iOS a Android úplne ovládli mobilný trh

Vedeli by sme vymenovať viacero mobilných systémov, no takmer všade, kam pozrieme, vidíme len iPhony a Androidy. Práve tieto dve platformy si za posledný rok poriadne prilepšili a najnovšie to vyzerá, že ovládajú prakticky celý trh.

Agentúra Gartner totiž odhalila, že iOS a Android dnes nájdeme na 99,1% mobiloch, čo je výrazný nárast oproti minulému roku. Pre zaujímavosť, rok dozadu mali tieto dva systémy podiel 96,8% a tak bolo na svete aspoň trochu miesta pre Windows Phone a BlackBerry. Tento rok to už ale vyzerá, že BB a WP pribudnú do zoznamu vyhynutých druhov.

Pozoruhodné však je, že najväčší nárast zaznamenal Android, zatiaľ čo iOS zasiahol pokles. Ten súvisí s klesajúcimi predajmi iPhonov v uplynulých mesiacoch, kedy predajom iPhonu uškodili viaceré high-endové modely vo svete Androidu. Napríklad tohtoročný vlajkový model Galaxy S7 spolu so svojim väčším bratom ovládli popredné priečky vo viacerých krajinách a podľa informácií malo byť predaných takmer 24 miliónov kusov, skoro dvojnásobok oproti minulým rokom. Agresívny marketing a ďalšie faktory nielen Samsungu, ale aj ďalších výrobcov, sa podpísali pod to, že Android dnes tvorí 86,2% všetkých mobilov. Pred rokom mal “len” 82,2%.

Naopak iOS zaznamenal pokles zo 14,6% na 12,9%. Stále je na tom ale lepšie než Windows, Blackberry a ďalší. Kým pred rokom mal Windows Phone aspoň 2,5% a bolo predaných 8,2 miliónov telefónov, tento rok to boli necelé 2 milióny. Jeho podiel sa prepadol na 0,6%. BlackBerry znížilo svoj podiel z 0,3 na 0,1%. Ostatné systémy dnes majú 0,2% podiel na mobilnom trhu. Medzi tieto systémy sa radí napríklad Symbian, ktorý mal kedysi výsostné postavenie v mobilnom svete.

Gartner Smartphone OS Market Share 2Q16

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.