Recenzia iPad Pro 9,7″: Výkon v kompaktnom balení

Spoločnosť Apple uviedla na trh nový tablet z rady kompaktných smart zariadení pod názvom iPad Pro.  Dnes sa budeme zaoberať verziou s uhlopriečkou 9,7“ palca, ktorú nám zapožičala spoločnosť PCexpres.

DSC_0215

Cena

Spoločnosť Apple je lídrom na trhu s multimediálnymi zariadeniami, čomu zodpovedá aj zriaďovacia cena nového zariadenia. Ceny v USA za jednotlivé modely začínajú na sume 599 USD.  V Európe sú dostupné od  679 € za 32GB verziu. 128GB verzia iPadu Pro pre európskych zákazníkov začína na sume 859 € a 256 GB Wi-Fi verzia na sume 1 039 € (cca 1 180 USD). Taktiež je možné priplatiť si za verziu s cellular anténou a slotom na SIM kartu.

Verzie

Spoločnosť Apple už dávno pochopila, že najefektívnejšou metódou ako sa stať lídrom trhu je prispôsobiť svoje produkty zákazníkovi ako po stránke technickej, vzhľadovej tak aj po stránke jeho finančných možností. Preto na trh uvádza svoje výrobky vo viacerých verziách a to konkrétne podľa kapacity vnútorného úložiska 32GB, 126GB a 256GB, podľa farebného vyhotovenia  sú voliteľné farby: Silver, Space Gray, Gold a Rose Gold.

Prišla nám krabička

Po prevzatí si nášho testovaného iPadu Pro sme nedočkavo pristúpili k vybaleniu produktu. To, že produkty spoločnosti Apple patria k tým luxusným je jasné vari každému a už balenie samotného produktu o tom zákazníka presvedčí. Vrchný diel má na lícovej strane fotografiu iPadu z bočného pohľadu, čo zdôrazňuje jeho tenký design a v neposlednej rade i ideológiu samotnej spoločnosti, ktorá sa nesie v duchu: ,,Maximálny možný výkon v najmenšom možnom balení“. Po sňatí vrchnej časti obalu sa už pozeráme na samotné zariadenie (klamali by sme keby sme tvrdili, že sme nezatajili na chvíľočku dych). Netrpezlivo sme iPad vybrali z balenia.

DSC_0201

Prvé dotyky

Už prvý dotyk zákazníka presvedčí o tom, že za svoje peniaze dostal maximum. Telo zariadenia z brúseného hliníku pôsobí na dotyk veľmi príjemne, no nemáte pocit, že by vám chcel „vyskočiť“ z ruky. Zadnej strane zariadenia dominuje samozrejme jabĺčko no v ľavom hornom rohu zaujme optika objektívu zo zafírového kryštálu fotoaparátu iSight s rozlíšením 12 Mpx s funkciou automatického zaostrovania, technológiou Focus Pixels, True Tone bleskom s možnosťou vytvoriť fotografie typu Panorama (až 63 megapixelov), funkciou Auto HDR pre fotky, rovnako  i ovládanie expozície, k dispozícií je Sekvenčný režim a režim samospúšte, Clona f/2,2, päťčlenný objektív, hybridný infračervený filter, snímač so zadným osvitom (BSI), automatická stabilizácia obrazu. Apple je známy svojimi inováciami a zdokonaľovaním, a ani pri fotoaparáte nesklamali, čo sa odzrkadlilo v zdokonalenom miestnom mapovaní  tónov a zdokonalenom potláčaní šumu. Poteší funkcia rozpoznávania tvárí  a ukladanie fotiek s údajom o polohe. Avšak ako sme si už zvykli, fotoaparát nie je iba na fotenie ale aj na nahrávanie videa a v prípade iPadu nielen tak hociakého ale rovno 4K (3840 × 2160) pri 30 fps, 1080p HD video pri 30 fps alebo 60 fps 720p HD video pri 30 fps. Spomalené video v rozlíšení 1080p pri 120 fps alebo v rozlíšení 720p pri 240 fps (snímkov za sekundu). Taktiež musíme podotknúť časozberné video so stabilizáciou, kinematografickú stabilizáciu videa a 3× zoom pri nahrávaní videa.

Veľmi nás zaujali perforácie po bočných stranách iPadu, ktoré slúžia ako prekrytie reproduktorov a to rovno dvoch na každej strane a ak by sa Vám zunovalo počúvať hudbu cez reproduktory stačí zasunúť svoje obľúbené slúchadlá do konektora 3,5 mm.

Pracovnú plochu tvorí plne laminovaná dotyková plocha ktorej dominuje displej Retina s veľkosťou 9,7 palcov (uhlopriečne), širokouhlý Multi-Touch displej s LED podsvietením disponujúci rozlíšením 2048 x 1536 bodov pri 264 ppi, True Tone displej potiahnutý oleofóbnou vrstvou odolnou voči odtlačkom prstov a samozrejmosťou je aj antireflexná vrstva. Nad displejom je umiestnená kamera FaceTime HD ktorá pracuje v rozlíšení 5-megapixelov, natočíte s ňou 720p HD video, ďalej obsahuje Retina Flash, clonu f/2,2, Auto HDR pre fotky a videá , snímač so zadným osvitom a tak isto disponuje ovládaním expozície samospúšte. Dokáže rozpoznávať tváre a je vybavená  sekvenčným režimom. Pod displejom je umiestnený Home Button, ktorý je však pod úrovňou samotnej pracovnej plochy, čo umožňuje jednoduché nahmatanie aj na slepo. Samotný Home Button je vybavený Touch ID skenerom odtlačkov prstov a teda zabezpečuje funkcie  ako odomknutie iPadu, zabezpečenie osobných dát v aplikáciách iTunes Store, iBooks Store  a App Store.

O výdrž tohto giganta v malom tele sa stará zabudovaná nabíjateľná lítium-polymérová batéria, ktorú ľahko a rýchlo dobijete cez priložený sieťový adaptér alebo USB port vášho počítača. Vďaka vnútornému úspornému vybaveniu to však nebude zas tak často, keďže výdrž na jedno nabitie je cca 10 hodín a to ako pri pozeraní videa, tak pri surfovaní po internete či počúvaní hudby

Srdcom iPadu je procesor A9X so 64-bitovou architektúrou a M9 pohybový koprocesor – slušná „nálož“ výkonu.

S technickými špecifikáciami sme sa už dostatočne oboznámili, teraz je čas predstaviť dušu tohoto malého pracanta. iPad Pro je vybavený operačným systémom  iOS 9 s úplne novým dizajnom a funkciami, zároveň je aj najvyspelejším mobilným operačným systémom na svete ako inak vo svojej najvyspelejšej forme. Súčasťami iOS 9 je napríklad  AirDrop, AirPlay, AirPrint, Ovládacie centrum, Oznamovacie centrum, vyhľadávanie Spotlight, Apple Music, Rodinné zdieľanie, iCloud Drive, Multitasking či Klávesnica QuickType. V intuitívnom a prehľadnom menu nájdete Fotoaparát, Fotky, Správy, FaceTime, Mail, Hudba, Safari, Mapy, Kalendár, iTunes Store, App Store, Poznámky, Kontakty, iBooks, Game Center, Pripomienky, Hodiny, Videá, Photo Booth, Podcasty, Nájsť iPhone, Nájsť priateľov a tak isto bezplatné aplikácie od Apple  iMovie, Numbers, Keynote, Pages, iTunes U, Apple Store, GarageBand či Remote.

DSC_0204

Dali sme mu zabrať

Po vybalení, nabití a základnom nastavení, ktoré mimochodom prebehlo rýchlo vďaka prehľadnosti a intuitívnemu usporiadaniu, sme sa rozhodli pre samotný užívateľský test. Prvé čo sme chceli odskúšať bol samozrejme display, takže prvý dotyk pochopiteľne smeroval na ikonku stiahnutej aplikácie YouTube, kde sme vyhľadali videá s príponou 4K. Po úvodných titulkoch nastal moment rozšírenia zreníc, vypúlenia očí na hranicu viečok a zatajený dych. Retina tohoto malého zázraku zaskočila schopnosťou rýchlo, presne a vierohodne vykresľovať všemožné detaily k takej dokonalosti, že sme mali pocit akoby sme držali namiesto iPadu nejaký malý časopriestorový portál a pozerali sa cez neho na reálne prostredie. Popravde najviac času z testovania sme strávili fascinovaní práve schopnosťami Retina displeju.  Po zistení, že displej je ozaj brilantný prešlo k momentu dať zabrať ako grafickému čipu, tak procesoru a pamäti a keďže sme poväčšinou chlapi, padla voľba na hru Need for Speed – No Limits. Hra sa svojimi nárokmi radí do skupiny náročných na hardvér, no iPad si opäť raz poradil bez zaváhania. Odozva ovládania na jemné dotyky ako aj pritlačenie je výborná teda okamžitá, grafika v podaní Retiny z nášho pohľadu stojí na hranici reality a herný zážitok umocňujú už spomínané reproduktory po stranách. Vtiahnutie do deja vďaka iPadu bolo natoľko silné, že sme strácali pojem o okolitom svete i o čase. Ostatné hry sme teda skúšali len kvôli vyskúšaniu trojosového gyroskopu, akcelerometru a snímaču okolitého svetla.

S veľkou nevôľou sme však museli ukončiť hranie a pozeranie videí (aj napriek tomu, že pozeranie a hranie je pri tomto zariadení maximálne návykové) a pustili sme sa do záťažového testu v podobe aplikácií. Test spočíval v otvorení čo najväčšieho počtu aplikácií a prepínaním medzi nimi. Ak sa neprajníci tešili, že iPad skolabuje – márne. iPad si hravo poradil ako so samotnými aplikáciami, tak s prepínaním medzi jednotlivými aplikáciami a musíme uznať, že multitasking je vyriešený priam dokonalo. Ďalším predmetom testu bolo textové prostredie a to čítanie kníh a písanie textu. V tejto časti nie je asi ani čo dodať, klávesnica precízne sníma každý dotyk prstu a displej zobrazí text čitateľne až na hranicu schopnosti vnímania oka vnímať plochu.

DSC_0216

Zhrnutie

Na firmu Apple a ich zariadenia sa kladú vysoké nároky pretože sú lídrom na trhu. iPad pro 9.7 je výrobkom, ktorý prekoná Vaše predstavy o výkone, obraze i zvuku a to všetko v luxusnom zovňajšku, ktorý je pre spoločnosť Apple charakteristický. Kúpou zariadenia síce odľahčíte svoju peňaženku o slušnú čiastku, no užívateľská hodnota tohoto malého zázraku je podstatne vyššia a keď hovoríme podstatne, myslíme tým enormne. iPad Pro 9.7 je výborným spoločníkom na upršané dni, skrátenie ciest, spríjemnenie v podobe čítania kníh, komunikáciu s priateľmi (textovú či audiovizuálnu) a v neposlednom rade i precíznym a mohutne výkonným nástrojom na prácu.

PS: Tento iPad je vlk v rúne baránkovom a je prudko návykový pre každého používateľa, ktorý nemá rád kompromisy vo výkone, dizajne a v ovládaní.

Poďakovanie

Týmto by sme sa chceli srdečne poďakovať firme PCexpres za zapožičanie testovacieho iPadu Pro na recenziu, výborný prístup a komunikáciu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.