Súborový systém APFS – všetko čo potrebujete vedieť

Apple práve aktualizoval milióny iOS zariadení na svoj nový súborový systém APFS. O čo ide a ako táto nemalá zmena ovplyvní ekosystém spoločnosti do budúcna? A v neposlednom rade, čo to znamená pre vás ako používateľa?

Čo je to APFS

Apple File System, v skratke APFS, je celkom nový súborový systém, ktorý Apple predstavil na minuloročnej konferencii WWDC. Ide o moderný súborový systém optimalizovaný pre flash pamäť a mobilné zariadenia. S pondelkovým updatom sa dostal na milióny iOS zariadení, časom ho však uvidíme aj na ostatných platformách spoločnosti, vrátane Macu.

Doteraz zariadenia z Cupertina bežali na systéme HFS+, upravenej verzii HFS (Hierarchical File System), ktorý bol vytvorený pred viac než tridsiatimi rokmi. V čase, kedy svetu vládli disketové mechaniky a pevné disky. Slúžil dobre, no technológie sa medzitým presunuli do našich vreciek a mechanické pevné disky nahradili kompaktné pamäťové čipy a SSD. Apple sa tak rozhodol začať od znova a vytvoril systém, ktorý lepšie spĺňa požiadavky dnešnej doby.

Okrem lepšej správy flashového úložiska by mal APFS ponúknuť aj vylepšené šifrovanie a bez problémov sa adaptovať na celú radu Apple produktov – od Macu, cez iPhone a iPad, až po Apple Watch a Apple TV.

Čo to znamená v praxi

Zatiaľ nie veľa. Výhody nového systému sa plne prejavia až po čase. Je totiž dizajnovaný predovšetkým s ohľadom na budúcnosť a technológie, ktoré ešte len prídu. To však neznamená, že nie je zlepšením oproti svojmu predchodcovi. Ak ste už aktualizovali na iOS 10.3, mohli ste si všimnúť, že vaše zariadenie má o niečo viac voľného miesta. To kvôli spôsobu, akým APFS pracuje s dátami a vypočítava dostupné miesto.

Ďalšou výhodou je rýchlosť kopírovania, či presúvania súborov. Vďaka lepšej optimalizácia miesta a novým funkciám “klonovania” sa súbory dokážu presúvať znateľne rýchlejšie. Ako príklad môže slúžiť video ukážka z WWDC, ktorá jasne demonštruje rozdiely medzi APFS a HFS. Rovnaký súbor sa na systéme HFS kopíroval o celých 17 sekúnd dlhšie ako v prípade APFS.

Treba sa pripraviť na zmenu?

Vôbec nie. Apple si dal za cieľ, aby bola migrácia na nový systém celkom hladká a pre používateľa neviditeľná. To demonštroval na uupdate iOS 10.3, ktorý nový súborový systém ani nespomínal vo svojich poznámkach. Jediným viditeľným indikátorom bola pomerne dlhá doba inštalácie.

Napriek tomu odporúčame svoje zariadenie pre istotu zálohovať. V prípade iPhonu a iPad si okrem iCloud zálohy spravte aj lokálnu prostredníctvom iTunes. Aj keď prechod by mal byť bezproblémový – a skutočne, používatelia zatiaľ žiadne problémy nehlásili – dodatočná záloha nikdy neuškodí.

A čo Mac?

Zatiaľ čo iOS zariadenia už bežia na novom systéme, macOS je aj naďalej vo fáze testovania. Oproti uzavretému iOS ide rozhodne o komplikovanejší proces a tak je asi dobre, že si Apple dáva načas.

APFS je však v obmedzenej podobe dostupný v macOS Sierra a tí, čo sa s ním chcú pohrať, tak môžu spraviť. Treba však brať do úvahy, že množstvo funkcií systém stále nepodporuje. Medzi ne patrí:

  • disky formátované na APFS v aktuálnej verzii macOS nemusia byť kompatibilné s budúcimi verziami systému, ani s finálnou podobou APFS
  • momentálne neexistuje spôsob, ako konvertovať existujúce HFS+ disky do APFS
  • APFS zatiaľ nepodporuje Time Machine, Filevault, ani Fusion Drive

Tieto nevýhody by však mali byť s najväčšou pravdepodobnosťou do vydania finálnej podoby systému odstránené. Ak Apple zachová rovnakú stratégiu ako pri iOS, všetko čo budete musieť spraviť je nainštalovať si najnovšiu verziu macOS. A áno, nezabúdajte taktiež zálohovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť