Dodávateľ grafických čipov pre iPhone je na predaj, stratil 70% hodnoty

Keď Apple oznámil, že bude vyvíjať vlastné grafické čipy, neprešlo mu to len tak. Výrobca, o ktorého sa Apple doposiaľ opieral, Imagination Technologies, vtedy stratil 70% svojej hodnoty. Dnes je firma na predaj.

Predaj firmy Imagination je tak vyvrcholením udalostí, ktoré sa tiahli od apríla/dubnu tohto roka. Apple vtedy firme oznámil, že v priebehu dvoch rokov prestane používať grafické čipy PowerVR a prejde na vlastné čipy, podobne ako to spravil pri procesoroch. Apple si navrhuje tento kus hardvéru sám, vie ho ušiť na mieru novému zariadeniu a to je dôvod, prečo aj dvojjadrový čip vedel v benchmarkoch rozprášiť konkurenciu.

Firmu Imagination Technologies toto oznámenie položilo na lopatky, pretože až 50% všetkých tržieb, ktoré firma má, pochádzali z objednávok od Applu. Gigant z Cupertina bol navyše významným akcionárom, vlastnil 10% spoločnosti. Minulý rok sa dokonca hovorilo o možnom odkúpení spoločnosti. Apple však nakoniec od odkúpenia firmy odstúpil. Miesto toho prevzal firme niekoľko kľúčových zamestnancov, ktorí dnes pracujú na vývoji grafických čipov pre budúce zariadenia.

Imagination Technologies Logo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.