Apple do dvoch rokov prestane využívať grafiky PowerVR

Už je to 10 rokov, čo Apple predáva iPhone s grafickými čipmi od Imagination Technologies. Táto dlhoročná spolupráca sa však pomaly blíži ku koncu. Apple totiž potvrdil, že do dvoch rokov prestane využívať grafické čipy PowerVR.

Apple sa tak do dvoch rokov zbaví povinnosti platiť externej firme za dodávanie grafických čipov pre jeho zariadenia. V súčasnosti Apple platí poplatok z každého predaného iPhonu, iPadu alebo iného iOS zariadenia na svete, ktoré disponuje čipom A10 Fusion alebo starším. Dôvodom pre ukončenie spolupráce je, že Apple chce navrhovať vlastné grafické čipy, podobne ako to robí už teraz s procesormi. Je teda možné, že už Apple A12 bude prvým SoC, ktorý navrhne čisto Apple.

Investori na tieto správy zareagovali negatívne, akcie $IMG klesli o 70%, na 8-ročné minimum. Firma ale ubezpečuje akcionárov, že sa netreba báť výrazného poklesu ziskov. Imagination očakáva, že s Applom pristúpi na novú dohodu, v rámci ktorej Apple bude využívať aj patentované technológie. Firma argumentuje tým, že v tomto segmente je dnes prakticky extrémne náročné vytvoriť niečo, čo by neporušovalo už existujúce patenty. Apple sa k veci zatiaľ odmietol vyjadriť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť