4 spôsoby, ako si užiť 4K v roku 2017

Dnes zažívame prakticky to isté, čo sme zažili pred 10 rokmi. Technologický svet sa začína uberať smerom k novému rozlíšeniu a zatiaľ čo v roku 2007 sme žasli nad 1920×1080, v roku 2017 nám toto nadšenie prináša štvornásobne viac pixelov. Lenže čo si vychutnať na 4K televízoroch?

Je pravdou, že toto rozlíšenie dnes nie je masovo rozšírené a preto všetko, čo s ním súvisí, sú len také prvé lastovičky. Veď len teraz vychádzajú prvé 4K BluRay disky a televízny obsah len teraz prechádza na Full HD. Netreba ale zúfať, pretože zo 4K HDR komba môžu mať ľudia radosť aj bez televízneho vysielania. Pozrime sa teda na štyri spôsoby, ako si užiť 4K v roku 2017.

1. Netflix

Prvou možnosťou, ako sa dostať ku 4K obsahu, je Netflix. Patrí medzi prvé strediská 4K obsahu a keď už máte službu predplatenú nejaký čas, potom viete, čo od nej očakávať. Stovky filmov a seriálov, z toho desiatky projektov priamo z dielne Netflixu a značná prítomnosť obsahu, ktorý využije všetkých 8 miliónov pixelov.

Obrovskou výhodou je, že služba dokáže detegovať prestup na novú TV a predplatiteľom ponúkne automaticky prechod na najvyššie členstvo bez doplatku. Následne si však už učtuje štandardných 12,99€ za najvyššie členstvo, ktoré sprístupňuje obsah v 4K (a sem-tam s HDR) a tiež umožní sledovať Netflix na 4 zariadeniach zároveň. Teda také rodinné členstvo.

2. YouTube

Obsah v 4K alebo 4K HDR nájdeme aj na YouTube. Je ale nutné povedať, že sa jedná skôr o videoklipy, filmové a herné trailery alebo demo videá. Tie skutočne odporúčam vidieť, po kúpe nového televízoru sa totiž stali jedným z najlepších spôsobov, ako si užiť vysoké rozlíšenie a krásne farby. Pretože sledovať krásy Peru v takejto kvalite je jednoducho… wau. Škoda len, že Apple TV 4K zobrazuje YouTube maximálne vo Full HD.

3. iTunes Store

Najnovšia Apple TV prináša veľkú novinku v podobe podpory 4K rozlíšenia. Okrem toho, že si ho vychutnáme v službách, ktoré som spomenul vyššie, má však jednu nespornú výhodu – iTunes Store. V ňom je možné si po novom prenajímať a kupovať filmy vo vysokej kvalite a sem-tam s podporou HDR za cenu štandardného Full HD. Tak prečo to nevyužiť? Je toho síce málo, ale za posledné dni recenzovania Apple TV 4K som bol nútený zvýšiť môj rozpočet na filmy na dvojnásobok.

4K Movies Price iTunes Store

4. Xbox One X

Štvrtým spôsobom, ako dodať svojej 4K TV život, je hranie hier. Lenže na to treba mať výkonnú konzolu a takou bude už o mesiac Xbox One X. Disponuje totiž slušným hardvérom, plnou kompatibilitou s Xbox One vrátane doplnkov a v neposlednom rade má už teraz potvrdených vyše 130 hier, z čoho značná časť beží v 4K – niektoré v natívnom, iné využívajú metódu checkerboardingu, niektoré sa pre zmenu dotknú len vizuálneho upgradu pri zachovaní Full HD rozlíšenia. Možnosťou je aj PS4 Pro, v 4K rozlíšení tam ale beží oveľa menšie množstvo titulov a mnohé sa ustáľujú skôr na 1800p či 1440p.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

iStores prináša prémiový zážitok z Apple produktov do novootvorenej predajne v bratislavskom Avione

iStores, najväčší predajca produktov Apple na Slovensku, otvára 22. marca 2024 v bratislavskom Avione prvú predajňu Apple Premium Partner (APP), ktorá je svojím konceptom, úrovňou služieb a zákazníckym zážitkom doposiaľ najbližšie k predajniam Apple Store. Jediný priestor svojho druhu na Slovensku ponúkne na ploche 250 m2 nielen širokú škálu produktov Apple, ale aj kompletný servis, poradenstvo a unikátnu zákaznícku skúsenosť prostredníctvom školení a workshopov v jedinečnom interiéri s prémiovým vybavením.