Tip: Ako opraviť chybu “1970”

Minulý týždeň na povrch vyplávala kuriózna chyba v iOS, vďaka ktorej si svoje zariadenie môžete bricknúť zopár jednoduchými krokmi. Stačí zmeniť dátum a čas na 1. januára 1970 a reštartovať systém. Telefón, či tablet sa už nezobudí.

Aj keď problém zdanlivo nemá žiadne riešenie, niečo predsa len robiť môžete. Či už ste boli príliš zvedaví a bug chceli vyskúšať na vlastnej koži, alebo ste sa stali obeťou krutého žartu, vyskúšať môžete nasledovné.

1. Vybrať batériu – jednoznačne najradikálnejšie riešenie, ku ktorému sa väčšina pravdepodobne ani neuchýli. Funguje však stopercentne. Po vybratí batérie čo i len na chvíľu sa zariadenie vynútene resetuje, čo samozrejme vynuluje aj nastavený dátum.

Potrebovať však budete špeciálne nástroje a ak neviete čo robíte, ľahko môžete pri rozoberaní zariadenia natrhnúť káblik, alebo iný citlivý komponent. Ďalšou nevýhodou je porušenie záruky.

2. DFU restore – jednoduchším spôsobom je zariadenie resetovať pomocou DFU módu v iTunes. Množstvo používateľov hlásilo, že tento spôsob nič nerieši, podľa stránky Macnn však stačí byť trpezlivý.

V desiatich testovaných prípadoch bolo zariadenie len trikrát rozpoznané ihneď. Vo zvyšných siedmich prípadoch sa čas líšil, do hodiny sa však obnovili všetky. Ak teda restore nefunguje ihneď, nechajte zariadenie v DFU móde. Viaceré zdroje hovoria, že problém je najskôr zapríčinený v zmene časových pásiem, kvôli ktorým systém detekuje záporný časový údaj a zablokuje sa.

Apple tvrdí, že o chybe už vie a do najbližšej iOS verzie plánuje zakomponovať opravu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.