To Pixar and Beyond – nová kniha o Pixare počas Steva Jobsa

Steve Jobs sa okrem opakovaných úspechov v Appli zaslúžil aj o zrodenie dnes už ikonického filmového štúdia Pixar. Jeho históriu a Jobsovu úlohu v nej popisuje čerstvo vydaná kniha.

To Pixar and Beyond od bývalého finančného riaditeľa spoločnosti, Lawrenca Levyho, rekapituluje históriu filmového štúdia od jeho počiatkov v roku 1986, až po jeho odkúpenie spoločnosťou Disney v roku 2006. Práve v 90-tych rokoch, ešte pred vydaním nečakane úspešného filmu Toy Story, štúdio bojovalo o prežitie pod Jobsovým vedením.

Ten ho v roku 1986 odkúpil ako počítačovú divíziu Lucasfilmu a v najbližších ôsmich rokoch doň z vlastného vrecka investoval približne 50 miliónov dolárov. Aj keď je kniha predovšetkým o samotnej spoločnosti, značná časť je venovaná práve Jobsovi a jeho vzťahom s podriadenými a zamestnancami. To ostatne napovedá aj jej podtitulok My Unlikely Journey With Steve Jobs to Make Entertainment History (Moje nepravdepodobné dobrodružstvo o zapísaní sa do histórie zábavného priemyslu so Stevom Jobsom).

Vedúci Pixaru v roku 1995. Zľava Lawrence Levy, Ed Catmull, Steve Jobs, John Lasseter a Sarah McArthur
Vedúci Pixaru v roku 1995. Zľava Lawrence Levy, Ed Catmull, Steve Jobs, John Lasseter a Sarah McArthur.

Popri biznisu kniha rieší aj útržky z Jobsovho každodennéhe života v kalifornskom Palo Alto. Autor Levy bol v 90-tych rokoch totiž jeho susedom a často sa spolu zvykli o práci rozprávať na Jobsových charakteristicky dlhých prechádzkach. Dočítať sa taktiež budete môcť zaujímavosti o známych filmoch štúdia – od Toy Story, až po The Incredibles.

To Pixar and Beyond si môžete zakúpiť už teraz na iBooks Store za cenu 11,99 €.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.