Tim Cook kvôli zbieraniu citlivých údajov takmer vyhodil Uber aplikáciu z App Storu

New York Times sa v nedávnom článku pozreli na výkonného riaditeľa Uberu, Travisa Kalanicka a jeho nekompromisnú cestu za úspechom, vďaka ktorej sa už dostal do nejedného problému.

Jeden taký sa stal ešte začiatkom roku 2015, kedy bol Kalanick pozvaný priamo do centrály Applu na stretnutie so samotným Timom Cookom – nešlo však o veľmi priateľské rokovanie.

Celé mesiace totiž Uber obchádzal zmluvné podmienky Applu a pomocou svojej iPhone aplikácie zbieral sériové čísla telefónov a ukladal si ich aj po odstránení aplikácie a vymazaní telefónu. Dôvodom bola prevencia proti podvodníkom, ktorí si vytvárajú na jednom zariadení viacero účtov s cieľom využívať bonusy za registráciu nových používateľov.

tim-cook-travis-kalanick-uber
Tim Cook a Travis Kalanick na Met Gala v máji minulého roku. Zdroj: Business Insider

Uber aj samotný Kalanick dobre vedeli, že ide o porušovanie stanovených pravidiel a právomoci aplikácie, napriek tomu sa rozhodli túto taktiku implementovať. Aby sa o zbieraní údajov nedozvedeli v Appli, zašiel Uber ešte ďalej a pomocou geolokácie ohraničil sídlo spoločnosti v Cupertine tak, aby sa používateľom v tejto oblasti nezobrazoval daný kúsok inkriminovaného kódu. Zamestnanci Applu tak pri testovaní aplikácie nemohli vidieť, že aplikácia potajomky zbiera osobné údaje jej používateľov.

Tento trik však netrval príliš dlho a Kalanick bol pozvaný do centrály spoločnosti. Tim Cook osobne ho upozornil, že ak ich aplikácie neprestane so zbieraním informácií o zariadeniach, bude okamžite odstránená z App Storu. Uber tak nemal na výber a s “funkcionalitou” musel prestať, inak by riskoval stratu miliónov zákazníkov na iOS.

Nie je to však vôbec prvý krát, čo Uber so svojou aplikáciou vykazuje podozrivé správanie. Len koncom minulého roka musel riešiť škandál so sledovaním polohy zákazníkov aj dni, či týždne po poslednom použití služby.

Uber čelí kritike, začal sledovať užívateľov aj po vystúpení z vozidla

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.