Tip: Nastavte si na Macu vlastné klávesové skratky aplikácií

Jednou z hlavných predností klávesových skratiek na OS X je popri praktickosti aj ich flexibilita. Upraviť si môžete ľubovoľnú systémovú skratku, to isté však platí aj pre špecifické skratky v jednotlivých aplikáciách.

Dajme tomu, že vám nesedí niektorá z klávesových skratiek v programoch ako Safari, Mail, či v ľubovoľnej aplikácií tretej strany, alebo chcete vytvoriť novú skratku pre príkaz, ktorý ju normálne neobsahuje. Veľká väčšina úkonov, ktoré nájdete v menu v hornej lište pri jednotlivých programoch, sa dá veľmi jednoducho zmeniť. V nasledujúcich krokoch si ukážeme, ako na to.

Ako príklad uvediem šikovný grafický editor Pixelmator a jeho funkciu exportovať obrázok do rôznych formátov, ktorá sa nachádza v menu File > Export, no vlastnú klávesovú skratku zatiaľ neobsahuje.

Snímka obrazovky 2016-05-12 o 0.08.16

1. Otvorte Nastavenia > Klávesnica > Skratky

2. V ľavom paneli zvoľte Skratky aplikácií a kliknite na ikonku “+”

Snímka obrazovky 2016-05-12 o 0.20.08

3. Vo vyskakovacom menu zvoľte aplikáciu, ktorú chcete upraviť a následne zadajte presný názov konkrétneho príkazu a jeho novú klávesovú skratku

4. Je veľmi dôležité, aby bol názov príkazu presný, vrátane znakov ako “…”. V našom prípade zadáme “Export…” a klávesovú skratku napríklad [cmd] + E

Snímka obrazovky 2016-05-12 o 0.30.37

5. Hotovo, nová skratka by sa mala automaticky objaviť na mieste daného príkazu

Snímka obrazovky 2016-05-12 o 0.31.28

Rovnakým spôsobom môžete taktiež meniť už zadefinované skratky, či v aplikáciách natívnych, alebo od tretích strán. Aj keď táto metóda funguje na väčšinu príkazov v menu, nájdu sa aj také, ktoré spolupracovať odmietnu. Odporúčam preto vyskúšať jednotlivé príkazy a zistiť čo funguje a čo nie na vlastnej koži.

Ak chcete komplexnejšie nastavenia klávesových skratiek, alebo si chcete nastaviť vlastné príkazy ako napríklad spúšťanie aplikácií, siahnuť môžete po jednej z mnohých utilít. Medzi najobľúbenejšie patria napríklad Alfred, Quicksilver, či Butler.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
pokračovanie článku

Tajomstvo úspechu slúchadiel AirPods

Keď Apple v roku 2016 predstavil prvé bezdrôtové slúchadlá AirPods, odprezentoval ich s veľkou skromnosťou a venoval im len 5 minút času na pódiu. Bolo to veľmi neobvyklé, pretože nové produkty boli zvyčajne sprevádzané veľkolepými prezentáciami a masívnou mediálnou kampaňou. Aj napriek tejto skromnosti sa malé biele slúchadlá stali fenoménom a jednými z najpredávanejších v histórii. Aké je ich tajomstvo úspechu?