Trh s PC zaznamenal rast po 5 rokoch, podiel na tom má nielen Apple

Výrobcovia PC majú po piatich rokoch konečne dôvod na radosť. Analytická agentúra IDC oznámila, že predaje počítačov narástli prvýkrát od roku 2012, odkedy nepretržite klesali.

Medzi výrobcami sa našli aj svetlé výnimky, ku ktorým patrí aj Apple. Tomu sa podarilo mať stabilné či rastúce predaje počas tohto “temného” obdobia pre PC. Teraz, v prvom štvrťroku 2017, predaje narástli o 0,6% a celosvetovo sa predalo 60,3 miliónov počítačov. Nárast to síce nie je veľký, no prekonáva pôvodné očakávania, ktoré predpovedali pokles o 1,8%. IDC predpokladá, že nečakaný nárast predajov značí začiatok obdobia nahradzovania starých počítačov novými. Je totiž pravda, že počítače sa nemenia tak často ako napríklad smartfóny a tablety a tak sa očakáva, že v nasledujúcich mesiaoch či rokoch budú predaje PC vyššie, než obvykle.

Prvenstvo patrilo HP, ktoré malo najvyššie predaje zo všetkých. Naposledy mal takúto pozíciu v roku 2013. Medziročne jeho predaje vzrástli o 13,1%. Za ním nasleduje Lenovo s 1,7% nárastom a Dell sa zaradil do Top 3 so 6,2% nárastom predajov. Na štvrtom mieste nájdeme Apple, ktorého predaje medziročne narástli o 4,1% a podiel na trhu vzrástol zo 6,7% na 6,8%. Top 5 uzatvára Acer s 2,9% medziročným nárastom.

Agentúra Gartner pre zmenu tvrdí, že došlo k poklesu predajov, čo je spôsobené sledovaním iných typov počítačov. Gartner totiž, narozdiel od IDC, vo svojej štatistike nesleduje Chromebooky. Tie mohli mať obrovský podiel na raste; minulý rok mali vyššie predaje, než Mac.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.