Za problémy s displejmi na iPhone 6 už Apple čelí žalobe

Tisícky majiteľov na svojom iPhone 6 a 6 Plus v uplynulých mesiacoch zaznamenali problémy s dotykovou plochou displeju. Môže za to chybný controller čip na doske telefónu.

Situácia však vyeskalovala až v posledných dňoch, kedy sa problémom začali zaoberať zahraničné média. Chyba označovaná aj ako “touch disease” je spôsobená ovládacím čipom na doske iPhonu, ktorý v mnohých prípadoch prestáva fungovať a spôsobuje blikajúce šedé pásy, prípadne úplne neresponzívny displej. Problém sa pritom týka všetkých predaných iPhonov 6 a 6 Plus a mnohí ho označujú ako tikajúcu bombu. Situáciu umocňuje fakt, že porucha sa údajne prejavuje aj úplne bežným používaním telefónu. Apple však chybu po uplynutí ročnej záručnej lehoty neuznáva a postihnutým zákazníkom za nemalý príplatok poskytuje len výmenu za nový telefón.

iPhone 6 a 5s ochranný pliešok
Základná doska iPhonu 6 Plus naľavo a iPhonu 5c s ochranným plieškom vpravo.

To viedlo trojicu nespokojných zákazníkov z Pennsylvanie, Kalifornie a Delaware, aby na Apple podali hromadnú žalobu. Spoločnosť je obviňovaná z podvodu, neférového prístupu k zákazníkom a porušeniu zmluvnej záruky. Prípadom sa už zaoberá súd v Severnej Kalifornii. Žaloba špecificky cituje stránku iFixit, ktorá sa zaoberá rozoberaním Apple zariadení a situácii sa hlbšie venovala. Problém podľa nich spočíva v absencii ochranného kovového pliešku, ktorý by mal zakrývať matičnú dosku tak, ako v prípade iPhonu 5s a 5c. iPhone 6 a iPhone 6 Plus však túto ochranu neobsahujú, čím sa kontakty na doske vystavujú nechcenému opotrebeniu aj pri bežnom používaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.