Recenzia: Xiaomi Power Bank – keď to s powerbankou myslíte seriózne

Leto je tu a spolu s ním prichádzajú aj časté prechádzky do lesa, stanovačky a festivaly. A tiež chytanie Pokémonov, ktorí na vás číhajú po celom meste. Všetky tieto aktivity majú však jedno spoločné: vybíjanie batérie. Ruku na srdce, pokiaľ nemáte model Plus, tak ten svoj iPhone vybijete celkom rýchlo. Takže je čas pomôcť si kvalitnou powerbankou. Ja jednu mám a volá sa Xiaomi PowerBank.

Meno Xiaomi vám určite nie je neznáme. Konieckoncov, čínsky startup spočiatku čerpal inšpiráciu práve z Apple produktov a neskôr tak predstavil produkty, ktoré boli tým od kalifornského giganta veľmi podobné. Xiaomi však už vyrástlo a firma dnes vyrába mnoho originálnych produktov. Z jeho portfólia ma však najviac zaujali práve power banky, ktoré ponúkajú niekoľko aspektov, ktoré si ako užívateľ Applu cením.

Xiaomi Powerbanka

Technické parametre

Na úvod by som začal technickými parametrami. Konieckoncov, tie sú u externej batérie najdôležitejšie. Xiaomi predáva niekoľko modelov, mňa však najviac zaujal model za ~20€, ktorý ponúka slušnú kapacitu 10 400 mAh. To bohate stačí na niekoľko nabití vášho iPhonu. V mojom prípade (iPhone 5c) to vychádza na 6 plných nabití s tým, že ešte ostane “šťava” na ďalších 80 %. To platí v prípade modelu, ktorý recenzujem. Okrem neho totiž Xiaomi vyrába aj iné verzie, napríklad štíhly 5000 mAh model (~15€) a aj model pre náročných s kapacitou 16000 mAh. Od toho sa teda odvíjajú aj rozmery jednotlivých verzií. Konektivitu zabezpečujú dva porty, vstupný microUSB port a výstupný USB port.

S kapacitou a počtom nabití, ktoré mi táto powerbanka poskytne na jedno nabitie, som spokojný. Čo mi ale trochu vadí, je dĺžka jej nabíjania. Na nabitie z 0 na 100 % som použil adaptér pribalený k iPhonu a pribalený microUSB kábel. Touto cestou sa moja powerbanka nabila za 8 hodín. Samozrejme s použitím iného adaptéru sa môže doba nabíjania líšiť. Po tejto skúsenosti však už plánujem nabíjať 10400 mAh powerbanku len v noci po boku telefónu a iných gadgetov.

Xiaomi PowerBank 10400 mAh

Dizajn

Po vzhľadovej stránke možno vidieť nápadnú inšpiráciu Applom. Nebyť loga “MI” a nápisu “mi.com” na zadnej strane, tak by som povedal, že v ruke držím výrobok z dielne Jonyho Iva. Najväčšia inšpirácia tu zjavne pochádza z iPodu mini, ktorý sa vyrábal v rokoch 2004 až 2005. Tvarovo to je totiž hliníkový kváder so zaoblenými bokmi. Vrch a spodok sú ale z plastu – z bieleho, aký používa Apple. Dokonca mám pocit, že ide o rovnaký odtieň. Na vrchu sa potom nachádza tlačidlo pre zapnutie powerbanky, indikátor kapacity a už spomínaná dvojica portov. Na spodku sa nachádzajú technické informácie, ale Xiaomi vybralo tak zlý odtieň, že máte problém ich prečítať pri slabších svetelných podmienkach. Našťastie sú tieto informácie dostupné v priloženej príručke a niečo sa dá vyčítať aj z popisu na boku balenia, ktorý je bohužiaľ v čínštine.

Xiaomi PowerBank

Lokálna distribúcia sa môže pýšiť tým, že okrem štandardného čínskeho manuálu sa tu nachádza aj český manuál, v ktorom nájdete to najdôležitejšie: parametre a vysvetlivky týkajúce sa indikátoru kapacity. Kapacita je tu vyjadrená 4-mi LED-kami. V závislosti od % nabitia blikajú alebo svietia:

  • 0-25 % – Bliká LED1
  • 25-50 % – Svieti LED1, bliká LED2
  • 50-75 % – Svieti LED1 a LED2, bliká LED3
  • 75-96 % – Svieti LED1 až 3, bliká LED4
  • 100 % – Svietia všetky štyri LED-ky

Osobne by sa mi viac páčilo, keby Xiaomi pribalilo len manuál v lokálnom jazyku, ale ruku na srdce, je to vec, ktorú si prečítate maximálne dvakrát. Balenie produktu je inak minimalistické a okrem drobného manuálu a powerbanky v ňom nájdete krátky káblik, ktorý slúži na nabitie powerbanky.

Xiaomi Powerbank 10400 mAh

V praxi

Nič nie je dôležitejšie, ako powerbanku pred zrecenzovaním poriadne otestovať. A tak som ju nabil naplno a postupne vybil až do úplného vybitia. Aby to bolo čo najzaujímavejšie, tak som svoj iPhone behom onych dní vôbec nenabíjal zo zástrčky, teda som “improvizoval”, ako by to vyzeralo, keby bol človek s touto powerbankou napríklad na festivale. Spoliehal som sa teda len na vlastný prenosný zdroj energie a ten mi, na tých niekoľko dní bohate postačil. Než sa moja powerbanka úplne vybila, tak som iPhone stihol nabiť 5-krát na 100 % a raz na 62 %. Teda, powerbanka v mojom prípade vydržala takmer 6 nabití, čo ma teší. Len pripomeniem, že používam iPhone 5c, ktorý má batériu s kapacitou 1 510 mAh.

Takisto som si nemohol odpustiť spoločenský šport posledných dní, Pokémon GO. Je to zábavná aktivita, obzvlášť keď ju robíte s priateľmi. Pretože táto hra je poriadny “žrút” batérie, mať so sebou powerbanku je prakticky nevyhnutné, ak chcete byť vonku dlhšie ako dve hodiny.

Batériu telefónu sa mi totiž vplyvom pokémonov podarilo vybiť už za 90 minút čo je dostatočne dlhá doba na to, aby sa človek dostal peši z Rače do stredu Bratislavy, ulovil pritom zopár príšeriek a ovládol jeden alebo dva gymy. S použitím powerbanky sa však dobrodružstvo drasticky predĺžilo. Reálne sa z toho stala celodenná túra po meste, počas ktorej som musel zopárkrát reštartovať iPhone. Telefón sa prehrieval a mohlo za to viac faktorov. V prvom rade naň pražilo slnko, v druhom rade sa nabíjala jeho batéria, no a nakoniec, bola tu zapnutá hra, ktorá pracuje s rozšírenou realitou.

Xiaomi Powerbanka 10400

Zhrnutie

Celkovo mám z powerbanky Xiaomi veľmi dobré pocity. Dnes sa totiž človek veľakrát “potkne” a kúpi niečo lacnejšie, čo na papieri sľubuje veľa, ale reálne stačí na dobitie 20-50 % batérie vo vašom telefóne. Našťastie potom existujú lepší výrobcovia, ktorí pracujú s kvalitnejšími komponentami. K nim patrí aj Xiaomi, ktoré sa snaží čo najviac priblížiť potrebám Apple usera. Sme jednoducho naučení na kvalitu a Xiaomi ju ponúka po stránke dizajnu, spoľahlivosti aj kapacity, ktorú táto powerbanka dokáže ponúknuť.

Recenzovaná 10 400-ka sa javí ako ideálne riešenie po stránke rozmerov aj ceny, keďže tenký 5000 mAh model je len o trochu lacnejší a ostatné sú zas priveľké na prenášanie vo vrecku. Cena, za ktorú som ju ja kúpil, bola 24€, ale mala by sa dať zohnať aj za lacnejšie. A hlavne, funguje: Pripojíte kábel a nemusíte nič ďalšie riešiť, ani ju zapínať. Tlačidlo na zapnutie powerbanky na vrchnej strane mi preto príde skôr ako taká formalita, než ako niečo užitočné.

Xiaomi PowerBank 10400 mAh

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.