Parlament Veľkej Británie požaduje prístup do aplikácií so šifrovanými správami

Minister Veľkej Británie, Amber Rudd pred nedávnom spomenul, že “je nanajvýš neakceptovateľné”, aby parlament nemohol získať prístup k správam uloženým v mobilnej aplikácií, ktorá je chránená end-to-end šifrovaním, ako napríklad služba WhatsApp.

Rudd vyžaduje, aby polícia a iné orgány činné v trestnom konaní získali prístup k informáciám v takýchto službách, aby sa tak mohlo predísť ďalším teroristickým útokom. Jedná sa o reakciu na teroristický útok, ktorý sa pred nedávnom odohral v Londýne. Ďalším Ruddovým krokom je zvolať hlavy rôznych technologických spoločností na stretnutie vo Veľkej Británii, ktoré sa bude konať 30.marca a “prejednať čo ďalej robiť”.

Minister Rudd taktiež spomenul, že parlament bude ochotný podstúpiť úplne novú legislatívu, ktorá sa bude zameriavať na šifrované správy a mobilné aplikácie, pokiaľ jednanie s technologickými spoločnosťami nepôjde podľa plánu. Rudd tým narážal na WhatsApp a podobné aplikácie a označil ich za “potencionálne úkryty pre teroristov”.

Rudd k celej veci dodal:

“Je to neprijateľné. Nesmie existovať miesto, kde by sa mohli teroristi skryť.”

“Musíme sa uistiť, že organizácie ako je WhatsApp a ďalšie mnohé, neposkytnú teroristom skryté miesto na komunikáciu.”

Rudd sa zameriava na WhatsApp, pretože je presvedčený, že Khalid Masood, (vrah stojaci za Londýnskym útokom) použil Facebookom vlastnenú komunikačnú aplikáciu iba pár minút pred útokom. I keď polícia verí, že Masood pracoval sám, hľadajú o ňom čo najviac informácií, vrátane osoby, s ktorou si vrah písal.  I keď polica vie, že Masood pred útokom otvoril WhatsApp, nevie či niekomu písal alebo dostal od niekoho správu.

WhatsApp vo svojom vyjadrení oznámil, že je “zhrozený” udalosťami v Londýne a bude “v rámci svojich možností spolupracovať s mužmi zákona”. Tento prípad pripomína aj súboj medzi Apple a FBI, ktorý sa odohral minulý rok. Dokonca na to Rudd poukázal a spomenul aj generálneho riaditeľa Tima Cooka vo svojom interview s BBC.

“Tim Cook, generálny riaditeľ spoločnosti Apple, ktorá taktiež používa end-to-end šifrovanie dávnejšie povedal, že je pre parlament “zlé” ak núti Apple “integrovať zadné vrátka” do produktov”. Ale následne Rudd dodal: ” Poviem Timovi Cookovi aby ešte raz popremýšľal o iných spôsoboch, ktoré by nám pomohli v prípadoch ako je WhatsApp na telefóne od Apple.”

Apple a tí, ktorí sú na jeho strane sa minulý rok vyjadrili, že nainštalovanie zadných vrátok do iOS je “klzký svah”. I keď by tieto vrátka slúžili pre parlament a boli zapojené v anti-teroristických akciách. Spoločnosť Apple oznámila, že vytvorenie “všemocného kľúča” by ohrozilo bezpečnosť všetkých iPhonov a iPadov, i keď FBI tvrdilo, že všetko čo chceli boli iba kľúčové informácie z jediného iPhonu 5C.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.