopy 288,08$ (247,35€). Tieto údaje o výrobnej cene pochádzali od IHS iMarkit. Vyššie uvedené ceny komponentov od TechInsights sú založené na analýze po rozobraní zariadenia.

Ceny súčastí zariadení od TechInsights a IHS sú odvodené iba od ceny “surových komponentov”. Do cien samozrejme nezapočítavajú ostatné výdaje výroby iPhonu ako je vývoj a výskum, tvorba softvéru, reklama a distribúcia. Tieto dáta nie sú presným ukázateľnom zárobku Apple na predaji iPhone X. Sú iba ukázateľnom ceny výroby zariadenia.

Podľa generálneho riaditeľa Apple, Tima Cooka sú tieto odhady cien všeobecne “úplne mimo.” V roku 2015 v rozhovore dodal “nikde som nevidel žiadny odhad, ktorý by sa aspoň približoval skutočnosti”.

UložiťUložiťUložiťUložiť

komentáre
  1. To je zase nesmysl a pokazde to nekdo vytahne. K cene je nutne pricist naklady na vyvoj, vyrobni linku, software development atd. Nemuze se pocitat jen material.

    0
    0
  2. Tiez nerozumiem tymto clankom. Ak tu ide o to, kolko stoja komponenty na iphone, tak ani to nie je spravna informacia, pretoze sa tu tiez nezohladnuju dodavatelske zmluvy, ocakavana kvalita vystupu, mmodifikacie na ziadost odberatela a podobne. Niekde som cital clanok (zive.sk alebo nieco podobne), ze rozdiel medzi predajnou cenou a vyrobnou cenou je marza. To je ale totalna volovina. K vyrobnym nakladom sa zapocitava x poloziek, ktore suvisia s investiciami od prveho napadu ( napr clovek, ktory to navrhne a ktoreho treba platit)az po predaj napr na predajni, kde niekto plati toho predavaca. A to vsetko medzi tym su naklady, ktore sa pripocitaju k vyrobnej cene. A kedze vystup = kvalita vyrobku je vysoka, tak priestor na Marzu je ovela nizsi ako v spominanom clanku. Pocet nakladov, ktore vstupuju do procesu od idei az po predaj moze byt aj 1000.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

iStores prináša prémiový zážitok z Apple produktov do novootvorenej predajne v bratislavskom Avione

iStores, najväčší predajca produktov Apple na Slovensku, otvára 22. marca 2024 v bratislavskom Avione prvú predajňu Apple Premium Partner (APP), ktorá je svojím konceptom, úrovňou služieb a zákazníckym zážitkom doposiaľ najbližšie k predajniam Apple Store. Jediný priestor svojho druhu na Slovensku ponúkne na ploche 250 m2 nielen širokú škálu produktov Apple, ale aj kompletný servis, poradenstvo a unikátnu zákaznícku skúsenosť prostredníctvom školení a workshopov v jedinečnom interiéri s prémiovým vybavením.