Apple TV a jej budúcnosť v 4K rozlíšení

The new Apple TV set-top box is displayed after a product announcement in San Francisco, California, U.S., on Wednesday, Sept. 9, 2015. Apple Inc. unveiled a wide-ranging lineup of new products, including updated iPhones, a revamped TV set-top box for playing games and watching videos, and a bigger iPad designed for business customers. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

Apple údajne testuje novú, v poradí už piatu generáciu Apple TV. Medzi hlavné novinky má patriť predovšetkým podpora pre streamovanie 4K obsahu. Bude to však stačiť?

Apple sa snažil o revolúciu v našich obývačkach, no zlyhal. Aspoň tak znie titulok detailného pohľadu za oponu vývoja Apple TV, ktorý dnes zverejnil portál Bloomberg. Známy Apple žurnalista Mark Gurman približuje, prečo Apple TV stále nie je tým, čím by spoločnosť chcela, a zároveň približuje, čo by mohla ponúknuť ďalšia generácia.

V Cupertine údajne testujú piatu generáciu set-top boxu pod kódovým označením J105, ktorá prinesie 4K výstup a streaming obsahu v ultra vysokom rozlíšení. Či to bude stačiť na dobehnutie rivalov v podobe Roku, Amazon a Googlu je zatiaľ otázne. Apple len pred pár týždňami najal bývalú hlavu vývoja konkurenčného Amazon Fire TV, Timothyho F. Twerdhala, podľa viacerých svedectiev má však aktuálny produkt pomerne ďaleko od pôvodnej revolučnej vízie Steva Jobsa.

Príčin je viacero. Od smrti Jobsa v roku 2011 sa “revolučná” Apple TV a jeho “konečne som na to prišiel” citát z biografie od Waltera Isaacsona stali akýmsi mýtom. Každý rok analytici predpovedali predstavenie nového produktu v podobe samostatnej Apple televízie, no stále sa nič nedialo. Až napokon na jeseň roku 2015 Apple predstavil súčasnú podobu televízneho boxu, revolúcia sa však nekonala. Budúcnosťou televízie majú byť aplikácie, no vývojári sa tvOS stále vo veľkom vyhýbajú. Apple TV tak ostáva len odpoveďou na produkty konkurencie, ktorá je síce praktická a v duchu dizajnového étosu spoločnosti, avšak ničím výnimočná.

Evolúcia

Dôvodom, prečo Apple TV stále nemá funkcie ako 4K, či pribalený herný ovládač, je údajne výrobná cena a dopad výsledného produktu na vysoké zisky spoločnosti. Na softvérovom poli zas nedosahuje plného potenciálu kvôli neschopnosti Cupertina zabezpečiť potrebné zmluvy s televíznymi spoločnosťami – dobre známy scenár, ktorý sa opakuje už niekoľko rokov. Bez zaujímavého televízneho obsahu sa tak musí Apple TV spoliehať na služby ako Netflix a HBO a predovšetkým na aplikácie, ktoré sú však ešte len v plienkach a nevedno, či sa vôbec niekedy uchytia. Zariadenie si tak u niektorých celkom rýchlo vyslúžilo nálepku obrovský iPhone, podobne ako svojho času iPad.

Nespokojnosť je údajne cítiť aj vnútri spoločnosti, anonymný Apple zamestnanec pracujúci na projekte sa pre Bloomberg napríklad vyjadril nasledovne: “Nie je to čo som čakal. Čakal som revolúciu. Dostali sme evolúciu.” Akú budúcnosť teda čaká set-top box od Applu, je zatiaľ vo hviezdach, no Apple TV už rozhodne nie je obyčajným hobby, tak ako v minulosti. Či sa však zvýšená angažovanosť spoločnosti prejaví aj na popularite platformy, ostáva záhadou.

Recenzia: Apple TV (2015)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.