Prvé dojmy z Apple ARKit

S nadchádzajúcim iOS 11 sa Apple začal veľkým podielom zaujímať o rozšírenú realitu.

Dôkazom bolo predstavenia ARKit platformy, ktorá umožní developerom rýchlo a jednoducho vytvoriť skvelý zážitok rozšírenej reality vo svojich hrách a aplikáciách. ARKit bol označený ako najväčšia AR platforma na svete, za použitia kamery, procesoru a pohybového senzoru v iPhone a iPad aby vytvorila neuveriteľný zážitok s rozšírenou realitou.

Bohužiaľ v najbližších mesiacoch neuvidíme žiadnu prvú hru ani prvú aplikáciu s rozšírenou realitou, ktorá využíva ARKit. Našťastie je ale k dispozícií demo aplikácia od Apple, ktorá demonštruje možnosti ARKitu. Server MacRumors.com sa k tejto aplikácií dostal a nahral o tom video na YouTube. ARKit využíva technológiu nazvanú ” Vizuálnu interciálnu ódometriu”, ktorá zaznamenáva svet okolo iPadu alebo iPhonu a umožňuje tak zariadeniu “vycítiť” ako sa pohybuje v miestnosti. ARKit automaticky analyzuje rozloženie miestnosti, deteguje horizontálne predmety ako sú stoly alebo podlaha, čím umožní virtuálnym objektom aby boli uložené na dané plochy.

S ARKitom umožňujúcim poloziť akýkoľvek virtuálny objekt do fyzickej miestnosti, sa developerom otvárajú možnosti vytvorenia mnohých nových zážitkov. Developeri nezaspali a vytvorili niekoľko demo verzií, ktoré nám ukážu, čoho všetkého je rozšírená realita schopná.

IKEA sa stala prvým obchodným reťazcom, ktorý používa ARKit. Aplikácia, ktorá je vo vývoji umožní zákazníkom IKEA prezrieť si produkt u seba doma pomocou rozšírenej reality predtým ako ho skutočne kúpi. IKEA sa už mnohé roky snažila použiť rozšírenú realitu, avšak neúspešne. Avšak s príchodom ARKitu sa táto predstava stala skutočnosťou. IKEA oznámila, že ARKit bude hrať kľúčový roľu v novej línií produktov.

 

 

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.