Google zjednocuje svoje systémy po vzore Applu a Microsoftu

Súčasné trendy vo svete softvéru sa nesú v duchu zjednocovania. Microsoft unifikoval Windows 10 naprieč všetkými platformami, Apple hlbšie prepája macOS a iOS a niečo podobné zrejme pripravuje aj Google.

Spoločnosť Google totiž začala vyvíjať nový operačný systém s kódovým označením “Fuchsia”. V duchu otvorenosti začal Google na GitHube hromadiť časti zdrojového kódu tohto nového systému a odborníci už stihli odhaliť nejaké tie zaujímavosti. V prvom rade zistili, že Fuchsia nie je postavená na Linuxe, na ktorom bol postavený Android a Chrome OS. To môže naznačovať, že našu konkurenciu čaká obrovská zmena. K lepšiemu? Uvidíme.

Jadro systému Fuchsia sa vyznačuje jednoduchosťou a schopnosťou adaptovať sa. Samozrejmosťou je podpora smartfónov, tabletov a notebookov. Čo ale zrejme prekvapí, je možnosť využívať systém Fuchsia aj v IoT produktoch, ku ktorým patria rôzne senzory, termostaty, inteligentné zámky a veľa ďalšieho. Dokonca aj moderné prepojené autá. Podobné schopnosti má aj jadro Windows 10 od Microsoftu, na ktorom je postavený rovnomenný systém pre PC, Xbox, telefóny a HoloLens.

Na systéme dokonca pracuje dvojica expertov z oblasti embedded systémov (t.j. operačné systémy pre jednoduchú elektroniku), Christopher Anderson a Brian Swetland.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.