Recenzia: Apple TV (2015)

Apple TV bola pre Apple dlhé roky len “hobby”, avšak už Steve Jobs sa chcel s ňou nasťahovať do našich obývačiek. Aká je nová generácia sa dočítate v našom teste.

“Budúcnosť televízie”, zaznelo z úst generálneho riaditeľa spoločnosti Apple Tima Cooka. Písal sa 9. september roku 2015 a v Bill Graham Civic Auditorium v kalifornskom meste San Francisco sa konal Apple Special Event. Počas špeciálnej prezentácie bol predstavený iPhone 6s (6s Plus), 12,9″ iPad Pro a nová Apple TV 4. generácie. Je možno trochu iróniou že produkt, ktorý spoločnosť z Cupertina dlhé roky označovala len ako svoje “hobby”, sa má stať budúcnosťou televízie.

Podobné predpovede o budúcnosti našich obývačiek ste mohli počuť už z úst mnohých iných výrobcov, keď nám predstavovali 3D televízory, neskôr smart televízory a naposledy televízory s rozlíšením 4K. Ale v čom spočíva budúcnosť v podaní Applu?

Apple s novou Apple TV 4. generácie značne vylepšil svoj Set-Top Box. Hardvér je teraz omnoho výkonnejší, nový operačný systém ponúka viac funkcií, prináša nové používateľské rozhranie a konečne si môžete inštalovať aplikácie z obchodu s aplikáciami App Store.

Technické údaje a obsah balenia

Apple TV je výkonný Set-Top Box. Srdcom je procesor Apple A8, ktorý poznáte už z iPhonu 6 (6 Plus). Ten ponúka dostatok výkonu pre všetky hry, aplikácie a samozrejmosťou je aj prehrávanie videa vo Full HD (1080p). Doplnený je o vnútornú pamäť s veľkosťou 32 alebo 64 GB.

Sklamaní budú tí, ktorí očakávali podporu pre 4K. Podporu pre toto rozlíšenie dostal až procesor Apple A9 z iPhonu 6s. Čo trochu zamrzí, nakoľko ceny 4K televízorov postupne klesajú k hranici 500 eur a ich majitelia očakávajú relevantný obsah, navyše iPhone 6s (6s Plus) umožňuje nahrávať videá v rozlíšení 4K a vďaka funkcii AirPlay ich nemôžete prehrávať na televízore v plnej kvalite.

Navonok sa nová Apple TV príliš nezmenila. Stále je to malá čierna krabica. Oproti predchádzajúcej generácii narástla len do výšky a stratila optický audio výstup. Zo zadnej strany nájdeme nasledovné konektrory:

  • HDMi
  • 10/100 Ethernet
  • USB – C (len pre servisné účely)
  • napájací konektor

apple tv konektor

Z bezdrôtových technológií podporuje rozhranie WiFi 802.11 ac, Bluetooth 4.0 a infračervený port pre diaľkové ovládanie. Samozrejme nechýba funkcia AirPlay, ktorá vám umožní zrkadliť obrazovku iOS zariadení alebo počítača Mac.

V prípade Macov máte na výber buď zrkadlenie vašej pracovnej plochy, alebo môžete použiť televízor ako druhý monitor, avšak aj tu platí, že obraz je prenášaný v maximálnom rozlíšení 1080p.

Apple TV sa pripája s televízorom prostredníctvom HDMI kábla, avšak ten sa v balení nenachádza a musíte si ho dokúpiť.  V balení nájdete len “nutné” minimum:

  • Apple TV
  • napájací kábel na Apple TV
  • diaľkové ovládanie
  • Lighting kábel pre nabíjanie diaľkového ovládania
  • návod a dve samolepky s logom Applu

apple tv balenie

Nový diaľkový ovládač a používateľské rozhranie

Obzvlášť sa mi páčilo nové diaľkové ovládanie. Nájdete na ňom šesť tlačidiel: Menu (slúži aj ako krok späť v menu), Home, Siri, play/pause a ovládanie hlasitosti +/-. V hornej časti ovládača sa nachádza ešte touchpad. Vďaka nemu sa môžete jednoducho pohybovať v menu alebo pretáčať filmy. Ovládanie je presné a jednoduché. Nad touchpadom je ešte mikrofón pre ovládanie hlasovej asistentky Siri, avšak tá nie je v našom regióne podporovaná. Na spodnej strane sa nachádza lighting konektor, ktorý slúži na nabíjanie diaľkového ovládača. Vstavaná batéria má zásobovať energiou ovládač približne tri mesiace.

Diaľkový ovládač je vybavený akcelerometrom (senzor, ktorý meria statické alebo dynamické zrýchlenie) a gyroskopom (meria uhlovú rýchlosť).

ovladac apple tv

Odkedy je generálny riaditeľ dizajnu Jony Ive zodpovedný aj za dizajn softvéru, Apple značne prerobil používateľské rozhranie svojich operačných systémov. Po OS X a iOS prišiel na rad aj tvOS.

Používateľské rozhranie novej Apple TV a jej ovládanie je veľmi podobné tomu z iOS, avšak je prispôsobené diaľkovému ovládaču. V hornej časti sa nachádza Dock, do ktorého, podobne ako pri iOS zariadeniach si môžete umiestniť najpoužívanejšie aplikácie a nad ním sa zobrazuje ich náhľad. Pod ním nájdete už štandardnú plochu, na ktorú sa postupne pridávajú inštalované aplikácie.

apple tv menu

Ovládanie pomocou nového diaľkového ovládača je intuitívne, pomocou dotykovej plochy sa pohybujete po menu rovnako ako prstom po obrazovke telefónu a jej stlačením potvrdíte výber. Pokiaľ pri niektorej ikone stlačíte touchpad, začne “tancovať” podobne ako v iOS a môžete meniť jej umiestnenie na obrazovke. Dvojitým stlačením tlačidla Home na diaľkovom ovládači vyvoláte menu spustených aplikácií, ktoré taktiež  poznáte z iPhonu alebo z iPadu.

apple tv multi

Aplikácie

Revolúcia nebude spočívať v hardvéri, ale v softvéri. Spoločnosť z Cupertina konečne splnila sľub a priniesla obchod s aplikáciami App Store na obrazovky televízorov. Nakoľko Apple TV má totožný hardvér ako iPhone 6 a operačný systém tvOS má rovnaké jadro ako iOS, pre vývojárov nepredstavuje žiadny problém preniesť kompatibilný softvér .

apple tv store

Škoda že to neplatí aj pre App Store. Pokiaľ si kúpite nejakú aplikáciu na iOS zariadenie, za rovnakú musíte znovu zaplatiť aj na tvOS a navyše ceny sú v priemere vyššie ako u verzií pre iPhone alebo iPad. Našiel som aj zopár hier, ktoré boli pre iOS zariadenia vo verzii free to play, avšak pre tvOS boli už spoplatnené.

Keď už hovoríme o hrách, môžete ich ovládať pomocou podporovaných gamepadov alebo dodávaného diaľkového ovládača. Ako sme už spomínali, je vybavený akcelerometerom, gyroskopom,touchpadom a vďaka týmto technológiám je ovládanie hier zábavné a môžem ho prirovnať k hraniu na konzole Wii U od Nintenda. Napríklad v Real Racing 3 použijete diaľkový ovládač ako volant, prípadne v iných hrách ako virtuálnu tenisovú raketu alebo tágo pri biliarde.

Apple TV má primárne slúžiť ako Set-Top Box a základom by mali byť aplikácie na streamovanie živého vysielania a multimediálneho obsahu. Tu môžete naraziť na problém v našich končinách, pretože väčšina obsahu je orientovaná na “neslovenského” diváka. Základom sú samozrejme služby z dieľne Applu ako iTunes a Apple Music, Fotky, avšak možno trochu zamrzí chýbajúci internetový prehliadač. Ďalej sú k dispozícií služby ako Netflix a Youtube alebo česká internetová televízia Stream. Prípadne milovníci adrenalínových športov môžu bezplatne sledovať Redbull TV. Avšak chýba mi viac aplikácií najmä od slovenských televízií.

Tu musím vyzdvihnúť našu verejnoprávnu televíziu RTVS. V App Store môžete nájsť jej aplikáciu, ktorá umožňuje sledovanie živého vysielania obidvoch staníc (v HD) a prináša aj televízny archív, avšak v ňom pravdepodobne kvôli licenciám je dostupný len obsah z vlastnej tvorby. Z RTVS by si mohli zobrať príklad aj ďalšie slovenské televízie.

Z populárnych služieb mi chýba napríklad HBO Go, pre hráčov Twitch a aplikácie na streamovanie hudby ako Spotify alebo Deezer, avšak ak máte iPhone alebo iPad, tak to môžete vyriešiť pomocou funkcie AirPlay.

Pokiaľ máte domáce úložisko NAS alebo server, na ktorom zdieľate multimediálne súbory potom je pre vás “Must have” aplikácia Plex. Je k dispozícií bezplatne a funguje výborne. Pomocou nej budete mať prístup z Apple TV do celej vašej zbierky multimediálneho obashu. Aplikácia nemá problém s prehrávaním videí v kvalite Full HD, podporuje aj titulky a poradí si so slovenskou alebo českou diakritikou.

Záver

Je nová Apple TV najlepší Set-Top Box, ktorý si môžete kúpiť?

Pre fanúšikov značky a jej produktov je to dobrá voľba ako doplnok pre Mac alebo iOS zariadenia, vďaka ktorému môžete na vašej televízii jednoducho zrkadliť plochu, získate na nej prístup ku zakúpeným filmom a hudbe na iTunes, alebo pre menej náročných hráčov a deti môže poslúžiť ako herná konzola.

Niektorí môžu tvrdiť, že podobné funkcie prinášajú už mnohé smart televízory prípadne rôzne Android TV zariadenia. Avšak ako je zvykom, Apple prináša na trh produkt, ktorý má vyladený softvér a skvelý obchod s aplikáciami, ktorý sa dúfajme bude rozširovať a dosiahne podobných kvalít ako pri iOS.

Ako povedal Tim Cook: “Budúcnosť televízie sú aplikácie”, tak budúcnosť Apple TV je v rukách vývojárov. Ak to bude podobné ako v prípade iPhonu a iPadu, kde v priebehu rokov zaplavil App Store množstvo zaujímavých aplikácii, tak novú Apple TV čaká určite svetlá budúcnosť a bude to zaujímavý produkt aj pre odporcov tejto značky.

Apple TV a aj ďalšie skvelé veci od spoločnosti Apple si môžete kúpiť v predajniach siete iStores, alebo na ich e-shope.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?