iMac Pro zrejme ponúkne najmodernejšie serverové procesory a ARM koprocesor

Azda najväčším prekvapením večera na WWDC 2017 bolo predstavenie úplne nového počítaču iMac Pro. Tento spája najlepšie z oboch svetov – z 27″ iMacu a Mac Pro, ibaže s novším hardvérom a ďaleko vyšším výkonom.

iMac Pro má v najvyššej konfigurácii disponovať až 18-jadrovým procesorom Intel Xeon, najnovšou grafickou kartou AMD Vega Pro, až 128GB ECC RAM a do dokonalosti to doťahuje 4TB PCIe SSD. Je však pravda, že si za to človek poriadne priplatí, keďže základný model začína na 4 999 dolároch.

Čo však Apple nepovedal, je, ktorú generáciu procesorov Xeon použije. Vzhľadom k neskoršiemu dátumu vydania a toho, čo tvrdí portál Pike’s Universum (ktorý už dávnejšie potvrdil niektoré hardvérové konfigurácie Macov), by mohli disponovať najnovšími procesormi Skylake-EXSkylake-EP, ktoré sú postavené na jadrách Purley.

Pike’s Universum vyčítalo tieto informácie z firmvérových súborov v bete macOS High Sierra, ktorá je voľne k stiahnutiu pre vývojárov. Tu tiež vyčítal, že procesory využívajú serverový socket LGA3647 a nie LGA2066 socket, s ktorým sa stretávame pri high-endových desktopoch.

Zaujímavosťou tiež je, že iMac Pro by mal obsahovať ARM čip Secure Enclave. Bezpečnostná enkláva je ten istý čip, ktorý má na starosti Touch Bar a Touch ID na MacBooku Pro. Apple však takúto funkciu nespomenul a tak je možné, že si Apple necháva odhalenie tejto funkcie (a možno bezdrôtovej Magic Keyboard s Touch Barom) na neskôr.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.