Uber čelí kritike, začal sledovať užívateľov aj po vystúpení z vozidla

Užitočná služba Uber čelí kritike. A za všetko môže posledný update, ktorý tak nejak narúša súkromie užívateľov.

Najnovšia aktualizácia pre Uber priniesla trackovanie užívateľov od momentu objednávky až do času 5 minút od príchodu do destinácie. Uber tvrdí, že sledovanie pohybu užívateľov má za cieľ vylepšiť produkt. Napríklad to môže pomôcť pri skúmaní správ o nebezpečnom či podozrivom chovaní šoférov, ak také nahlási pasažier. Mnoho ľudí však plán, že ich bude Uber sledovať ešte ďalších 5 minút po vystúpení, prijalo negatívne. Na internete sa preto rozbehli sťažnosti od užívateľov aj odborníkov. Kritizujú to ako zásah do súkromia a žiadajú firmu, aby zmenila túto funkciu na dobrovoľnú. Dnes je totiž povinne aktivovaná na všetkých zariadeniach.

Uber ako riešenie pre vypnutie sledovania síce uvádza možnosť vypnúť lokalizačné služby pre aplikáciu, ale je to nepraktické. Služba sa totiž bez GPS nezaobíde. Trackovanie polohy platí aj keď je aplikácia otvorená len na pozadí. O tom celom si vrchný analytik Výboru občianskych slobôd USA myslí, že môže ísť o predvoj k niečomu ešte horšiemu. Právnici s expertízou na ochranu súkromia z EFF tiež chcú zastaviť sledovanie užívateľov.

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.