Ultrarýchle SSD od Intelu by sa mohli objaviť aj v nových MacBookoch

Ešte minulý rok Intel predstavil nový typ pamäte zvaný 3D Xpoint, ktorý je 10-krát hustejší ako DRAM pamäťové čipy a až 1000-násobne rýchlejší ako NAND flashové úložisko.

Nová technológia by sa mala objaviť v prvých produktoch už začiatkom tohto roka, v podobe takzvaných Optane SSD diskov. Tieto disky by sa v blízkej budúcnosti mohli objaviť aj v laptopoch od Applu, nakoľko sú plne kompatibilné s protokolom NVM Express (NVMe), ktorý používajú aj súčasné Retina MacBooky.

S príchodom nových Skylake čipov bude NVMe podporovať aj zvyšok modelovej rady Macov, čo by v budúcnosti mohlo otvoriť dvere implementácii novej 3D Xpoint technológie, ktorá by niekoľkonásobne prevýšila rýchlosti v súčasných SSD diskoch. Ako spomína server MacWorld, Apple často patrí medzi prvých výrobcov, ktorí vo svojich produktoch začnú používať nové technológie. Obzvlášť v prípade Intelu, s ktorým napríklad spolupracovali na implementácii Thunderbolt portu.

intel3dxpoint-800x441

Aj keď by sa však Optane SSD disky mali objaviť už v priebehu tohto roka, ich masové rozšírenie zatiaľ zrejme nehrozí. Nové Skylake Macy, ktoré by mali byť predstavené najneskôr na júnovej WWDC totiž budú s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovať v používaní súčasných NAND Flash pamätí. Ďalším faktorom je určite cena, ktorá bude pri Optane SSD spočiatku rozhodujúcim faktorom. A vzhľadom na to, že Apple momentálne ponúka skutočne rýchle PCI flash pamäte, do ďalších zmien sa nemusí až tak hnať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.